Spicy bloemkool “wings” van de BBQ

Toch nog een lekkere nazomer! Wie had dat gedacht. Hoewel het wat mij betreft altijd BBQ weer is geniet ik er wel extra van om nog even lekker in het zonnetje te kunnen grillen. Ik krijg regelmatig vragen over hoe je op een lekkere manier meer groente kunt serveren bij een BBQ. Daarom vandaag één van mijn favoriete recepten voor pittige wings op basis van bloemkool.

Ben je op zoek naar meer BBQ recepten met groente? Dan moet je ook zeker deze Mexicaanse maiskolven met kaas eens proberen!

bloemkool wings met blauwe kaasdip

Bloemkool van de BBQ

Groente in de hoofdrol, groente van de BBQ, groentes (en zelfs watermeloenen!) die doen alsof ze vlees zijn: het is de trend van 2019, 2020 en 2021 en het einde is voorlopig nog niet in zicht. Je hoeft natuurlijk niet alleen maar groente te eten, maar een paar standaard BBQ gerechten vervangen door groente heeft wel een aantal voordelen:

  • Vrijwel iedereen eet groente, ook vegetarische gasten kunnen zo lekker mee-eten van de BBQ
  • Veel groente komt minder precies qua gaarheid (praktisch en wel zo veilig)
  • Het is weer eens wat anders dan het standaard BBQ-pakket
  • Je eet… groente! (= minder buikpijn en nog meer reden om vaker de BBQ aan te steken)

Daarnaast is het gewoon ontzettend leuk om zo veel mogelijk onderdelen van de maaltijd op de BBQ te bereiden, zeker als je een beetje knap exemplaar op het terras hebt staan. De Big Green Egg artikelen die ik gebruik komen uit de leukste BBQ winkel van Nederland: Vuur en Koolen. Lokale ondernemers met verstand van zaken, een uitgebreid online assortiment en een hele gezellige winkel in Bleiswijk.

bloemkool wings van de bbq

Buffalo bloemkool wings

De “klassieke” Buffalo wings of hot wings van kip worden meestal gefrituurd voor een krokant velletje en daarna even gemarineerd in een hete saus met boter en azijn. Het is in ‘Murrca niet ongebruikelijk dat je ze in verschillende gradaties van pittigheid kunt bestellen, waarbij het kunnen verdragen van de heetste variant als een hele prestatie gezien wordt. De blauwe kaasdip hoort er echt bij, eventueel nog begeleid door wat dunne staafjes wortel en bleekselderij om in de saus te dopen.

Door de bloemkool “kluifjes” met panko te paneren worden ze op de BBQ ook van een smakelijk en krokant jasje voorzien.

Een beetje van jezelf en…

Een beetje van Frank, in dit geval! Want laten we eerlijk zijn: met het Nederlandse weer is BBQ-en vaak een spontane beslissing. Begrijp me niet verkeerd: je scoort zeker punten bij mij wanneer je ook de hot sauce from scratch maakt, alleen duurt het minimaal een week voordat homemade hot sauce op smaak is en iets zegt me dat je dit recept hebt opgezocht om vandaag nog te kunnen eten. Daarom doen we in dit recept lekker makkelijk met een kant-en-klare saus, omdat het zo praktisch is én omdat deze saus gewoon precies goed is.

De sauzen van Frank zijn bij Albert Heijn in twee varianten te koop. Ik gebruik in dit recept de “Frank’s Redhot wings saus” (die met de gele dop), omdat die zo – hop uit het flesje – op de bloemkool wings kan. Als je de original variant gebruikt moet je daar zelf nog gesmolten boter en azijn aan toevoegen.

Frank's hot sauce bij AH

De perfecte blauwe kaasdip

No wings without dip! Deze blauwe kaasdip voor bij de hot wings heb je in een handomdraai gemaakt en is heerlijk romig en fris door de crème fraîche en gorgonzola. Je kunt ook andere blauwe kaas gebruiken, maar gorgonzola is zacht van smaak en textuur, precies wat we zoeken voor in deze kaasdip.

