Golden milk witte chocolade reep

Toen ik door TeaSaltAndSpices werd gevraagd om een recept te ontwikkelen met één van hun kruidenboxen leek het mij met het oog op de feestdagen leuk om een kruidige chocoladereep te maken. Het prachtige diepgeel van de kurkuma in de Ayurvedische kruidenbox inspireerde me om een witte chocoladereep te ontwikkelen die er niet alleen verrassend uitziet en hartverwarmend smaakt, maar ook nog eens een flinke immuun booster is: Golden milk in een nieuw jasje!

golden milk white chocolate bar

Golden milk of kurkuma latte is een heerlijk kruidig drankje. In India wordt het al eeuwenlang gedronken en de laatste jaren zie je het ook in Europa op het menu van steeds meer hippe koffiebarretjes verschijnen. Vanwege de Ayurvedische kruiden worden er vanuit de alternatieve geneeskunde allerlei gezonde eigenschappen toegeschreven aan het drinken van golden milk.

Om zo veel mogelijk health benefits van de kurkuma op te kunnen nemen moet je het combineren met iets pittigs (zoals zwarte peper) en iets vettigs (zoals kokosolie of cacaoboter). Ik vind de winterse smaken van een chai latte heel goed combineren met deze ingrediënten en voeg daarom graag wat kaneel, gember en kardemom toe aan de golden milk, die elk weer hun eigen gezonde eigenschappen hebben. Door alle ingrediënten (minus de melk) toe te voegen aan witte chocolade kunnen de smaken en eigenschappen van deze kruiden heel goed gevangen worden in een chocoladereep. Het resultaat is een verrassend kruidige, pittige chocolade. Heerlijk bij een grote kop thee en een goed gesprek.

Ik gebruik voor deze grafische chocoladereep een harde mal, speciaal voor chocoladerepen. Daardoor wordt de chocolade extra shiny, maar het is ook wat lastiger om mee te werken, omdat de vorm hard is. Je kunt deze reep ook prima in een siliconen bakvorm, flexibele ijsblokjesvorm of plastic bakje maken.

Golden milk witte chocolade reep

Golden milk witte chocolade reep

Recipe by Made from ScratchCourse: Lekkere trekCuisine: Ayurveda
Hoeveelheid

1

reep
Wachttijd

24

hours 
Bereidingstijd

15

minutes

Een kruidige witte chocoladereep die hartverwarmend smaakt en een flinke immuun booster is. Maak de reep precies zoals jij hem wilt door de kruiden naar smaak aan te passen.

Ingredienten

 • 4 kardemom peulen

 • gedroogde chili, naar smaak

 • 1/4 tl kurkuma

 • kaneel, naar smaak (snufje)

 • gedroogde gember, naar smaak (mespuntje)

 • zwarte peper, naar smaak (snufje)

 • 1 tl gele cacaoboter (optioneel, voor een extra intense kleur)

 • 80-100 g witte chocolade (druppels of fijngehakt)

Bereidingswijze

 • Kneus de kardemom peulen met de zijkant van een groot mes, doe de zaadjes met de overige kruiden in een vijzel of kruidenmolentje en maal tot een fijn poeder.
 • Smelt 2/3 van de witte chocolade au-bain-marie. Voeg de overige ingrediënten behalve de achtergehouden chocolade toe en roer goed door.
 • Zet het vuur uit, voeg de rest van de chocolade toe en spatel dit door elkaar tot alle chocolade is gesmolten door de restwarmte.
 • Giet de chocolade in de vorm. Wiebel en tik een paar keer met de vorm op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen.
 • Laat de chocolade een nacht opstijven en verwijder de vorm.

Tip

 • Chocolade krimpt het beste in een ruimte van 18º C en hoeft dus niet in de koelkast. Geen tijd? Als het echt moet kun je de chocolade ook 1 uur in de koelkast laten opstijven.
golden milk white chocolate bar

Met dank aan TeaSaltAndSpices voor de Ayurvedische kruidenbox.
Lees meer over dit soort samenwerkingen in Samenwerken met Foodbloggers.