pecan pie recept

Goddelijke pecan pie met karamel vulling

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KoRo.

Als ambassadeur van KoRo zet ik elke maand mijn favoriete producten in de spotlight.

Wil je de ingrediënten voor dit recept bestellen bij de KoRo Shop? Met mijn persoonlijke kortingscode FROMSCRATCH5 krijg je 5% korting op je bestelling.

KoRo kortingscode

Als het weer guurder wordt krijg ik spontaan zin om te bakken. Dingen als gevuld speculaas, carrot cake of een klassieke warme appeltaart, heerlijk. Maar één van mijn all-time favorieten blijft toch wel de pecan pie. Als je deze taart nog nooit gegeten hebt moet je dit recept zeker eens proberen. En als je als eens pecan pie op hebt… dan hoef ik je niets uit te leggen!

De beste pecannoten voor in pecan pie

De lekkerste pecan pie maak je natuurlijk van de lekkerste pecannoten. Maar welke pecannoten zijn nou het meest geschikt voor een home made pecan pie?

Mijn tip: ga voor raw pecannoten, dus ongebrand en ongezouten. Rooster de pecannoten vervolgens zelf in de oven of droge koekenpan. Op die manier heb je altijd vers gebrande pecannoten, die zijn super knapperig en geven een heerlijke geur af aan de pecan pie.

pecan pie recept

Stroperige karamelvulling

Wat maakt een pecan pie nou zo ontzettend lekker, naast die vers gebrande pecannoten? Die heerlijke zachte karamellaag!

Door de combinatie van boter, donkere suiker, eieren en agave siroop krijg je een custard-achtige karamel die vol van smaak is met een heerlijk zachte structuur. Een scheutje bourbon whiskey zorgt voor net wat meer diepte en een iets rokerige smaak, maar je kunt het gerust weglaten in dit recept voor pecan pie als je er niet van houdt of het niet in huis hebt.

En ben je fan van alles met gezouten karamel? Dan tover je dit recept voor pecan pie in een handomdraai om tot een recept voor salted caramel pecan pie door wat meer zout toe te voegen of er nog wat van de bekende Pyramide zoutvlokken overheen te strooien.

Geheim ingrediënt: brown butter

Deze stap is optioneel in dit recept voor pecan pie en als je een shortcut zoekt kun je de boter kort smelten. Maar als je de tijd neemt om de boter eerst te bruinen beloof ik je dat je daar geen spijt van zult krijgen (tenzij je de boter laat aanbranden, want dat is balen). Gebruinde boter geeft een extra rijke, nootachtige smaak die goed tot zijn recht komt in dit recept voor pecan pie.

Brown butter of beurre noisette is niets anders dan gesmolten boter die je rustig te laat doorpruttelen tot de boter lichtbruin van kleur is en nootachtig ruikt. Ga niet té lang door, want de boter wordt nog iets donkerder tijdens het afkoelen. De donkerste deeltjes zinken naar de bodem en gebruik je niet. Now let’s bake!

Pecan pie

Pecan pie

Recipe by Made from ScratchCourse: zoet, dessert, bij de koffieCuisine: Amerikaans, klassiekers
Personen

8

porties
Bereiden

30

minutes
Koken/Bakken

1

hour 

5

minutes

Knapperige, aromatische pecannoten, een laag zachte custard-achtige karamel en een bodem van shortbread. Deze goddelijke pecan pie heeft het allemaal. Het bruinen van de boter en roosteren van de pecannoten is optioneel, maar geeft deze pecan pie nét dat beetje extra!

Ingredienten

  • Voor de bodem (ø 18cm)
  • 150 g patentbloem

  • 50 g kristalsuiker

  • 1/4 tl zout, naar smaak

  • 115 g roomboter

  • Voor de pecan-karamel vulling
  • 100 g roomboter

  • 100 g donkere basterdsuiker

  • 2 eieren (L)

  • 200 g agave siroop

  • 1 tl vanille extract

  • snufje zout

  • 1 – 1,5 el bourbon whiskey (optioneel)

  • 1 el bloem

  • 200 g pecannoten (ongebrand en ongezouten)

Bereidingswijze

  • Voorbereiding (optioneel, maar extra lekker!)
  • Rooster de pecannoten 10 minuten in een hete koekenpan of oven tot ze heerlijk geuren.
  • Smelt de 100 gram boter voor de vulling in een pannetje met dikke bodem en laat dit rustig doorpruttelen tot de boter lichtbruin van kleur is en nootachtig ruikt (beurre noisette). Zet het vuur uit en laat afkoelen.
  • Voor de bodem
  • Meng alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine. Ga door totdat er een samenhangend deeg ontstaat wat schoon loskomt van de wand van de kom.
  • Verdeel het deeg gelijkmatig over de taartbodem. Gebruik een potje met rechte zijkant om een nette rand te maken en druk het deeg overal goed aan. Zet de bodem tot gebruik in de koelkast.
  • Voor de pecan-karamel vulling
  • Verwarm de oven voor op 180º C. Smelt de boter voor de vulling als je dit nog niet gedaan hebt en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de eieren met de donkere basterdsuiker met een garde los in een kom. Voeg de agave siroop, gesmolten boter, vanille, zout en bourbon (als je die gebruikt) toe. Voeg als laatste de bloem toe en meng dit kort maar zorgvuldig door elkaar.
  • Haal de taartbodem uit de koelkast. Hak de helft van de pecannoten grof en strooi ze over de taartbodem. Leg de hele pecannoten er bovenop. Giet de karamelvulling er gelijkmatig overheen. Na een paar seconden komen de hele pecannoten bovendrijven. Draai omgekeerde exemplaren met de bolle kant naar boven.
  • Bak de taart in 50-75 minuten gaar. De vulling mag in het midden nog een klein beetje wiebelig zijn, maar beslist niet vloeibaar. Bij mij was de taart na 65 minuten op 180º C perfect. Laat de taart minimaal een paar uur afkoelen zodat de karamel wat op kan stijven en geniet!

Tip

  • Geen zin of tijd om zelf pecannoten te roosteren? Gebruik in dat geval gebrande ongezouten pecannoten.
  • Deze taart is vrij machtig. Uit een taartje van 18 cm doorsnede haal je 8-10 puntjes. Ook heerlijk als dessert met een bolletje (vanille) ijs!
  • In dit recept wordt uitgegaan van een quichevorm met een doorsnede van 18cm en een hoogte van 3cm. Ik gebruik deze (affiliate link).
pecan pie recept