Big Green Egg voor de eerste keer aansteken

Jongens, knijp me even: dé BBQ der BBQ’s staat gewoon bij mij in de tuin! De komende tijd kun je hier dus regelmatig artikelen verwachten over de Big Green Egg. Over mijn favoriete accessoires bijvoorbeeld en natuurlijk heel veel lekkere BBQ recepten.

De Big Green Egg artikelen die ik hier gebruik zijn allemaal uit voorraad leverbaar bij de leukste BBQ winkel van Nederland: Vuur en Koolen. Lokale ondernemers met verstand van zaken, een uitgebreid online assortiment en een gezellige winkel in Bleiswijk voor wie liever met zijn handen kijkt.

Big Green Egg voor de eerste keer gebruiken

Voordat je je nieuwe Big Green Egg voor de eerste keer aansteekt zal hij eerst gemonteerd moeten worden. Of misschien wordt jouw nieuwe kamado al (deels) gemonteerd geleverd. Mocht je je nieuwe Big Green Egg zelf in elkaar zetten dan heb ik een handige tip voor je: Zet de onderste helft (zonder inhoud) als eerste op de tafel of het nest waar hij moet komen en bouw hem vanaf daar verder op. Zo voorkom je dat je een loeizware kamado moet optillen, met alle risico’s van dien.

Big green egg BBQ in garden

Ik heb trouwens dit onderstel: de Big Green Egg IntEGGrated Nest met handler (ze zijn nogal van de woordgrapjes bij Big Green Egg). Dit onderstel heeft 4 stevige wielen (waarvan 2 met rem) en een handvat om de kamado mee te verplaatsen. Daarbij is een hoes voor de Big Green Egg erg handig, want je tilt zo’n kamado niet even over de drempel de schuur in.

Hoeveel houtskool moet er in een Big Green Egg?

Als je nieuwe BBQ op zijn plek staat kun je gaan vullen met houtskool. Maar hoeveel houtskool moet er in de Big Green Egg? Gebruik in ieder geval de juiste soort houtskool en vooral niet te weinig.

Gebruik alleen houtskool (nooit briketten!) van goede kwaliteit (dit zijn vaak grotere stukken). Aansteken doe je met speciale aanmaak wokkels, charcoal starters of een electrische looftlighter. Keramiek is poreus en de geur van die stinkende aanmaakblokjes uit de supermarkt krijg je er nooit meer uit (daar wil je je eten toch ook geen uren in laten liggen?).

Big green egg charcoal

Vul de Big Green Egg met voldoende houtskool, voor de Large is dit een paar centimeter boven de luchtgaten en niet hoger dan de eerste rand van de vuurkorf. Dit lijkt misschien veel als je maar even wilt BBQ-en, maar in tegenstelling tot een open BBQ brand je de kolen niet op. Omdat de Green Egg goed af te sluiten is kun je het vuur na gebruik makkelijk doven en het grootste deel van de kolen de volgende keer opnieuw gebruiken. Hoeveel houtskool je precies nodig hebt hangt af van de grootte van de stukken. Tenzij je iets dagen achter elkaar low ‘n slow gaat bereiden hoef je de Big Green Egg eigenlijk nooit tussendoor bij te vullen.

Big Green Egg aansteken

Warmte gaat omhoog. Werk je met aanmaak wokkels of charcoal starters, leg die dan dus niet bovenop maar tussen de kolen. Zorg wel voor een luchtige stapel zodat de starter voldoende zuurstof krijgt en niet te veel gaat roken. Voor de Big Green Egg Large gebruik je 2 aanmaak wokkels of 2-3 charcoal starters.

lighting charcoal in kamado

Zet de ventilatiesleuf aan de onderkant van de Big Green Egg helemaal open (met het gaasje dicht). Steek de wokkels of starters aan en laat het deksel van de kamado omhoog staan. Na +- 10 minuten doe je het deksel dicht (het rooster kan nu ook op de kamado om mee op te warmen). Zet de luchttoevoer aan de bovenkant open. Let op: de temperatuur kan nu snel oplopen.

Temperatuur regelen op de Big Green Egg

Beperk de temperatuur de eerste paar keer dat je je nieuwe Big Green Egg gaat gebruiken tot 175º C – 180º C. Zo heeft de lijmlaag van het vilt de kans om goed te hechten en zal het minder snel aan vervanging toe zijn. Ook voor gietijzeren onderdelen zoals roosters en pannen is dit de perfecte temperatuur om in te branden.

Big Green Egg 175 degrees

Omdat de Green Egg erg goed warmte vasthoudt is het makkelijker om de temperatuur te laten stijgen dan om deze te laten dalen. Om een constante temperatuur te bereiken kun je de warmte daarom het beste rustig opbouwen. Voor een temperatuur van 175º C zet je de luchttoevoer aan de boven- en onderkant van de Big Green Egg na het sluiten van het deksel op een klein kiertje (een vingerdikte is meestal genoeg). Loopt de temperatuur niet of nauwelijks op, dan kun je ze in kleine stappen iets verder open zetten. Dit duurt ongeveer een kwartier.

Nu ben je klaar om voor de eerste keer te BBQ-en op je nieuwe Big Green Egg! Hoe verleidelijk het ook is, probeer de kamado tijdens het grillen zo veel mogelijk gesloten te houden. Zo blijft ‘ie het beste op temperatuur en worden gerechten van alle kanten verwarmd. Natuurlijk zul je ‘m af en toe open moeten doen om bij het eten te kunnen. Open de Big Green Egg dan altijd in twee handelingen: eerst op een kiertje (dit noemen we “burpen”) en daarna pas helemaal. Zo voorkom je een steekvlam.

Big Green Egg air vent

Big Green Egg doven

Klaar met eggen voor vandaag? Doe het deksel dicht en sluit de luchttoevoer aan de boven- en onderkant van de Big Green Egg helemaal. Er komt nu geen zuurstof meer bij de kolen dus het vuur gaat vanzelf uit. Open de kamado nu niet meer tot hij volledig is afgekoeld, anders loop je het risico dat er in één keer veel zuurstof bijkomt en het vuur weer oplaait.

Tot slot

Dit artikel bevat links naar de webshop van Vuur en Koolen, mijn Big Green Egg partner waar ik met veel plezier mee samenwerk. Ik draag deze winkel een bijzonder warm hart toe, maar ik word er zelf niet beter van als je hier iets koopt. Hoewel ik het natuurlijk wel heel leuk vind om te horen als je net zo enthousiast geworden bent over BBQ-en met de Big Green Egg als ik!

Lees meer over verschillende soorten samenwerkingen in Samenwerken.

Big Green Egg in garden

1 reactie

Reacties zijn gesloten.