Stoofperen BBQ

Stoofpeertjes maken op de Big Green Egg

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vuur en Koolen.

Stoofpeertjes in desserts en gebak

Stoofpeertjes zijn helemaal terug van weggeweest! Hoewel je ze tegenwoordig steeds vaker voorbij ziet komen in desserts of gebak, zoals een lekkere slof met stoofperen of panna cotta met een topping van stoofpeertjes op siroop, zijn ze nog altijd een verassend bijgerecht bij een mooi stuk vlees.

Een echte kerstklassieker

Stoofpeertjes horen voor mij echt bij de feestdagen. Ik heb warme herinneringen aan ouderwetsche gezelligheid. Mijn opa braadde dan het vlees en mijn oma maakte de bijgerechten terwijl één van mijn ooms op de bank voetbal lag te kijken en overige familieleden langzaamaan binnendruppelden. Het eerste wat iedereen deed was dan even in de keuken de deksels van de pannen optillen om te kijken wat er op het menu stond. Stoofpeertjes ontbraken nooit, maar waren al een dag van tevoren klaargemaakt om de smaak en kleur optimaal te laten ontwikkelen.

En gelijk had mijn oma ook, want stoofpeertjes zijn een ideaal bijgerecht: goed voor te bereiden, feestelijk, heerlijk in combinatie met winterse groente en zowel warm als koud te serveren.

Stoofpeertjes van de BBQ

Winter BBQ

De naam zegt het al: stoofperen moet je stoven. En dat duurt even. Zeg maar gerust een paar uur. En met die hoge gasprijzen onze klimaat bewuste instelling van het moment is het ideaal als je met dezelfde energie meerdere dingen tegelijk klaar kunt maken. Temeer omdat stoofpeertjes bijzonder goed combineren met een rokerig stuk vlees wat low ‘n slow wordt bereid op de kamado BBQ, zoals short ribs. Bring on the winter BBQ!

Daarnaast is het gewoon ontzettend leuk om zo veel mogelijk onderdelen van de maaltijd op de BBQ te bereiden, zeker als je een beetje knap exemplaar op het terras hebt staan. De Big Green Egg artikelen die ik gebruik komen uit de leukste BBQ winkel van Nederland: Vuur en Koolen. Lokale ondernemers met verstand van zaken, een uitgebreid online assortiment en een hele gezellige winkel in Bleiswijk.

Stoofperen van de BBQ

Stoofpeertjes maken is met een Big Green Egg echt super simpel. Je hebt een gietijzeren pan met deksel nodig en een kamado BBQ die nog dicht kan wanneer de pan (en overige gerechten die je gelijktijdig wilt bereiden) er in staan. Ik heb deze Big Green Egg Large staan en een gietijzeren pan van 26 cm (de pan is wat aan de grote kant).

Let er wel op dat ook het deksel van de pan hittebestendig is. De cast iron Dutch oven van Big Green Egg is hier speciaal voor gemaakt.

Omdat de stoofpeertjes in vocht worden bereid maakt de temperatuur van de Big Green Egg in dit geval niet veel uit, zolang het boven de 100º C is. De stoofpeertjes kunnen dus gewoon meeliften op de ideale temperatuur voor het vlees! Wist je trouwens dat stoofperen een groente zijn en geen fruit? Rauw zijn ze niet te eten en andersom zijn gewone handperen veel te zacht om te stoven.

Stoofpeertjes maken op de Big Green Egg

Stoofpeertjes maken op de Big Green Egg

Recipe by Made from ScratchCourse: Bijgerecht, GroenteCuisine: Kerst, BBQ
Personen

4

porties
Bereiden

20

minutes
Koken/Bakken

4

hours 

De ideale Christmas sidekick: goed voor te bereiden, feestelijk, super in combinatie met winterse groente en zowel warm als koud te serveren.

Ingredienten

 • 1 kg stoofperen, zoals Gieser Wildeman

 • 500 ml rode wijn, port of bessen likeur (of een combinatie)

 • Suiker, naar smaak

 • Smaakmakers zoals (2) kaneelstokjes, kruidnagel en steranijs

 • 1 tl maizena

Bereidingswijze

 • Bereid de BBQ voor op indirect grillen met een temperatuur van 110º C of hoger.
 • Schil de stoofperen maar laat het steeltje zitten. Snij een klein stukje van de onderkant zodat de peertjes rechtop blijven staan en schik ze in een gietijzeren pan.
 • Doe de rode wijn, port of bessen likeur in de pan en voeg afhankelijk van de zoetheid van de drank die je hebt toegevoegd een paar eetlepels suiker toe. Giet er indien nodig nog wat water bij zodat de peertjes net onder staan en doe ook de smaakmakers in de pan.
 • Zet de stoofpeertjes op de BBQ en stoof ze met gesloten deksel (zowel pan als BBQ) in minimaal 3 uur (of langer, naar smaak) gaar. De peertjes zijn klaar als je er met een mes zonder veel weerstand in kunt prikken.
 • Voor het serveren (optioneel): neem wat vloeistof uit de pan en meng dit met een theelepel maizena. Breng dit met een paar kopjes van het kookvocht in een klein pannetje aan de kook. Laat even inkoken tot een siroop. Schik de stoofpeertjes op een diepe schaal en schenk de siroop er overheen. Enjoy!

Tip

 • Andere winterse smaakmakers, zoals sinaasappelschil en kardemom, zijn ook heerlijk in combinatie met stoofpeertjes. Laat een ingrediënt uit een ander onderdeel van de maaltijd terugkomen voor een perfecte pairing.
 • Je kunt de peertjes prima een dag van tevoren klaarmaken en tot gebruik in het kookvocht in de koelkast bewaren. Ze worden dan nog voller van smaak en kleur!

Tot slot

Dit artikel bevat links naar de webshop van Vuur en Koolen, mijn Big Green Egg partner waar ik met veel plezier mee samenwerk. Ik draag deze winkel een bijzonder warm hart toe, maar ik word er zelf niet beter van als je hier iets koopt. Hoewel ik het natuurlijk wel heel leuk vind om te horen als je net zo enthousiast geworden bent over BBQ-en met de Big Green Egg als ik!

Lees meer over verschillende soorten samenwerkingen in Samenwerken.