Van koekjes bakken krijg ik nooit genoeg! Ik had al een tijdje in mijn hoofd om koekjes in hexagon vorm te maken met bijen er op. Zo ontstond het idee om honing te gebruiken in het deeg van de koekjes. Om de smaak te benadrukken en de koekjes wat interessanter te maken ging ik voor een combinatie met kardemom, gember en kaneel.
Plan Bee
Ik ben altijd aan het experimenten. Zeker 3/4e van wat ik maak haalt mijn blog niet (gelukkig heb ik een welwillend testpanel). Eigenlijk had ik bedacht om deze koekjes na het bakken te versieren met royal icing zodat ik een mooi canvas had voor de bijtjes. Terwijl ik bezig was met het uitrollen van het koekjesdeeg kreeg ik ineens het idee om het patroon rechtstreeks op de koekjes over te brengen met cacao. Mocht het niet mooi worden of vervagen tijdens het bakken, dan kon de icing er altijd nog overheen, dacht ik zo. Plan B was nergens voor nodig, want dit werkt super goed! Bijkomend voordeel: de koekjes zijn een stuk minder zoet dan met icing en ze zijn na het bakken meteen klaar.
Om een mooi gedetailleerd patroon te krijgen maak je een buideltje met cacao: doe een flinke theelepel cacao in een stukje stof, bind de bovenkant bij elkaar met een elastiekje en stempel met het buideltje op een sjabloon wat je op het koekje ligt (voor ze de oven ingaan). In het begin moet je even goed schudden en een beetje in het buideltje knijpen om de cacao door de stof te krijgen. Je kunt het patroon zo intens of subtiel maken als je zelf wilt. Til het sjabloon recht omhoog en veeg overtollige cacao weg voor je verder gaat met het volgende koekje.
Kruidige kardemom
Een tijdje terug kreeg ik van Hella van TeaSaltAndSpices een hele fijne box met Ayurvedische kruiden. Ik maakte er deze golden milk witte chocolade reep mee. In de box zit o.a. kardemom en nu zit ik dus helemaal in een kardemom fase. Ik vind het zo’n bijzondere geur en smaak, verkwikkend en ontspannend tegelijk. Kardemom is waanzinnig in combinatie met chocola, maar ook in deze koekjes met honing komt de kruidige smaak goed tot zijn recht.
Italiaanse Alpenhoning
Voor deze kruidige koekjes gebruik ik de crème honing van Rigoni di Asiago in de variant Lindebloesem. Al bijna een eeuw lang maakt de familie Rigoni in Italië biologisch fruitbeleg, hazelnootpasta (zonder palmolie en in een vegan variant verkrijgbaar!) en single origin honing. Ik maakte trouwens al eerder iets met de producten van Rigoni, namelijk deze vrolijke Linzer koekjes. De Mielbio die ik in dit recept gebruik wordt gemaakt aan de voet van de Italiaanse Alpen. Hij is puur van smaak en lekker romig. Perfect voor in deze feel-good koekjes dus!
Honing-kardemom koekjes
Course: Recepten, Zoet8
koeken30
minutes40
minutesKruidige feel-good koeken met kardemom, gember en kaneel.
Ingredienten
125 g boter, op kamertemperatuur
25 g suiker
50 g honing
200 g bloem
1/4 tl zout
gemalen kardemom, gember en kaneel, naar smaak
1-2 tl cacao, voor het patroon
- Verder nodig: spatel, vershoudfolie, deegroller, met bakpapier beklede bakplaat, stukje stof, elastiekje, sjabloon
Bereidingswijze
- Klop de boter met de suiker licht en luchtig. Voeg de honing toe en klop door.
- Voeg bloem, zout en kruiden toe en spatel dit door het beslag.
- Maak een bal van het deeg. Verpak dit in vershoudfolie en druk plat tot een dikke plak. Leg het deeg 1 uur te rusten in de koelkast.
- Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm dik. Steek of snij er vormpjes uit en gebruik een deegschraper of kaasschaaf om de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat te leggen.
- Maak een buideltje met cacao door de cacao in een lapje stof te doen en dit vast te zetten met een elastiekje. Leg een sjabloon op een ongebakken koekje en stempel met het buideltje cacao op het sjabloon tot het patroon voldoende zichtbaar is op het koekje. Til het sjabloon recht omhoog en veeg overtollige cacao er af voor je verder gaat met het volgende koekje.
- Zet de koekjes nogmaals minimaal 30 minuten koud weg. Hierdoor houden ze hun vorm goed tijdens het bakken.
- Verwarm de oven voor op 160º C. Bak de koekjes in 15-18 tot de randjes net beginnen te kleuren en je keuken heerlijk naar kruiden ruikt.
Met dank aan Planet PR voor het ter beschikking stellen van de Mielbio van Rigoni di Asiago en met dank aan TeaSaltAndSpices voor de Ayurvedische kruidenbox. Lees meer over dit soort samenwerkingen in Samenwerken met Foodbloggers.
[…] want lucky me mocht al eerder kennismaken met de fijne producten van Rigoni di Asiago. Zo maakte ik kruidige honing-kardemom koekjes met de Mielbio honing van Rigoni di Asiago en verwerkte ik de licht bittere sinaasappel […]