Must-have accessoires voor de Big Green Egg

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vuur en Koolen.

Big Green Egg must haves

Een van de doorslaggevende redenen om voor een Big Green Egg kamado te kiezen is de diversiteit aan accessoires. Van kerstversiering tot golfschoenen, je kunt het zo gek niet bedenken of Big Green Egg heeft er een accessoire voor gemaakt. Maar welke accessoires voor de Big Green Egg zijn nou echt onmisbaar? En met welke combinatie van accessoires zorg je ervoor dat je het meeste uit jouw Big Green Egg haalt? In dit artikel vertel ik je er alles over!

Ben je nieuw in de wereld van de Big Green Egg? Lees dan ook eens dit artikel over de Big Green Egg voor de eerste keer gebruiken.

Big Green Egg accessoires

Big Green Egg accessoires online of in de winkel

De Big Green Egg artikelen die ik hier gebruik zijn allemaal uit voorraad leverbaar bij de leukste BBQ winkel van Nederland: Vuur en Koolen. Lokale ondernemers met verstand van zaken, een uitgebreid online assortiment en een gezellige winkel in Bleiswijk voor wie liever met zijn handen kijkt.

1. Gietijzeren rooster + grid lifter

Wil je van die perfecte grillstrepen of grillmarks op je gerechten van de BBQ? Dan is een gietijzeren rooster voor de Big Green Egg echt onmisbaar. Door de warmtegeleiding van gietijzer wordt dit rooster veel heter dan het standaardrooster van de Big Green Egg, waardoor je vlees of groente kunt dichtschroeien en die mooie grillmarks krijgt. Daarnaast is het makkelijker schoon te maken en ziet het er gewoon beter uit. Ik gebruik dit rooster vrijwel altijd.

Pro tip: Het gietijzeren rooster van Big Green Egg heeft twee kanten: de bovenkant is perfect voor vlees en groente en als je het rooster omdraait zijn de spijlen wat breder en platter. Perfect voor meer delicate gerechten zoals vis.

In combinatie met het gietijzeren rooster zul je zeker ook een grid lifter voor de Big Green Egg willen.
De grid lifter heeft twee belangrijke eigenschappen: het zorgt ervoor dat je het gietijzeren rooster in de Big Green Egg kunt plaatsen zonder dat je je handen verbrandt (ook zonder handschoenen is dit prima te doen) én het voorkomt dat het gietijzeren rooster bij het plaatsen hard tegen de vuurkorf klettert.

2. ConvEGGtor shield + lifter

Een van de bekendste accessoires is het convector shield, wat ze bij Big Green Egg ConvEGGtor noemen. Met deze keramische plaat tover je de Big Green Egg om tot een oven, waarmee je vrij exacte temperaturen kunt bereiken. Wil je indirect BBQ-en op de Big Green Egg of ga je voor low and slow? Dan is de ConvEGGtor een echte must-have. Deze lifter is speciaal ontworpen voor het ConvEGGtor shield. Geen overbodige luxe als je tussentijds de kolen eens wilt bijvullen!

3. Grid gripper + emaille schaaltjes

Een minder voor de hand liggende must-have voor de Big Green Egg is de grid gripper. Om te voorkomen dat er vet op de ConvEGGtor druipt zul je iets van een drippan of aluminium bakjes willen gebruiken, en losse gerechtjes zet je misschien vaak in bakjes bovenop de gril. De grid gripper, die eigenlijk gemaakt is om het standaard rooster van de Big Green Egg mee vast te pakken, is de perfecte tool om hete bakjes en schaaltjes mee van de BBQ te pakken.

Pro tip: emaille schalen zijn perfect voor op de BBQ in combinatie van de grid gripper. Lichtgewicht, hittebestendig, mooi om te zien, makkelijk schoon te maken en eindeloos te gebruiken.

4. (Halve) plancha

Met een gietijzeren plancha breid je de mogelijkheden van de Big Green Egg nog verder uit. Op deze gesloten gietijzeren plaat kun je bijvoorbeeld eieren of pannenkoeken bakken, waardoor je de hele dag van de Big Green Egg kunt genieten! Mijn favoriete uitvoering is de halve plancha, waarbij de helft van het grilloppervlak vrij blijft. De plancha van Big Green Egg heeft een vlakke en een geribbelde zijde en kan zo als koekenpan en als grillpan gebruikt worden.

Pro tip: Bak gietijzer voor het eerste gebruik in met wat olie en laat gietijzeren onderdelen altijd rustig op temperatuur komen, dan gaan ze een leven lang mee!

5. Cold smoke generator + rookmot

Elke Egghead zal je hetzelfde vertellen: als je eenmaal een Big Green Egg hebt zul je steeds meer redenen verzinnen om hem te kunnen gebruiken. Een hele leuke toepassing is dan koud roken. Omdat hier vrijwel geen warmte bij vrijkomt kun je een heerlijke rooksmaak meegeven aan bijvoorbeeld zalm, eieren, zout of boter zonder het product te garen. Voor het koud roken op de Big Green Egg heb je een cold smoke generator en speciale rookmot nodig.

Andere onmisbare accessoires voor de Big Green Egg

Naast bovenstaande accessoires voor de Big Green Egg zou ik je om mee te beginnen ook zeker aanraden:

  • Houtskool van goede kwaliteit
  • Aanmaakwokkels of Looftlighter
  • Regenhoes en regenkapje
  • Hittebestendige handschoen(en)
  • Kernthermometer

Tot slot

Dit artikel bevat links naar de webshop van Vuur en Koolen, mijn Big Green Egg partner waar ik met veel plezier mee samenwerk. Ik draag deze winkel een bijzonder warm hart toe, maar ik word er zelf niet beter van als je hier iets koopt. Hoewel ik het natuurlijk wel heel leuk vind om te horen als je net zo enthousiast geworden bent over BBQ-en met de Big Green Egg als ik!

Lees meer over verschillende soorten samenwerkingen in Samenwerken.

1 reactie

  1. […] Heb je nu ook BBQ kriebels gekregen? Bij Vuur en Koolen zijn alle modellen Big Green Egg en heel veel accessoires uit voorraad leverbaar. Vandaag bestellen is overmorgen grillen, just saying! Stuur me gerust een berichtje op instagram als je vragen hebt over de aanschaf van een Green Egg. Ik schreef ook een artikel over de Green Egg voor de eerste keer gebruiken en mijn favoriete accessoires voor de Big Green Egg. […]

Reacties zijn gesloten.