Kokos bacon – vegan alternatief voor spekjes

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KoRo.

Als ambassadeur van KoRo zet ik elke maand mijn favoriete producten in de spotlight.
Wil je de ingrediënten voor dit recept bestellen bij de KoRo Shop? Met mijn persoonlijke kortingscode FROMSCRATCH krijg je 5% korting op je bestelling.

Bacon, spekjes, ontbijtspek, pancetta… ik denk dat dit het meest gegeven antwoord van recent bekeerde vegetariërs is op de vraag “wat mis je het meest?”. Het is iets in de combinatie van zout, vet, het rokerige aroma en de textuur die knapperige stukjes spek een lekkere toevoeging maakt aan veel gerechten. En daarom ben ik super blij dat ik vandaag een heerlijk recept voor kokos bacon met jullie kan delen!

vegan kokos bacon

Vegan bacon gebruiken

Deze zelfgemaakte vegan bacon op basis van kokos komt het best tot zijn recht in gerechten waar je anders stukjes verkruimeld ontbijtspek of pancetta overheen zou doen. Denk bijvoorbeeld aan pasta, stampot, gepofte aardappel of een gebonden soep. Ook op een vegetarisch of vegan broodje BLT of over een salade met avocado of tomaat is ‘ie heerlijk.

Eenmaal gebakken kun je de vegan bacon makkelijk een week in een afgesloten bakje bewaren. Maak je een grotere voorraad dan raad ik je aan om dit in de vriezer te bewaren. Eventueel kun je de vegan bacon voor het serveren weer even opbakken voor extra crunch, maar dit is zeker niet noodzakelijk. Nog een voordeel ten opzichte van “echt” spek dus!

Dit is geen spek.

Disclaimer: kokos bacon is geen bacon. Als je het side-by-side gaat vergelijken zul je altijd verschillen vinden. Dat gezegd hebbende: deze kokos bacon is wél in staat om het idee van spek toe te voegen aan veel gerechten en heeft niet dat typische soja smaakje wat de spekreepjes uit de supermarkt nog wel eens willen hebben.

Ben je sceptisch? No hard feelings, you do you. Ben je nieuwsgierig? Probeer dit recept voor vegan bacon dan zeker eens uit! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt (let me know op instagram @Made from Scratch).

vegan kokos bacon

Vegan bacon maken

Het recept voor vegan bacon op basis van kokos is echt belachelijk makkelijk om te maken en je hebt er maar vier ingrediënten voor nodig:

Daarnaast vind ik dat een snufje knoflookpoeder en komijn de smaak nog net iets beter naar voren brengt, maar dit kun je ook prima weglaten zolang de je overige ingrediënten gebruikt.

Vegan bacon maken is een kwestie van de ingrediënten door elkaar husselen, uitspreiden op een bakplaat en in de oven roosteren. De laatste vijf minuten in de oven is eigenlijk het enige waar het nog mis kan gaan. De vegan bacon is op zijn best als de randjes lekker krokant, maar nog niet aangebrand zijn. Hou de vegan bacon de laatste minuten dus goed in de gaten en schep het regelmatig om!

Kokos bacon - vegan alternatief voor spekjes

Kokos bacon – vegan alternatief voor spekjes

Recept van Made from ScratchCategorie: Smaakmaker, Topping, Vleesvervanger, PastaKeuken: Vegan, Vegetarisch, Plantaardig
Personen

8

porties
Bereiden

5

min
Koken/Bakken

15

min

Strooi deze vegan bacon over de pasta, stampot, gepofte aardappel of een gebonden soep. Ook op een vegetarisch of vegan broodje BLT of over een salade met avocado of tomaat is ‘ie heerlijk.

Ingredienten

  • 75 g kokoschips

  • 3 – 4 el tamari of sojasaus

  • 2 el maple syrup

  • 1 tl gerookt paprikapoeder

  • snufje knoflook- en komijnpoeder (optioneel)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180º C.
  • Hussel alle ingrediënten door elkaar. Voeg eventueel meer sojasaus toe zodat dat alle kokoschips bedekt zijn.
  • Bekleed een bakplaat of ruime ovenschaal met bakpapier en verdeel de kokoschips in een dunne laag over de bodem. Zet in de oven.
  • Bak de kokoschips in 15 minuten goudbruin en krokant: schep ze bij 5, 10, 12 en 14 minuten om. Als de hoekjes donkerder beginnen te worden zijn ze klaar.

    Gebruik direct of laat helemaal afkoelen op de plaat. De vegan bacon wordt tijdens het afkoelen lekker krokant.

Tip

  • De vegan bacon is op zijn best als de randjes lekker krokant, maar nog niet aangebrand zijn. Hou de vegan bacon de laatste minuten dus goed in de gaten en schep het regelmatig om!
  • Eenmaal gebakken kun je de vegan bacon makkelijk een week in een afgesloten bakje bewaren. Maak je een grotere voorraad dan raad ik je aan om dit in de vriezer te bewaren. Eventueel kun je de vegan bacon voor het serveren weer even opbakken voor extra crunch.
vegan kokos bacon

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KoRo.
Lees meer over samenwerkingen.