Zebrataart maken (zebra kwarktaart recept)

Hoe leuk is deze kwarktaart met zebrastrepen? Dankzij de zwarte cacao bevat deze zebrataart geen kleurstof. Hij is heerlijk luchtig en feestelijk. En zoals bij alle kwarktaarten: de koelkast doet het meeste werk! Toch liever een gebakken kwarktaart? Probeer dan ook eens de basque burnt cheesecake.

Zebrataart

Zwarte cacao voor zebrataart

De strepen in deze zebrataart worden gemaakt met zwarte cacao. Afhankelijk van de hoeveelheid zwarte cacao die je gebruikt krijg je een meer diepzwarte of lichtgrijze kleur. Voor dit recept voor zebra kwarktaart heb je niet veel zwarte cacao nodig: een paar eetlepels is voldoende. De smaak is iets anders dan van “gewone” cacao, meer getoast en zelfs een beetje zoutig. Je kunt het voor allerlei recepten gebruiken, zoals chocolade bananenbrood of zelfgemaakte Oreo’s.

Zwarte cacao is onder de naam Van Houten Cacaopoeder (Deep Black) o.a. bij de Notenshop te koop. De prijs per kilo is vergelijkbaar met die van gewone cacao.

Zebrataart maken

Het is makkelijker dan je denkt om het indrukwekkende patroon van deze zebra kwarktaart te maken. Door om-en-om verschillende kleuren beslag met precies de juiste vloeibaarheid op elkaar in de vorm te gieten ontstaan prachtige laagjes. Lees het recept eerst even rustig door, werk vlot en tik tussendoor een paar keer met de bakvorm op het aanrecht om het beslag wat meer uit te laten vloeien.

De inspiratie voor de zebrataart komt van Marike Bol (bekend van Oh My Pie!). Neem ook zeker eens een kijkje op haar blog als je op zoek bent naar allerlei fruitige taartjes met zebrastrepen!

Lactosevrije zebra kwarktaart

Deze zebrataart is heel makkelijk lactosevrij te maken door de kwark en slagroom te vervangen door een plantaardige variant. Voor de bodem gebruik je dan lactosevrije koekjes (bijvoorbeeld oreo’s) en een plantaardige boter. Omdat deze zebra kwarktaart gelatine bevat is hij niet vegan.

Ben je op zoek naar een vegan taart zonder zuivel vervangers? Dan is deze cheesecake op basis van cashewnoten ook echt een aanrader!

Is zebra kwarktaart halal

Of kwarktaart halal is hangt ervan af welke gelatine je gebruikt. De blaadjes gelatine van Dr. Oetker zijn gemaakt van varkensgelatine en dus niet halal. Wil je dit recept voor zebrataart halal maken? Gebruik dan een gelatine op basis van rund.

Als je poedergelatine gebruikt kun je voor deze zebrataart 12 gram poedergelatine nemen in plaats van 8 blaadjes gelatine. Doe de poedergelatine met 40 ml van de melk in een schaaltje en laat dit een paar minuten staan. Voeg het daarna met de melk toe en ga verdere met het recept zoals beschreven.

Zebrataart (zebra kwarktaart)

Zebrataart (zebra kwarktaart)

Recipe by Made from ScratchCourse: Taart, Bij de koffie, DessertCuisine: Zoet
Porties

8

personen
Bereidingstijd

20

minutes
Wachttijd

4

hours 

Is een zebra nou wit met zwarte strepen, of zwart met witte strepen? Voor deze fantastische zebra kwarktaart maakt het gelukkig niet uit. Dankzij het speciale “Deep Black” cacaopoeder van 100% cacao heeft dit taartje een prachtig patroon zonder dat er kunstmatige kleur- of smaakstoffen aan te pas komen. En het zebrapatroon is makkelijker te maken dan je denkt!

Ingredienten

  • Voor de bodem
  • 175 gram koekjes naar keuze

  • 75 gram boter

  • Voor de vulling
  • 8 blaadjes gelatine

  • 100 ml melk

  • 100 gram suiker

  • 1 tl vanille extract

  • 250 ml slagroom (koud)

  • 500 ml kwark

  • 2 ½ el zwarte cacao

  • Verder nodig
  • Ronde springvorm van 18-20 cm ø, bakpapier, bakspray (optioneel), mixer, maatschepjes of soeplepel, satéprikker (optioneel)

Bereidingswijze

  • Bekleed de bodem van een ronde springvorm met bakpapier en vet de rand in met een bakspray of dun laagje neutrale olie. Doe de blaadjes gelatine één-voor-één in een kom met koud water en laat 5 minuten staan.
  • Smelt de boter, meng met een vork met de crumble verdeel dit over de bodem van de springvorm. Druk met behulp van een glas of maatschepje aan tot een stevige egale laag. Maak de bodem bij de randen iets hoger om lekken te voorkomen. Zet de bodem tot gebruik in de koelkast.
  • Breng de melk met de vanille en suiker aan de kook. Zet het vuur uit, knijp de gelatine uit en roer de gelatine door de warme melk. Klop de slagroom met een eetlepel suiker tot yoghurtdikte. Roer de kwark los.
  • Voeg het lauwwarme gelatinemengsel al kloppende toe aan de kwark en spatel vervolgens de slagroom er in drie delen doorheen.
  • Verdeel de vulling over drie kommen (ongeveer 300 gram per kom). Voeg aan de eerste kom 2 eetlepels zwarte cacao toe en aan de tweede kom ½ eetlepel.
  • Pak de bodem er weer bij. Meng de vullingen nog even door met de mixer (eerst de witte vulling, dan de grijze en daarna en donkerste). Schep wat vulling van de eerste kleur midden op de bodem. Schep wat vulling van de volgende kleur en bovenop, en daarna van de derde kleur. Tik even met de vorm op het aanrecht om de vulling iets te laten uitlopen en herhaal deze stap tot de vulling helemaal op is. Het is niet erg als de lagen niet allemaal even dik zijn.
  • Optioneel: trek tot slot een satéprikker of mes vanaf verschillende richtingen van buiten naar het midden voor een mooi patroon op de bovenkant van de taart (steek dit niet te diep in de taart, een klein stukje onder het oppervlak is voldoende). Veeg de satéprikker tussendoor steeds af.
  • Dek de taart af met vershoudfolie en laat minimaal 4 uur (liefst een nacht) opstijven in de koelkast. Verwijder de springvorm, decoreer de taart eventueel nog met wat verse frambozen of slagroom en geniet!

Tip

  • Voor de bodem van deze zebra kwarktaart gebruik ik graag een kant-en-klare crumble van De Notenshop. Je kunt ook je favoriete koekjes verkruimelen (dit gaat het makkelijkste in de keukenmachine).