Linzer koekjes met bittere sinaasappeljam

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben dit jaar enorm vroeg in kerststemming. Het zal iets te maken hebben met veel thuis zijn, denk ik. Ondanks dat Sinterklaas ons huis dit jaar toch echt stilletjes voorbij zal gaan, maak ik graag nog even van de gelegenheid gebruik om iets lekkers te bakken met de appeltjes van oranje! Deze heerlijke Linzer koekjes, die traditioneel met rode bessenjam worden gemaakt, krijgen dit jaar een Sinterklaas make-over dankzij de bittere sinaasappeljam* van Rigoni di Asiago.

*fruitbeleg moeten we eigenlijk zeggen, vanwege het lage suikergehalte.

linzer cookies with marmelade

Van Linzer Torte naar Linzer Augen

Linzer koekjes zijn, vooral in Amerika, super populair en helemaal verbonden met de feestdagen. De herkomst van deze lekkere koekjes ligt in Europa. Het begon allemaal met de Linzer taart: een soort vlaai die traditioneel gemaakt wordt in de Oostenrijkse stad Linz. In het deeg zitten noten verwerkt, meestal hazelnoten of amandelen, en in de vulling een lekkere jam. Van de restanten van het deeg maakten de bakkers koekjes. Uit de helft van de koekjes staken ze rondjes zodat de jam tussen de twee koekjes zichtbaar is, net als bij de taart. Vanwege deze ronde gaten die op ogen lijken worden Linzer koekjes in het Duits “Linzer Augen” genoemd.

Ik gebruik in dit recept amandelmeel in combinatie met volkoren tarwemeel. Dit geeft de koekjes een verfijnde smaak en lekkere bite. In het deeg zit in verhouding wat minder suiker, omdat de koekjes na het bakken nog bestoven worden met extra poedersuiker. Hierdoor komt de vorm en het contrast met de jam extra goed naar voren.

Fiordifrutta van Rigoni di Asiago

Voor de vulling van deze Linzer koekjes gebruik ik Fiordifrutta van Rigoni di Asiago in de smaak Bittere Sinaasappel. Al bijna een eeuw lang maakt de familie Rigoni in Italië biologisch fruitbeleg, hazelnootpasta (zonder palmolie en in een vegan variant verkrijgbaar!) en single origin honing. De Fiordifrutta, gemaakt van biologisch en met de hand geplukt fruit, mag officieel geen jam heten omdat er dan meer suiker in zou moeten zitten. Het lichte bittertje en de pure fruitsmaak van de Fiordifrutta Bittere Sinaasappel combineert perfect met het rijke deeg van de Linzer koekjes.

Linzer koekjes met bittere sinaasappeljam

Linzer koekjes met bittere sinaasappeljam

Recipe by Made from ScratchCourse: ZoetCuisine: Amerikaans
Hoeveelheid

18

koekjes
Voorbereiden & wachttijd

1

hour 

30

minutes
Oventijd

15

minutes

Deze heerlijke Linzer koekjes, die traditioneel met rode bessenjam worden gemaakt, krijgen een make-over! De bittere sinaasappel combineert perfect met het rijke deeg van de Linzer koekjes.

Ingredienten

  • 50 g suiker

  • 100 g boter, op kamertemperatuur

  • 1 eidooier (M)

  • 110 g volkoren tarwemeel

  • 75 g amandelmeel

  • 1/4 tl zout

  • snufje kaneel (optioneel)

  • 3 el Fiordifrutta Bittere Sinaasappel

  • poedersuiker, om te bestuiven

Bereidingswijze

  • Klop de boter met de suiker tot het luchtig en duidelijk lichter van kleur is. Klop de eidooier erdoor. Zeef de bloem met het amandelmeel, zout en kaneel boven de kom en klop of kneed dit kort door het deeg.
  • Maak een plak van het deeg, verpak het in vershoudfolie en leg minimaal 1 uur in de koelkast zodat de boter weer hard kan worden.
  • Bekleed een bakplaat of snijplank die in de koelkast past met bakpapier. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van enkele millimeters dik. Steek met een glas of koekjesvorm rondjes uit het deeg en leg deze op het bakpapier. Steek met een kleine uitsteker of achterkant van een spuitmondje gaten uit de helft van de koekjes. Zet de koekjes voor het bakken nogmaals 20 minuten in de koelkast, zo behouden ze hun vorm tijdens het bakken.
  • Verwarm de oven voor op 160º C. Bak de koekjes 15-18 minuten tot de randjes net beginnen te kleuren. Laat de koekjes helemaal afkoelen.
  • Bestuif alle koekjes met een gat met poedersuiker, schep een theelepel Fiordifrutta in het midden van elk koekje zonder gat en druk de twee helften op elkaar. Buon appetito!

Tip

  • Geen tijd om te wachten? Dan kun je stap 2 overslaan (het deeg zal iets lastiger zijn om mee te werken, voeg eventueel wat extra bloem toe).
linzer cookies with marmelade

Met dank aan Planet PR voor het ter beschikking stellen van de Fiordifrutta van Rigoni di Asiago. Lees meer over dit soort samenwerkingen in Samenwerken met Foodbloggers.

1 reactie

  1. […] Toegegeven: ik ben een beetje bevooroordeeld want lucky me mocht al eerder kennismaken met de fijne producten van Rigoni di Asiago. Zo maakte ik kruidige honing-kardemom koekjes met de Mielbio honing van Rigoni di Asiago en verwerkte ik de licht bittere sinaasappel Fiordifrutta van Rigoni di Asiago in een recept voor feestelijke Linzer koekjes. […]

Reacties zijn gesloten.