Vegan cheesecake op basis van cashewnoten

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KoRo.

Als ambassadeur van KoRo zet ik elke maand mijn favoriete producten in de spotlight.

Wil je de ingrediënten voor dit recept bestellen bij de KoRo Shop? Met mijn persoonlijke kortingscode FROMSCRATCH5 krijg je 5% korting op je bestelling.

KoRo kortingscode

Een tijdje terug mocht ik de vegan taartjes van Piece of Joy uitproberen en dit heeft me helemaal geïnspireerd om thuis ook weer eens zo’n soort taartje te maken. Als je nog nooit een vegan cheesecake op basis van cashewnoten en kokosroom hebt gegeten, dan moet je dit recept zeker eens proberen! De textuur is heerlijk romig en de smaak verrassend fris. Ik maak niet vaak dezelfde taart, maar deze vegan cashew cheesecake heb ik de afgelopen maanden al meerdere keren gemaakt.

Het is absoluut niet moeilijk om vegan cheesecake op basis van cashewnoten te maken, maar het vergt wel wat planning. Dus lees snel verder hoe je de deze lekkere vegan traktatie maakt of scroll meteen door naar het recept onderaan de pagina.

Vegan cashew cheesecake

Lactosevrij, glutenvrij, vegan: taart voor iedereen!

Misschien wel het leukste aan dit recept voor vegan cheesecake is dat vrijwel iedereen er van kan eten, zonder dat het afdoet aan de smaak en looks van de taart. Dat maakt deze vegan cheesecake op basis van cashewnoten heel geschikt als traktatie.

Let wel op met allergieën. Sommige producten, zoals havermeel, kunnen afhankelijk van het merk wel of niet 100% glutenvrij zijn en een lactose allergie is iets anders dan lactose intolerantie.

Een koud kunstje

Het geheim van dit recept voor vegan cashew cheesecake is dat hij moet opstijven in de vriezer. Dan transformeert de vloeibare vulling tot een luchtige mousse. Daarna kun je de cheesecake gewoon ontdooien wanneer je wilt. Dat maakt ‘m ideaal te preppen, bijvoorbeeld voor wie de kraamvisite eens iets anders wil voorschotelen. Het is niet nodig om bakpapier of acetaatfolie in de rand van de springvorm te doen. De rand van de springvorm komt makkelijk los als de taart net uit de vriezer komt (gebruik eventueel je handen om de rand iets op te warmen).

Tip: De meeste strakke punten snij je wanneer de vegan cheesecake nog licht bevroren is.

Vegan cashew cheesecake

Welke cashewnoten voor vegan cheesecake?

In dit recept voor vegan cheesecake gebruiken we ongebrande en ongezouten cashewnoten. Door de cashewnoten een nacht te weken in koud water nemen ze vocht op en worden ze zachter, waarna ze in de keukenmachine tot een romige emulsie kunnen worden geblend. Het is het meest praktisch om hier hele cashewnoten voor te gebruiken, omdat gebroken of halve cashewnoten een deel van hun smaak verliezen bij het weken.

Voor het maken van een vegan cheesecake op basis van noten heb je niet per se een Magimix nodig, maar wel een keukenmachine met lekker veel power. Ik gebruik zelf deze Maxomixx van Bosch en ben daar erg tevreden over. De vorige heeft het begeven na een experiment “zelf poedersuiker maken” dus nu heb ik er een die uit zichzelf stopt voordat hij oververhit kan raken.

Is vegan cheesecake duur om te maken? Afhankelijk van waar je je ingrediënten koopt valt dat reuze mee: Met deze fijne kilozak cashewnoten (raw) van KoRo heb je voldoende cashewnoten om dit taartje wel vijf keer te maken!

Op zoek naar een recept voor vegan cheesecake met pistachenoten? Probeer dan ook eens dit fantastische recept voor pistache cheesecake.

Pink pitaya en vanille als natuurlijke kleur- en smaakstof

Gevriesdroogde pitaya of drakenvrucht heeft een waanzinnige knalroze kleur. Een eetlepel vermalen tot poeder is voldoende om deze vegan cheesecake een lekker roze kleurtje te geven. Ik heb ervoor gekozen om eerst de helft van het beslag een uurtje in de vriezer te laten opstijven, zodat er twee verschillende lagen zichtbaar zijn wanneer je de taart aansnijdt.

Vanillepoeder wordt gemaakt van hele vanillestokjes die vermalen worden. Zo gaat er niets van dit kostbare product verloren en krijg je naast heel veel smaak ook mooie spikkeltjes in het beslag.

