Pistachetaart (vegan AF, raw, glutenvrij en lekker!)

pistachio pie

Een échte vegan “cheesecake” maken stond al lang op mijn baking backlog. Vaak worden ze van cashew gemaakt. Dit is er eentje op basis van pistache. Een recept wat je voor iedereen kunt maken, want het is niet alleen vegan, maar ook nog glutenvrij en er komt geen oven aan te pas. Oja, en hij is dus HEEL ERG LEKKER!

Voor het maken van een vegan cheesecake op basis van pistache of cashew heb je niet per se een Magimix nodig, maar wel een keukenmachine met lekker veel power. Ik gebruik zelf deze Maxomixx van Bosch en ben daar erg tevreden over. De vorige heeft het begeven na een experiment “zelf poedersuiker maken” dus nu heb ik er een die uit zichzelf stopt voordat hij oververhit kan raken.

Dan de pistachenoten: het is de basis van dit recept dus je hebt er aardig wat nodig. Gun jezelf pistachenoten die al gepeld zijn, want voor dit recept wil je ongezouten pistachenoten en we gaan de velletjes er ook nog afpeuteren voor een extra groene kleur. Ik bestel graag bij De Notenshop.
Het weken van de pistachenoten is essentieel om de vulling mooi glad te krijgen en zorgt ervoor dat de velletjes er makkelijk af gaan. Sla deze stap dus niet over.

Ik gebruikte de soya yochurt van de Appie, maar je kunt elke plantaardige yoghurt of melk gebruiken voor deze pistache taart. Gebruik kokosmelk met een zo hoog mogelijk vetpercentage (die van de Lidl is fantastisch). Zet het blik minimaal een dag van tevoren in de koelkast. De kokosroom drijft dan naar boven en kun je eraf scheppen. Het water wordt niet gebruikt.
Voor dit recept heb je niet alle kokosroom nodig. Wat je overhoudt kun je opkloppen tot kokos slagroom en bij de taart serveren.

Credits: Dit recept is gebaseerd op het recept voor Creamy Pistachio Tart van Christina Leopold – Addicted to Dates.

Recept voor Vegan Pistache Cheesecake

Voor een taartje van 20 cm voor 8-10 personen

Voor de bodem

Voor de vulling

 • 185 gr pistachenoten (gepeld en ongezouten)
 • 1 blik kokosmelk, gekoeld
 • 1/2 cup plantaardige yoghurt
 • 1/2 cup suiker
 • 3 el kokosolie
 • 1 tl amandel essence

Bereidingswijze

 • Zet het blik kokosmelk minimaal een dag van tevoren in de koelkast. Week de pistachenoten minimaal 6 uur of een nacht in een pot met koud water. Spoel af en verwijder de velletjes. Hou een handje pistachenoten apart om de taart mee te versieren.
 • Mix boekweit, haver, cacao en zout in de keukenmachine. Voeg de dadels, kokosolie en siroop toe en meng tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel nog wat kokosolie en siroop toe als het te kruimelig is. Verdeel over de bodem van een taartvorm en druk stevig tegen de randen en bodem met de onderkant van een glas of maatschepje. Zet de bodem tot gebruik in de vriezer. Maak de kom van de keukenmachine schoon.
 • Maak het blik kokosmelk open (niet schudden!) en schep 3/4 van de kokosroom er voorzichtig af. De rest van de kokosroom kun je opkloppen tot kokos slagroom en straks bij de taart serveren. Het water onderin het blikje wordt niet gebruikt. Doe de kokosroom samen met de overige ingrediënten in de keukenmachine en mix in minimaal 5 minuten tot een egale massa die qua textuur (en kleur!) lijkt op guacamole.
 • Verdeel de vulling over de bodem. Strijk glad en tik een paar keer met de bodem op het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen. Zet de taart minimaal 2-3 uur in de vriezer.
 • Haal de taart uit de vorm als deze nog licht bevroren is en snij in puntjes. Versier met de achtergehouden pistachenoten en naar keuze gepofte boekweit, bloemetjes, pure chocolade en rozenblaadjes. Laat de taart voor het serveren minimaal 30-40 minuten ontdooien op kamertemperatuur. Je kunt dit taartje 5 dagen gekoeld bewaren (of langer in de vriezer). Als het taartje 24 uur of langer in de vriezer heeft gestaan duurt het langer om te ontdooien (reken voor de zekerheid op 2 uur).
Pistache pie

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Notenshop.
Lees meer over samenwerkingen.

2 reacties

Reacties zijn gesloten.