Klassieke cake met verse frambozen

Deze heerlijke cake met frambozen is rijk door de boter en fris door het verse fruit. Precies zoals een frambozencake moet zijn! Het geheim zit ‘m in de bereidingswijze. Lees deze dus even goed door.

frambozencake

Ook lekker: deze goddelijke cheesecake brownie met frambozen van Miljuschka.

Het geheim van een luchtige cake

Een luchtige cake bakken is op zich helemaal niet moeilijk. Maar een luchtige cake bakken die lekker rijk van smaak én niet droog is, dat wil nog wel eens een uitdaging zijn. En ik geef eerlijk toe: ik heb vroeger ook best eens een stevige cake gebakken waarvan ik nu toch echt denk dat het beter had gekund. Maar no more! Want toen ik een paar jaar geleden gevraagd werd om een bruidstaart te maken en me meer begon te verdiepen in de perfecte botercrème kwam ik er gaandeweg (en met een beetje hulp van Cupcake Jemma) achter dat veel recepten beginnen met een zin die ik tot dat moment niet zo serieus had genomen…

Licht en luchtig

“Cream butter and sugar” of “Klop de boter met de suiker licht en luchtig”: veel recepten voor cupcakes, cake en botercrème beginnen met deze zin. Dat is niet hetzelfde als “even door elkaar mixen tot het ongeveer gemengd is en je boter-suiker klonten hebt”. Nee, doorkloppen moet je, misschien wel 10 minuten. Liefst met de platte klopper van de Kitchenaid. Tot de boter bijna wit is en de textuur van mayonaise heeft. En dat gaat niet met koude boter en ook niet met gesmolten boter. Dus haal de boter een aantal uur voordat je wilt beginnen uit de koeling. Om dit proces te versnellen kun je eventueel een hete beker (omgespoeld met kokend water en daarna afgedroogd) over de boter heen zetten.

Men neme een ei

Deze perfect opgeklopte boter gaan we nu natuurlijk niet laten schiften door er ijskoude eieren bij te gooien! Daarom is het belangrijk dat de eieren ook op kamertemperatuur zijn. Dit kun je versnellen door ze even in een bakje met handwarm water te zetten. Voeg de eieren een-voor-een toe en klop het beslag tussen elk ei goed door.

Elke oven is anders

Ben je tot hier gekomen en staat de cake inmiddels in de oven? Dan is het lastigste deel achter de rug. Maar let op! De baktijd van een cake is erg afhankelijk van de grootte. Cupcakes zijn veel sneller klaar dan een grote tulband, maar ook een cake van 30 cm doet er al snel een kwartier langer over om gaar te worden dan een cake van 25 cm. Begin daarom richting het einde van de baktijd regelmatig met controleren of de cake gaar is door een houten cocktailprikker in het midden van de cake te steken: als deze schoon (zonder beslag eraan) uit de cake komt is de cake klaar. Is de cake nog niet gaar? Verleng de baktijd dan steeds met 15%.

Cake met verse frambozen

Cake met verse frambozen

Recipe by Made from ScratchCourse: Lekkere trekCuisine: Zoet, Gebak
Personen

14

porties
Bereiden

20

minutes
Koken/Bakken

1

hour 

15

minutes

Deze hoeveelheden zijn voor een cakeblik van 30 x 11 cm. Heb je een cakeblik van 25 cm lang? Gebruik dan 4 eieren en 240 gram boter, suiker en bloem en controleer vanaf 55 minuten of de cake gaar is.

Ingredienten

 • 300 g boter, op kamertemperatuur

 • 300 g (kristal)suiker

 • 2 tl vanille extract

 • 5 eieren, op kamertemperatuur (zie tip)

 • 300 g (patent)bloem

 • 1 tl bakpoeder

 • 1 bakje verse frambozen, naar smaak

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 180º C. Vet een cakeblik van 30 x 11 cm in en bekleed de lange zijdes en de bodem met een stuk bakpapier.
 • Klop de boter met de suiker tot het luchtig en duidelijk lichter van kleur is (zie tip). Voeg vanille en eieren een-voor-een toe en klop door. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
 • Zeef de bloem met het bakpoeder en een snufje zout boven de kom en klop dit kort maar zorgvuldig door het beslag. Voeg de frambozen toe en spatel ze door het beslag.
 • Schep het beslag in de vorm en bak de cake in 68-80 minuten goudbruin. De cake is klaar als een cocktailprikker in het midden gestoken er droog (zonder beslag) uit komt.

Tip

 • Voor het beste resultaat: zorg dat de boter zacht en op kamertemperatuur is en klop de boter met de suiker net zo lang tot het bijna wit van kleur is en zo zacht als mayonaise.
 • Zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn om te voorkomen dat het beslag schift. Zet ze eventueel even in een bakje met handwarm water om dit proces te versnellen.
 • Gebruik je bevroren frambozen? Hussel ze dan door een klein schepje bloem voor je ze aan het beslag toevoegt. Dat voorkomt dat ze naar de bodem van de cake zinken.