En nu aan de slag met het recept voor deze heerlijke vegan cheesecake met cashew en kokos!

Vegan cashew cheesecake

Vegan cashew cheesecake

Recipe by Made from ScratchCourse: Taart, Traktatie, DessertCuisine: Vegan, Feestelijk
Personen

8

porties
Bereiden

45

minutes
Wachttijd

48

hours 

Deze vegan cheesecake op basis van cashewnoten en kokosroom is heerlijk romig, verrassend fris en heel goed vooruit te maken. Het is absoluut niet moeilijk om vegan cheesecake op basis van cashewnoten te maken, maar het vergt wel wat planning: begin minimaal twee dagen voor je deze taart wilt eten met de voorbereidingen.
Onderstaande hoeveelheden zijn voor een kleine springvorm van 18 cm doorsnede.

Ingredienten

  • Voor de bodem
  • 75 g geraspte kokos

  • 75 g havermout

  • snufje zout, naar smaak

  • 50 g dadels of dadelpasta

  • 1-2 el kokosolie, gesmolten

  • Voor de vulling
  • 200 g cashewnoten (raw)

  • 225 g kokosroom, van een blik kokosmelk van 400 g

  • 50 g citroensap

  • 60 g agave siroop

  • 60 g kokosolie, gesmolten

  • 1/2 tl vanillepoeder

  • 1 el dragonfruit poeder (optioneel, voor de roze laag)

Bereidingswijze

  • Voorbereiding
  • Zet het blik kokosmelk minimaal 24u van tevoren in de koelkast.
  • Week de cashewnoten 8 – 24u in een pot met koud water.
  • Optioneel, maar extra lekker: rooster de geraspte kokos met de havermout in een droge koekenpan lichtbruin.
  • Voor de bodem
  • Leg een vel bakpapier over de bodem van een springvorm. Zet de rand van de springvorm er bovenop en klik dicht. Knip overtollig bakpapier rondom weg.
  • Week de dadels of dadelpasta 5 minuten in heet water en giet af. Meng alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine tot een kruimelig deeg wat aan elkaar blijft plakken wanneer je het tussen je vingers samenknijpt. Voeg eventueel wat extra kokosolie en een scheutje heet water als het deeg te droog is.
  • Verdeel het deeg gelijkmatig over de taartbodem. Gebruik een potje met rechte zijkant om een klein opstaand randje te maken (zodat de vulling er straks niet uit lekt) en druk het deeg overal goed aan. Zet de bodem tot gebruik in de koelkast.
  • Voor de vulling
  • Giet de geweekte cashewnoten af en spoel af met koud water. Haal het blik kokosmelk uit de koelkast (niet schudden!), maak het open en schep de naar boven gedreven kokosroom er af. Het water onderin het blikje wordt niet gebruikt.
  • Doe de cashewnoten met de kokosroom, citroensap, agave siroop, kokosolie en vanillepoeder in een keukenmachine en mix dit tot een egale, vloeibare massa. Afhankelijk van je keukenmachine moet je dit in meerdere sessies van een paar minuten doen om te voorkomen dat de keukenmachine oververhit, dus neem hier de tijd voor. In het begin heeft de vulling de consistentie van roerei, daarna havermoutpap en daarna korrelig pannenkoekenbeslag. Ik beloof je dat het echt vloeibaar zal worden als je doorgaat!
  • Haal de bodem uit de koelkast. Maak je twee verschillende lagen dan giet je eerst de helft van het beslag op de bodem, ongeveer 335-340 gram per laag. Tik een paar keer met de bodem op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen en zet de eerste laag minimaal 1 uur in de vriezer om op te stijven.
  • Voeg voor de roze laag 1 el dragonfruit poeder toe aan het overgebleven beslag. Haal de bodem met de eerste laag uit de vriezer en giet de rest van het beslag er op. Tik weer met de bodem op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen en zet de taart nu minimaal 6 uur in de vriezer om verder op te stijven.
  • Haal de taart uit de vriezer en verwijder na vijf minuten de rand van de springvorm. Laat de taart in 2 uur op kamertemperatuur (of langer in de koelkast) verder ontdooien. Versier de taart vlak voor het serveren eventueel nog met wat geraspte kokos of gepofte quinoa en geniet!

Tip

  • Voor dit recept gebruik je het beste hele cashewnoten, ongebrand (raw) en ongezouten.
Vegan cashew cheesecake

1 reactie

Reacties zijn gesloten.