Het ultieme recept voor homemade bagels

I love bagels! Ik weet niet wat het is, maar zelfs voor een simpele sesam bagel met kaas kun je me echt wakker maken. Een goede bagel is mooi bol, shiny (eventueel bedekt met een lekkere topping) en chewy. In dit bagel recept leg ik je uit wat het geheim van een goede bagel is en hoe je zelf thuis de beste bagels kunt maken. Oftewel: het ultieme bagel recept!

bagels

Bagel recept tip 1: Bloem met veel gluten

In veel Amerikaanse recepten voor bagels en Franse recepten voor brood is het de normaalste zaak van de wereld: bloem met veel gluten, high protein bread flour of bloem met een hoog eiwitgehalte. Een hoog eiwitgehalte in het deeg zorgt voor sterke glutenverbindingen, dat heeft een bagel recept nodig zodat de bagel tijdens het koken zijn vorm behoudt. Spoiler alert: bloem van graan uit Nederland gaat je niet het eiwitgehalte opleveren wat je zoekt. Het heeft te maken met ons klimaat en de hardheid van het graan wat hier kan groeien. Dan het goede nieuws: je kunt gewoon een schepje extra gluten (bagel recept geheim ingrediënt numero 1) toevoegen aan huis-tuin-en-keuken bloem om het om te toveren tot bloem met een eiwitgehalte van 14% (perfect voor bagels!).

In dit bagel recept gebruik ik instant gist. Lees meer over verschillende soorten gist en hoe je dit bagel recept kunt omrekenen voor het gebruik van droge of verse gist.

Bagel recept tip 2: Bagels koken

Bageldeeg wordt gekookt voordat het in de oven gebakken wordt. Hierdoor krijgen bagels de chewy textuur waar ze om bekend staan. Door een theelepel baking soda (geheim ingrediënt nummer 2 in dit bagel recept!) en een eetlepel (gerstemout)stroop of honing aan het kookwater toe te voegen krijgen de bagels extra smaak, kleur en glans én blijven ze mooi bol. Je kunt de bagels 30 seconden tot 2 minuten per kant koken: hoe langer je de bagels kookt, hoe meer chewy de bagels worden.

Tip voor mooie bagels: Om te voorkomen dat de bagels hun vorm verliezen voor ze het water ingaan omdat je ze niet van het bakpapier afkrijgt kun je ze met papier en al in het water leggen. Na een paar seconden kun je het bakpapier makkelijk lospeuteren (ik vind dit het makkelijkste met Chinese eetstokjes). Zo behouden de bagels hun vorm.

bagel with cream cheese and cucumber

Toppings voor bagels

Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan op een bagel, maar mijn favoriete bageltoppings voor dit bagel recept zijn:

  • Sesamsaadjes
  • Maanzaad
  • Maldon zeezout vlokken
  • Furikake (een mix van witte en zwarte sesam, zout en zeewier)
  • Everything bagel seasoning (een mix van sesam, maanzaad, gedroogde ui, knoflook en zout)
  • Of gewoon lekker naturel!

Door de bagels na het koken licht te bestrijken met wat eiwit aangelengd met water blijven de toppings beter plakken. Alles wat er naast valt kun je in een apart bakje bij elkaar bewaren voor je eigen “everything bagel mix”.

Bagels recept

Bagels recept

Recipe by Made from ScratchCourse: Ontbijt, Brunch, LunchCuisine: Amerikaans
Porties

8

bagels
Bereiden

2

hours 

20

minutes
Bakken

20

minutes

Dit bagel recept is zo uitgeschreven dat je de avond van tevoren het deeg maakt en de bagels vormt. De volgende dag kook en bak je de bagels af.

Ingredienten

  • Voor het deeg
  • 475 g (tarwe)bloem

  • 25 g tarwegluten

  • 1 zakje instant gist (7 g)

  • 2 tl zout

  • 1-2 el (gerstemout)stroop of honing

  • 300 ml water, op kamertemperatuur

  • Voor het kookwater
  • 1 tl baking soda

  • 1 el (gerstemout)stroop of honing

  • Voor de toppings (optioneel)
  • toppings naar keuze, zoals sesamzaad, maanzaad, Maldon zeezout vlokken

  • 1 eiwit

Bereidingswijze

  • De avond van tevoren (19:00 – 21:00)
  • Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar en kneed dit in een keukenmachine met deeghaak tot een elastisch deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Vet een kom licht in met een drupje olie en wentel het deeg hier doorheen. Dek af en laat 1 uur rusten.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken van iets meer dan 100 gram. Leg steeds één stuk deeg op je werkblad, zet je hand hier als een kooitje overheen en draai net zo lang rond tot je een strak bolletje hebt. Dek de bolletjes losjes af met een schone (thee)doek en laat 20 minuten rusten.
  • Druk in elk bolletje een gat en rek dit uit door je wijsvingers om elkaar heen te draaien. Het gat zal kleiner worden tijdens het rijzen en bakken, maak het zeker zo groot als een twee euro muntstuk. Leg de bagels met voldoende tussenruimte op een vel bakpapier. Dek ze losjes af met een licht ingevet stuk vershoudfolie en zet tot gebruik (een nacht) in de koelkast.
  • De volgende dag
  • Verwarm de oven voor op 220º C.
    Breng een grote pan water aan de kook met baking soda en stroop of honing. Zet de toppings klaar en klop het eiwit los met een scheutje water.
  • Knip het bakpapier rondom de bagels uit en laat steeds één bagel tegelijk met behulp van het bakpapier in het water glijden. Peuter het bakpapier van de bagel terwijl deze in het water ligt. Kook de bagels 30 seconden – 2 minuten per kant en schep ze op een met bakpapier beklede bakplaat (zie tip).
  • Bestrijk de bagels zodra ze uit het hete water komen licht met het eiwit en bestrooi met toppings naar keuze. Bak de bagels in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin.

Tip

  • Voor een extra krokante onderkant kun je wat griesmeel (semolina) op de bakplaat strooien voordat de bagels de oven in gaan.
  • Voor de label lezers: dit recept gaat uit van tarwebloem of patentbloem met een eiwitgehalte van 11%.

2 reacties

Reacties zijn gesloten.