Zelf vacuüm potten maken met de Nanostopper

Ik heb een zwak voor mooie verpakkingen. En dan vooral leuke glazen jampotten, mason jars en flessen. Dus toen ik deze adapters voorbij zag komen waarmee je glazen potten omtovert tot vacuüm potten was ik heel benieuwd of dit echt zo goed zou werken. Tijd voor een uitgebreide test!

nanostopper unboxing

Nanostopper®

Het Nederlandse team van Nanostopper was eigenlijk bezig met een apparaat voor de horeca: de Airtender. De Nanostopper was oorspronkelijk bedoelt als accessoire voor dit apparaat toen ze er achter kwamen dat ze iets heel handigs hadden ontwikkelt voor thuis. Door slim gebruik te maken van dingen die de meeste mensen al in huis hebben kun je de Nanostopper voor allerlei toepassingen gebruiken (spoiler alert: het heeft allemaal met vacumeren te maken!).

Ik testte het setje voor potten & flessen en het setje voor ziplock zakken. Beide sets zijn los van elkaar te gebruiken met je gewone wijnpomp, ik gebruik hiervoor mijn Vacu Vin.

Vacumeren, werkt dat echt?

Ik was heel benieuwd hoe duidelijk het effect van vacumeren op de versheid van eten zou zijn en bedacht de ultieme test: een halve avocado. Dit zijn twee helften van dezelfde avocado die op hetzelfde moment in twee dezelfde potten 24 uur op dezelfde plek hebben gestaan. Links zonder Nanostopper en rechts gevacumeerd met Nanostopper. En ik moet eerlijk toegeven dat ik niet had verwacht dat het effect van iets onzichtbaars zó duidelijk zou zijn:

avocado comparison

Omdat je de zuurstof en waterdamp tijdens het vacumeren verwijdert vindt er vrijwel geen oxidatie plaats. Zelfde effect als wanneer je het helemaal luchtdicht zou verpakken, maar omdat het in glas zit wordt het eten niet geplet. Zo kun je dus ook koffiebonen, muesli, chocoladedruppels, pesto of wat dan ook langer vers bewaren in glazen potten. En omdat de Nanostopper zo klein is past ‘ie ook in een fles met schroefdop. Handig voor wijn en om het aroma van een lekkere fles olie of azijn die je niet elke dag gebruikt optimaal te conserveren.

Kimchi, van waterslot naar fermentatie pot

Een tijdje terug volgde ik een kimchi workshop. Na de workshop kregen we allemaal twee grote weckpotten met waterslot vol met ingemaakte groente mee. Het waterslot zorgt ervoor dat er geen bacteriën in de pot kunnen komen terwijl de druk op het glas niet te hoog wordt. Na een week of twee is de kimchi genoeg gefermenteerd en kan de pot in de koelkast.

De pot met waterslot en al in de koelkast zetten is vanwege de hoogte nogal onpraktisch en overscheppen in een andere pot is onhandig omdat de kimchi dicht op elkaar geduwd zit. Een ideale oplossing is om het waterslotje direct in de Nanostopper te duwen. Na het fermenteren even vacumeren en de pot kan zo de koelkast in. Zo tover je met de perforator uit de Vacuümset voor potten & flessen elke glazen pot met deksel om tot een fermentatie pot met waterslot!

waterslot potten

Herbruikbare sous-vide zakken

Sous vide koken doet het hart van menig thuis-chef harder kloppen en zo’n apparaat staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. Nadeel is wel dat je er meteen twee apparaten voor nodig hebt: een sous vide apparaat én een vacumeermachine.

Met de Vacuümset voor (sousvide) zakken van Nanostopper maak je van een ziplock zak een vacuümzak. Door de zak-adapter zit er meteen een lus aan de zak. Handig voor wie een compacte sous vice stick heeft zonder rekje om de zakken rechtop in het water te hangen. Ik gebruik de zakadapter ook rechtstreeks op grote verpakkingen door een soort knoopsgat te maken waar ik adapter doorheen in de verpakking stop (Nanostopper zelf adviseert overigens om langdurig bewaren zo veel mogelijk in glas te doen voor het beste resultaat).

sous vide zak vacuum

Ruimte besparen in de vriezer

De Nanostopper set voor zakken is ook ideaal voor snel marineren: door de lucht uit de zak te halen is er meer contact tussen de marinade en het oppervlakte van hetgeen je wilt marineren. Let er wel even op dat je de adapter op een verhoging (bijvoorbeeld een boek) legt tijdens het vacumeren zodat je alleen lucht uit de zak verwijdert en niet de marinade oppompt.

Gevacumeerd invriezen is handig en ruimtebesparend. Omdat nagenoeg alle zuurstof en waterdamp in de lucht rondom het eten verwijderd wordt krijgen ijskristallen minder kans om te vormen. Je eten blijft dan langer houdbaar en lekkerder.

nanostopper zakadapter

Vacumeren van kleine potjes zonder adapter

Voor deze toepassing kun je in principe elk vacumeersysteem gebruiken, maar omdat ik het zo’n goede oplossing vind voor kleine potjes ga ik ‘m hier toch delen: wil je potjes vacumeren die zo klein zijn dat de Nanostopper aan de binnenkant in de weg zit of wil je de potjes met inhoud weggeven zonder Nanostopper dan kun je ook van buitenaf vacumeren door je eigen vacuümkamertje te maken.

Draai de deksel van het te vacumeren potje met inhoud losjes dicht. Zet het potje (of meerdere, als dat past) in een grote pot of bak met vacuümdeksel. Vacumeer nu de grotere pot of bak met behulp van de vacuüm pomp. Wacht een paar minuten en herhaal het vacumeren. Maak de grote pot of bak rustig open, haal het kleinere potje met inhoud er uit en draai de deksel nog wat steviger op het kleine potje om goed af te sluiten. No more beschimmelde pesto!

glass containers and bottles

Tot slot

Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt ben ik nogal enthousiast over de Nanostopper. Ik heb dit product op eigen initiatief mogen ontvangen om te testen en mijn ervaringen met jullie te delen. Vanwege de vele toepassingen en mogelijkheden om afval en voedselverspilling tegen te gaan beveel ik met name de de set voor potten en flessen van harte aan. De producten zijn online te koop bij nanostopper.com.

Ik ben niet gevraagd of betaald om deze content te maken, maar heb zelf ook niet betaald voor dit product. In mijn blog Samenwerken lees je meer over de verschillende soorten samenwerkingen die ik doe.