Een verrassend en verantwoord recept voor een zomerse lauwwarme noedelsalade. Deze combinatie van mango met sweet chili saus en gerookte tofu moet je echt eens geprobeerd hebben! En had ik al gezegd dat dit recept toevallig helemaal glutenvrij en vegan is? #karmapoints
KoRo ambassadeur en kortingscode
Sinds deze maand mag ik mij met veel plezier ambassadeur van KoRo noemen. Dat betekent dat ik jullie op Instagram regelmatig ga laten zien wat mijn nieuwste ontdekkingen zijn in de KoRo Shop (en geloof me, die zijn heel uiteenlopend want het assortiment is super breed!). En hier op mijn blog kun je elke maand terecht voor inspiratie en recepten met mijn favoriete producten.
Ik mag ook een leuke korting met jullie delen: met de kortingscode FROMSCRATCH5 krijg je 5% korting op je bestelling bij KoRo. Enneh… kijk ook altijd even op de homepage bij Product Launch. Vaak staan er producten waar je gratis verzending bij ontvangt, ongeacht het bestelbedrag.
Gerookte tofu
Het product wat ik vandaag in de spotlight ga zetten is deze gerookte tofu. Kleine disclaimer: ik ben dol op zo’n beetje alles met rooksmaak dus het kan geen verassing zijn dat deze tofu als eerste in mijn digitale winkelwagentje ging.
Sinds ik heb ontdekt hoe je tofu echt lekker krokant kunt bakken zijn tofu en ik sowieso helemaal vrienden. Het is eigenlijk heel simpel zolang je deze twee stappen maar volgt:
- Wring de tofu van tevoren goed uit met een theedoek
- Bak het in een hete koekenpan met lekker veel olie.
Je wil de tofu eigenlijk licht frituren in de olie. Dat gaat het beste als er een laagje olie in de pan staan. Een neutrale olie zoals zonnebloemolie of arachideolie is hiervoor het meest geschikt en ik vind een koekenpan handiger dan een wok, omdat er dan meer ruimte is voor de tofu om te bakken. Voor een kleine koekenpan heb je minder olie nodig dan een grote.
Have it your way
Ik gebruik voor dit recept soba noedels. Dat zijn vrij dunne noedels gemaakt van boekweit (afhankelijk van het merk meestal glutenvrij). Je kunt ze herkennen aan die iets grijzige kleur. Omdat soba noedels dun zijn koelen ze na het koken super snel af. Dat maakt ze heel geschikt voor een lauwwarme noedelsalade. Je kunt dit gerecht ook warm serveren als je dat lekker vindt en ook gerust een andere soort noedels gebruiken.
De combinatie mango + gerookte tofu maakt dit gerecht. Kies een mango die rijp is, maar nog niet helemaal zacht. Dat is qua textuur het lekkerste, de mango blijft dan lekker fris. In plaats van mango zou je ook ananas kunnen gebruiken.
Voor een lekkere crunch combineer ik dit gerecht met komkommer en wat gehakte pinda’s. Je kunt de pinda’s vervangen door sesamzaadjes of cashewnoten of ze weglaten en de komkommer vervangen door avocado.
Koriander is heerlijk in combinatie met mango, maar niet iedereen houdt ervan. Vervang het eventueel door wat peterselie en/of bosui.
Dit recept is in principe vegan en glutenvrij. Gebruik je een ander merk sweet chili saus? Kijk dit dan nog even na. Door de sweet chili saus te mengen met (vers) citroensap krijg je een super makkelijke frisse marinade.
Soba noedelsalade met mango en gerookte tofu
Course: HoofdgerechtCuisine: Fusion, Vegan, Glutenvrij, Zomers2
porties20
minutes4
minutesEen verrassend en verantwoord recept voor een zomerse lauwwarme noedelsalade. Deze combinatie van mango met sweet chili saus en gerookte tofu moet je echt eens geprobeerd hebben!
Ingredienten
200 gram gerookte tofu
neutrale olie om in te bakken
150 gram soba noedels
1 mango, in blokjes
1/2 komkommer, in halve ringen
4 el sweet chili sauce, naar smaak
1 el citroensap, naar smaak
optioneel: verse koriander (of peterselie), ter garnering
Bereidingswijze
- Haal de tofu uit de verpakking. Wikkel de tofu in een schone theedoek en druk er zo veel mogelijk vocht uit. Dit gaat het beste door de theedoek met de tofu in een vergiet te leggen en een pannetje met iets zwaars erin daar bovenop te zetten.
- Snijd de tofu in blokjes. Laat een koekenpan met flink wat olie goed heet worden en bak de tofu blokjes aan alle kanten bruin. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Kook de soba noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking in enkele minuten al dente. Spoel koud af en voeg een scheutje (sesam)olie toe zodat de noedels niet aan elkaar plakken.
- Maak een marinade door de sweet chili saus te mengen met citroensap. Proef en voeg eventueel meer citroensap toe. Schep de gebakken tofu blokjes om met de sweet chili marinade.
- Doe de soba noedels in twee kommen. Verdeel de mango, komkommer en tofu blokjes met aanhangende marinade over de noedels en garneer met wat gehakte pinda’s en koriander. Geef er extra marinade apart bij.
Tip
- Ook lekker met ananas in plaats van mango.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KoRo.
Lees meer over samenwerkingen.
[…] maand deelde ik dit heerlijke recept voor soba noedelsalade met mango waarin de gerookte tofu van KoRo al even voorbij kwam. Deze maand ging ik voor de naturel tofu en […]