De romige blauwe kaasdip is ook een perfecte blusser voor de hete bloemkool wings, dus doop ze er vooral helemaal in!

Spicy bloemkool "wings" van de BBQ

Spicy bloemkool “wings” van de BBQ

Recipe by Made from ScratchCourse: Bijgerecht, Voorgerecht, HoofdgerechtCuisine: BBQ, Amerikaans, Vegetarisch, Groente, Tapas
Personen

6

porties
Bereiden

30

minutes
Koken/Bakken

25

minutes

Deze pittige bloemkool “kluifjes” van de BBQ zijn een heerlijke variatie op de bekende hot wings. De romige blauwe kaasdip is de perfecte blusser voor de hete saus, dus doop de wings er vooral helemaal in!

Ingredienten

  • Voor de bloemkool wings
  • 1 bloemkool (hoe groter, hoe meer wings!)

  • 300 ml karnemelk

  • 80 gram bloem

  • 1/2 tl knoflookpoeder

  • 1/2 tl uienpoeder

  • 1/2 tl gemalen komijn

  • 1 tl paprikapoeder

  • 1/4 tl zout

  • 1/4 tl gemalen peper

  • 100 gram panko (zie tip)

  • Frank’s Redhot wings saus (flesje 148 ml)

  • Voor de blauwe kaasdip
  • 45 gram gorgonzola

  • 30 gram mayonaise

  • 60 gram crème fraîche

  • versgemalen zwarte peper, naar smaak

  • scheutje karnemelk (optioneel)

Bereidingswijze

  • Verdeel de bloemkool in roosjes ter grootte en vorm van kleine kipkluifjes. Roer alle ingrediënten voor de bloemkool wings behalve de panko en hot sauce met een garde door elkaar. Voeg eventueel wat meer karnemelk of bloem toe tot het de dikte heeft van dun pannenkoekenbeslag. Doe de panko in een kommetje.
  • Haal de bloemkool wings een-voor-een door het beslag en daarna door de panko. Leg de gepaneerde bloemkool wings tot gebruik op schaal.
  • Meng alle ingrediënten voor de blauwe kaasdip kort in een keukenmachine. Er mogen kleine klontjes in zitten. Breng op smaak met peper en voeg eventueel een scheutje karnemelk toe om de dip wat dunner te maken.
  • Bereid de BBQ voor op indirect grillen (175 ºC – 200º C). Rooster de gepaneerde bloemkool wings in 20-30 minuten beetgaar en krokant.
  • Leg de geroosterde bloemkool wings weer op de schaal. Verdeel het flesje Frank’s Redhot wings saus erover en schep om, zodat de wings aan alle kanten met de saus bedekt zijn. Serveer de bloemkool wings met de blauwe kaasdip. Enjoy!

Tip

  • Je kunt deze bloemkool wings ook 30 minuten op 180ª op het rooster of in een schaal in de oven bereiden. Ze zullen weinig van kleur veranderen.
  • Bloemkool wings komen niet zo precies qua temperatuur en baktijd, dus pas de temperatuur gerust aan aan andere gerechten op de BBQ. Ze hebben gemiddeld 25 minuten nodig op 180º C. Hoe lager de temperatuur, hoe langer de baktijd.
  • Panko is een grof Aziatisch paneermeel, verkrijgbaar bij de toko of kijk in het oriëntaalse schap van de supermarkt.
bloemkool wings van de bbq

Tot slot

Dit artikel bevat links naar de webshop van Vuur en Koolen, mijn Big Green Egg partner waar ik met veel plezier mee samenwerk. Ik draag deze winkel een bijzonder warm hart toe, maar ik word er zelf niet beter van als je hier iets koopt. Hoewel ik het natuurlijk wel heel leuk vind om te horen als je net zo enthousiast geworden bent over BBQ-en met de Big Green Egg als ik!

Lees meer over verschillende soorten samenwerkingen in Samenwerken.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.