Slagroomtruffels met witte chocolade

Valentijnsdag: Of je er nou van houdt of niet, je kunt er niet meer omheen. Zodra de kerstbomen goed en wel de deur uit zijn vliegen de parfumadvertenties en wenskaarten je om de oren. Voor mij is het vooral een goed excuus om iets lekker zoets te maken!

DIY hartjes prikkertjes #coronaknutselen

Ik ben dol op slagroomtruffels. Ze zijn veel makkelijker te maken dan bonbons, ze mogen er best wel ambachtelijk uitzien en je hebt er geen moeilijk verkrijgbare ingrediënten voor nodig. Een makkelijke manier om slagroomtruffels te maken is door bolletjes op te spuiten en daar een prikkertje in te doen voor ze de vriezer in gaan. Normaal gesproken haal je het prikkertje er uit voor je de truffels serveert, maar dit keer leek het mij juist leuk om de prikkertjes gewoon te laten zitten en te versieren:

 1. Vouw een (niet te dik) vel papier over de lengte dubbel.
 2. Vouw een strook van een paar centimeter om vanaf de korte kant.
 3. Knip halve hartjes uit met het midden op de laatste vouw zodat je steeds twee exact dezelfde hartjes hebt.
 4. Leg een hartje op je wijsvinger, doe er een beetje knutsellijm op. Leg een cocktailprikker in de lijm en sluit af met eenzelfde hartje.

Onder normale omstandigheden kun je natuurlijk ook leuke prikkertjes en vlaggetjes kopen in de winkel.

witte chocoladetruffels

Truffeltwist

Klassieke slagroomtruffels worden na de chocolade door cacao gerold, waardoor de chocolade geen speciale behandeling nodig heeft om goed uit te harden. Dit keer wilde ik for that special someone chocoladetruffels met witte chocolade maken.

Omdat witte chocoladetruffels niet door cacao gerold worden moet de chocolade getempereerd worden. Door na het smelten een deel koude chocolade toe te voegen heeft de chocolade op het moment dat de truffels er in gedoopt worden de juiste temperatuur en de juiste kristallen, waardoor deze mooi uithardt. Bijkomend voordeel: een goede reden om de transfersheets voor chocolade eens uit de kast te pakken en deze witte slagroomtruffels van een leuk printje te voorzien.

Transfersheets voor chocolade

Met transfersheets voor chocolade kun je een leuk patroontje van cacaoboter overbrengen door er gesmolten en getempereerde chocolade over uit te smeren. Door de warmte van de chocolade smelt de cacaoboter een heel klein beetje waardoor het patroon wordt overgebracht op de chocolade. Als de chocolade goed getempereerd is zorgt het acetaatfolie van de transfersheet voor een super glanzend laagje op de chocolade.

Maanden geleden bestelde ik allerlei transfersheets voor chocolade. Op het moment van bestellen was ik er echt van overtuigd dat ik die nodig had en natuurlijk ook meteen in 10 verschillende varianten. Ik had allerlei creaties in mijn hoofd, maar iedere keer als ik met veel moeite bonbons had gemaakt was ik bang dat de transfersheets niet goed zouden werken en de bonbons zouden eindigen met een schraal patroon. Deze angst bleek nergens voor nodig! Het duurt alleen wel even voor de print is opgenomen door de chocolade, dus laat de truffels een paar uur op de sheets staan. Transfersheets zijn o.a. te koop bij Baktotaal Bouwhuis.

Hou je van spannende smaakcombinaties en pure chocolade? Dan moet je dit recept voor gerookte slagroomtruffels ook zeker eens proberen!

Witte chocoladetruffels

Witte chocoladetruffels

Recipe by Made from ScratchCourse: Bonbons, Bij de koffieCuisine: Nederlands
Hoeveelheid

20

truffels
Bereiden

30

minutes
Wachttijd

2

hours 

Slagroomtruffels met witte chocolade for that special someone. Of gewoon lekker voor jezelf natuurlijk!

Ingredienten

 • 125 gram roomboter, op kamertemperatuur (zie tip)

 • 100 g poedersuiker (zie tip)

 • 75 gram slagroom, op kamertemperatuur

 • 1 tl vanille extract of aroma (optioneel)

 • 180 g witte chocolade, fijngehakt of callets

 • 1/2 transfersheet met hartjes (optioneel)

Bereidingswijze

 • Klop de boter met een handmixer tot deze heel licht en luchtig is. Hoe luchtiger de boter, hoe beter. Spatel de poedersuiker voorzichtig door de opgeklopte boter. Voeg de vanille en slagroom in 3 delen toe en klop dit goed door.
 • Bekleed een (snij)plank die in de vriezer past met vershoudfolie of bakpapier. Doe de vulling in een spuitzak en spuit hoge bolletjes, iets groter dan ze uiteindelijk moeten worden. Duw een cocktailprikker in elk bolletje. Zet minimaal 2 uur of een nacht in de vriezer tot je klaar bent voor stap 4.
 • Smelt 2/3e van de chocolade au-bain-marie. Haal de kom van het vuur en voeg een handje van de achtergehouden chocolade toe. Roer dit goed door tot de chocolade gesmolten is. Als het makkelijk wegsmelt kun je nog wat chocolade toevoegen (als je een paar minuten moet roeren om de laatste klontjes weg te krijgen hoef je geen extra chocolade toe te voegen). Zet de kom met de chocolade terug op de pan met warm water, maar laat het vuur uit.
 • Haal de truffels uit de vriezer en leg de transfersheet of een vel bakpapier klaar op een plank die in de koelkast past. Doop de truffels een-voor-een helemaal in de gesmolten chocolade. Tik af tegen het oppervlakte van de chocola om overtollige chocola te verwijderen en zet de truffels te drogen op de sheet. Roer de chocolade na elke truffel even door. Zet de truffels tot gebruik in de koelkast.

Tip

 • Voor dit recept is het belangrijk dat de boter echt zacht is om het goed op te kunnen kloppen.
 • Je kunt deze truffels ook met kristalsuiker in plaats van poedersuiker maken. Los de suiker in dat geval eerst op in warme slagroom. Laat helemaal afkoelen voor je het toevoegt aan de boter.
 • Glutenvrij? Check dan wel even de ingrediënten van je poedersuiker of vervang dit door kristalsuiker (zie vorige tip).