Preggoproof pesto van pompoenpitten en wortelloof

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KoRo.

Als ambassadeur van KoRo zet ik elke maand mijn favoriete producten in de spotlight. Deze keer ging ik aan de slag met pompoenpitten.

Wil je de ingrediënten voor dit recept bestellen bij de KoRo Shop? Je krijgt nu 5% korting op je bestelling met mijn persoonlijke kortingscode FROMSCRATCH5.

Pompoenpit vs. pijnboompit

Kilo’s pijnboompitten laten we importeren uit China. Voor in de pesto, over een salade, soep, pasta. Een broodje carpaccio of mozzarella is eigenijk niet compleet zonder. Ze moeten zelfs over de soep. Begrijp me niet verkeerd, ik hou ook van de notige smaak van pijnboompitten – maar er is een lokaler, duurzamer en voedzamer alternatief dat ook best een keertje in het zonnetje gezet mag worden: meet de pompoenpit.

De pompoenpit of pepita is een bron van vezel en eiwit. Je kunt ze voor allerlei toepassingen gebruiken, zowel raw als geroosterd. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Pompoenpitten als soep- en slaversierder
  • Pompoenpitten met andere noten en zaden als voedzaam tussendoortje
  • Pompoenpitten als krokante bite in een pittige pepita notenmix
  • Pompoenpittenpasta voor op brood, door de yoghurt, you name it
  • En natuurlijk… pompoenpitpesto! (ook heerlijk op een zelfgemaakte bagel)
pompoenpitten

Ga je voor raw of geroosterde pompoenpitten? Ik koos voor een grote zak ongeroosterde pompoenpitten uit de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken. Zo kan ik dezelfde voorraad gebruiken voor verschillende recepten. Als ik gebrande pompoenpitten nodig heb rooster ik ze even in een hete koekenpan zonder olie. Zo heb ik altijd verse pompoenpitten bij de hand.

Tijdens het roosteren transformeren de pompoenpitten: ze worden super krokant en gaan bol staan. Soms lijken ze bijna de pan uit te springen!

Wortelloof eten

Jazeker kun je het loof van een bos biologische (want onbespoten) wortels eten! Kies de jongste en meest frisse blaadjes uit, spoel ze af en verwerk ze in deze pesto in plaats van basilicum. De rest van het loof kun je eventueel nog roerbakken en verwerken in een pasta, of toevoegen aan een groene groentesoep.

wortelloof

Preggoproof pesto

Ben je zwanger en heb je gelezen dat basilicum plantengifstoffen bevat? Hoewel volgens het Voedingscentrum de kans klein is dat je er zo veel van binnenkrijgt dat het schadelijk is, geniet je tijdens je zwangerschap wellicht toch wat minder van lekker toastje met een dikke laag pesto. Dan is een pesto op basis van wortelloof en pompoenpitten een heel fijn alternatief. Pompoenpitten bevatten namelijk bijzonder veel ijzer, zink en magnesium en zijn daarmee een echt preggo-superfood (bron: Prénatal).

Geen basilicum, geen pijnboompitten. Is dat dan nog wel pesto? Technisch gezien wel! Pesto zegt namelijk meer over de manier van bereiden dan over de specifieke ingrediënten. Maar ook qua smaak doet deze pesto zeker niet onder voor de “klassieke” versie. Het wortelloof geeft de pesto een verrassend kruidige, pittige smaak en de pompoenpitten zorgen voor de juiste textuur en het nootachtige aroma. En aangezien ook over Parmezaanse kaas de meningen verdeeld zijn voor tijdens de zwangerschap swappen we die ook meteen voor een lekker stukje oude kaas.

Preggoproof pesto van pompoenpitten en wortelloof

Preggoproof pesto van pompoenpitten en wortelloof

Recipe by Made from ScratchCourse: Groen, Hartig, Recepten
Personen

6

porties
Bereiden

10

minutes
Koken/Bakken

5

minutes

Een fijn alternatief voor de klassieke versie. Pompoenpitten zitten vol ijzer, zink en magnesium en zijn daarom een echt preggo-superfood!

Ingredienten

  • handje pompoenpitten (50 gram)

  • bos wortelloof (biologisch)

  • stukje oude kaas (75 gram)

  • 1 teentje knoflook, naar smaak

  • flinke scheut olijfolie (50 ml)

  • peper en zout, naar smaak

Bereidingswijze

  • Rooster de pompoenpitten in een droge hete koekenpan. Laat afkoelen.
    Pluk ongeveer 50 gram (of een schaaltje vol) van de de jongste en meest verse blaadjes uit de bos wortelloof. Spoel af en laat goed uitlekken. Rasp de kaas en hak de knoflook fijn.
  • Doe het wortelloof in het hakmolentje van de keukenmachine en voeg de pompoenpitten, knoflook en kaas toe. Pulseer kort tot een grove pesto.
  • Roer er een flinke scheut olijfolie door en proef: breng op smaak met peper en een beetje zout. Pureer nog even met de olie voor een meer smeuïge gebonden pesto of roer er nog wat olijfolie met de hand door voor een grovere variant.

    Je kunt de pesto gebruiken zoals de klassieke versie: heerlijk op een broodje, als saus bij pasta en gnocchi of als dip!

Tip

  • Bewaar de pesto onder een laagje olijfolie in een afgesloten potje in de koelkast.
pompoenpit pesto

1 reactie

Reacties zijn gesloten.