Panna cotta met crunchy hazelnootpasta

Ben je op zoek naar een super makkelijk en toch luxe dessert voor de feestdagen (of elke andere dag)? Dan kun je nu stoppen met zoeken, want panna cotta is echt één van de simpelste gerechtjes om te maken en met reden een echte klassieker!

Panna cotta, het ideale dessert

Waarom is panna cotta zo’n fijn dessert om te maken bij een etentje? Panna cotta is:

  • Super simpel om te maken
  • Goed voor te bereiden
  • Makkelijk mee te nemen
  • Budgetproof
  • Geliefd bij zowel volwassenen als kinderen
  • Geschikt voor eindeloos veel variaties

Echt, als je water kunt koken kun je panna cotta maken, zo makkelijk is het! Je weekt gelatineblaadjes even in wat koud water, ondertussen breng je room aan de kook met wat suiker, daarna los je de gelatine er in op en schenk je het in mooie glaasjes en laat je de panna cotta een paar uur opstijven in de koelkast.

Voor dit recept was ik op zoek naar nét een beetje extra pit. Daarom voegde ik ook nog wat koffie toe aan de panna cotta.

Tip: Je kunt de panna cotta rechtstreeks in glaasjes serveren of op een bordje storten. De meest veilige manier is in het glaasje zelf, je hebt dan niet zo veel gelatine nodig en hoeft je niet af te vragen of de panna cotta voldoende is opgesteven.

Panna cotta met crunchy hazelnootpasta

De lekkerste topping voor panna cotta

Nadat de basis panna cotta is opgesteven in de koelkast kun je er met een lekkere topping helemaal je eigen draai aan geven. Klassieke Italiaanse combinaties zijn bijvoorbeeld panna cotta con frutti di bosco (panna cotta met bosvruchtensaus), panna cotta al caramello (panna cotta met karamelsaus) of panna cotta al cioccolato (panna cotta met chocoladesaus).

Onlangs mocht ik Nocciolata Crunchy, de nieuwe crunchy hazelnootpasta van het Italiaanse Rigoni di Asiago uitproberen. Na één hap wist ik het meteen: dit is de perfecte topping voor deze panna cotta. En ook dit kan echt niet makkelijker: maak de hazelnootpasta een beetje vloeibaar door de pot zonder deksel 30 seconden in de magnetron te zetten, roer even door en schep op elk dessert een flinke lepel van deze heerlijke pasta. Je kunt de panna cotta met crunchy hazelnootpasta direct serveren of tot gebruik in de koelkast laten staan. Buon appetito!

Nocciolata van Rigoni di Asiago

In dit recept gebruik ik de Nocciolata Crunchy hazelnootpasta van Rigoni di Asiago. Deze hazelnootpasta is er ook nog in een klassieke variant zonder stukjes, een extra pure zonder melk en een witte zonder cacao. Mocht je dit recept bijvoorbeeld lactosevrij willen maken, dan kun je voor de pure versie gaan en de room en melk in de panna cotta vervangen door een plantaardige versie. Wel even opletten met vegetariërs want gelatine is in principe ook een dierlijk product.

Toegegeven: ik ben een beetje bevooroordeeld want lucky me mocht al eerder kennismaken met de fijne producten van Rigoni di Asiago. Zo maakte ik kruidige honing-kardemom koekjes met de Mielbio honing van Rigoni di Asiago en verwerkte ik de licht bittere sinaasappel Fiordifrutta van Rigoni di Asiago in een recept voor feestelijke Linzer koekjes.

Panna cotta met crunchy hazelnootpasta

Panna cotta met crunchy hazelnootpasta

Recipe by Made from ScratchCourse: Dessert, ZoetCuisine: Italiaans, Meenemen, Kerst, Feest
Personen

4

porties
Bereiden

10

minutes
Opstijven

4

hours 

30

minutes

Panna cotta is echt één van de simpelste desserts om te maken en met reden een echte klassieker. Deze versie heeft wat extra pit door de koffie en een heerlijke topping van crunchy hazelnootpasta.

Ingredienten

  • 4 blaadjes gelatine

  • 250 ml slagroom

  • 50 g suiker

  • 1 el oploskoffie (optioneel)

  • 250 ml melk

  • Nocciolata Crunchy hazelnootpasta, naar smaak

Bereidingswijze

  • Week de gelatine 5 minuten in een schaaltje met koud water.
  • Breng de slagroom met de suiker en de oploskoffie in een pannetje op het vuur tegen de kook aan.
  • Zet het vuur uit. Knijp de gelatine uit en los dit op in de warme mokkaroom. Voeg de melk toe en roer goed door.
  • Verdeel de mokkaroom over vier glaasjes. Laat afgedekt op kamertemperatuur afkoelen en zet de glaasjes minimaal 4 uur of een nacht in de koelkast om op te stijven.
  • Verwarm de pot hazelnootpasta zonder deksel 30 seconden in de magnetron tot het lauw en wat meer vloeibaar is. Roer even door en verdeel over elk glaasje panna cotta 1-2 theelepels hazelnootpasta. Serveer meteen of zet tot gebruik in de koelkast. Buon appetito!

Tip

  • Meet de inhoud van de glaasjes waar je de panna cotta in gaat serveren af door ze te vullen met water en dit te wegen. Maak de panna cotta met minimaal dezelfde hoeveelheid room en melk, dan heb je altijd voldoende om de glaasjes mee te vullen. In dit recept ben ik uitgegaan van glaasjes met een inhoud van 120 ml.
  • In plaats van oploskoffie kun je ook een sterke espresso gebruiken of de koffie helemaal weglaten. Voeg in dat geval wat vanille toe aan de room voor een vollere smaak.

Met dank aan Planet PR voor het ter beschikking stellen van de Nocciolata Crunchy van Rigoni di Asiago. Lees meer over dit soort samenwerkingen in Samenwerken met Foodbloggers.