Verse artisjok van de Big Green Egg

Voor een verse artisjok kun je mij echt wakker maken! Toen ik klein was wilde ik dit altijd op mijn verjaardag eten. Alleen ben ik eind oktober jarig en dan is verse artisjok dan helemaal niet in het seizoen… elk jaar weer één grote teleurstelling. Aan het eind van de zomer, wanneer verse artisjok volop verkrijgbaar is, geniet ik dan maar extra van.

Meestal wordt verse artisjok geserveerd met een op smaak gebrachte mayonaise, bijvoorbeeld citroen-, knoflook- of kerriemayonaise. Mijn moeder maakte ‘m vroeger altijd met een vinaigrette met peterselie en ui. Nu serveer ik de verse artisjok met beide dips én een nieuwe twist: door de artisjok na het koken even te grillen op de BBQ wordt ‘ie nog verfijnder van smaak. En lekker praktisch, want zo kun je de artisjok warm serveren met het hooi al verwijderd.

artichokes on bbq

De Big Green Egg artikelen die ik hier gebruik zijn allemaal uit voorraad leverbaar bij de leukste BBQ winkel van Nederland: Vuur en Koolen. Lokale ondernemers met verstand van zaken, een uitgebreid online assortiment en een gezellige winkel in Bleiswijk voor wie liever met zijn handen kijkt.

Verse artisjok kopen

Tegen de beste verse artisjokken moet je eigenlijk toevallig aanlopen. Bijvoorbeeld bij je favoriete groentekraam op de markt (die van mij zit halverwege de zaterdagmarkt op de Lindengracht, meestal naast de Holland Kaascentrum). Wil je ze per sé hebben dan zit op de Ten Katemarkt in Amsterdam een groentejuwelier die ze vrijwel altijd heeft. Het hoogseizoen is maar kort: rond augustus vind je vaak de meest verse, dikke artisjokken voor één a twee euro per stuk.

Kies mooie bolle exemplaren met verse bladeren. De puntjes van de bladeren mogen iets gespleten zijn, maar nog niet zo uitgedroogd zijn dat ze kromtrekken.

fresh globe artichokes

Verse artisjok schoonmaken

Het is meer werk om een verse artisjok te eten dan om hem schoon te maken! Verwijder blaadjes die los aan de steel hangen. Je kunt de steel helemaal afsnijden of een paar centimeter laten zitten voor de looks en schillen. Wrijf het snijvlak direct daarna in met citroensap om verkleuring te voorkomen.

Je kunt de punten van de blaadjes recht afsnijden en -knippen. Persoonlijk vind ik dat onnodig veel werk voor deze bereiding.

Verse artisjok bereiden

Verse artisjokken kook je in heet water met zout en citroensap. Zorg dat de artisjokken helemaal onder water blijven door ze af te dekken met een bord. De artisjokken zijn gaar wanneer je een blaadje van de onderkant er redelijk makkelijk af kunt trekken. Hoe lang een verse artisjok moet koken hangt af van de grootte. Begin na 20-30 minuten met testen. Mijn artisjokken waren flink en hadden wel 45 minuten nodig.

Haal de artisjokken wanneer ze gaar zijn uit het water en laat ze ondersteboven uitdampen.

Hoe eet je verse artisjok?

Verse artisjok kun je na het koken direct eten. In Franse bistro’s worden artisjokken ook wel gekoeld geserveerd, makkelijk voor wie de maaltijd graag voorbereid. Iedereen krijgt een eigen artisjok, in zijn geheel geserveerd met vinaigrette of een dipsausje. Je trekt telkens een blaadje van de artisjok, doopt de onderkant van het blad in de saus en schraapt het vlezige deel met je tanden van het blad van de artisjok af. De rest van het blaadje is taai en leg je weg.

grilled artichokes

Op een gegeven moment worden de blaadjes van de artisjok steeds dunner en paars van kleur. Die pluk je er met een handje tegelijk vanaf. Dan kom je bij het “hooi”. Het hooi kun je niet eten, maar het zit vast aan het allerlekkerste deel van de artisjok: het hart. Pluk of schraap het hooi met behulp van een lepel van het hart van de artisjok. Misschien wil je nog een stukje van de steel van de artisjok afsnijden als die er nog aanzit, dit is vaak wat taai. Het hart zelf kun je in zijn geheel eten met de dezelfde sausjes. De hoofdprijs na het harde werken!

Kleinere artisjokken die per bosje verkocht worden kun je in hun geheel eten en zijn meer geschikt om gevuld te worden met kaas en verse kruiden.

Artisjok van de BBQ

Dankzij mijn fantastische Big Green Egg zit ik helemaal in een BBQ fase! Ook de verse artisjokken moesten eraan geloven. Na het koken doormidden gesneden, het hooi verwijderd en ingewreven met wat knoflookolie even afgrillen aan beide kanten. Exacte temperatuur, type hitte of rooster: de artisjok is niet kieskeurig. Tip: met een gietijzeren rooster krijg je de mooiste grilstrepen.

Het resultaat is een heerlijk verfijnd voorgerecht van de BBQ wat hier zeker nog vaak op tafel gaat staan.

Verse artisjok van de BBQ

Verse artisjok van de BBQ

Recipe by Made from ScratchCourse: voorgerecht, BBQCuisine: vegetarisch, BBQ
Personen

4

porties
Bereiden

45

minutes
Koken/Bakken

15

minutes

Een ideaal voorgerecht met groente van de Big Green Egg. Verse artisjok is makkelijk voor te bereiden, feestelijk en heel gezond!

Ingredienten

 • 2-4 verse artisjokken

 • 1 tl zout

 • 1 el citroensap of een halve citroen

 • 4 el olijfolie

 • 1-2 tl knoflook, fijngehakt

 • Voor erbij
 • 2 el mayonaise

 • 2 el yoghurt

 • 1 tl kruiden, zoals vadouvan, citroen of knoflook

Bereidingswijze

 • Maak de artisjokken schoon: Verwijder blaadjes die los aan de steel hangen en snij de steel af. Wrijf het snijvlak in met citroensap.
 • Breng een grote pan met ruim water met zout en citroensap aan de kook. Voeg de artisjokken toe en dek af met een bord. Kook de artisjokken in 20-45 minuten gaar. Haal ze uit het water en laat ondersteboven uitdampen.
 • Meng de olijfolie met de knoflook en een beetje citroensap. Snij de artisjokken over de lengte doormidden. Schep het hooi er voorzichtig uit. Bestrijk de binnen- en buitenkant met de knoflookolie.
 • Maak een dipsausje van mayonaise en yoghurt en breng dit op smaak met je favoriete kruiden. Steek de BBQ aan.
 • Gril de artisjok eerst 10 minuten op de snijkant totdat er mooie grilstrepen ontstaan. Gril de artisjok dan nog ongeveer 5 minuten op de andere kant, let op dat de bladeren niet verbranden. Serveer met de dipsaus of een vinaigrette (zie tip). Eet smakelijk!

Stap-voor-stap video

Tip

 • De artisjokken zijn gaar wanneer je een blaadje van de onderkant redelijk makkelijk los kunt trekken.
 • Je kunt de artisjokken tot en met stap 2 of 3 voorbereiden en later afgrillen.
 • Ook lekker met een vinaigrette van olijfolie, azijn, honing, verse peterselie, gesnipperde rode ui en zout en (roze) peper.

Tot slot

Dit artikel bevat links naar de webshop van Vuur en Koolen, mijn Big Green Egg partner waar ik met veel plezier mee samenwerk. Ik draag deze winkel een bijzonder warm hart toe, maar ik word er zelf niet beter van als je hier iets koopt. Hoewel ik het natuurlijk wel heel leuk vind om te horen als je net zo enthousiast geworden bent over BBQ-en met de Big Green Egg als ik!

Lees meer over verschillende soorten samenwerkingen in Samenwerken.