Roze gevulde eieren maken met bietjes

Gevulde eieren zijn een geliefd borrelhapje, ze staan snel op tafel en zien er feestelijk uit. Ben je op zoek naar een recept voor gevulde eieren anders dan anders? Dan heb ik een leuke variatie op de klassieke gevulde eieren met kerrie voor je: ROZE gevulde eieren!

Roze gevulde eieren op een wit bord

Hoe maak je gevulde eieren

Het is echt niet moeilijk om gevulde eieren te maken! En als je ze eenmaal gemaakt hebt zul je zien dat je er makkelijk je eigen draai aan geeft om gevulde eieren anders te maken. Zo maak je in 3 stappen lekkere gevulde eieren:

  1. Kook de eieren afhankelijk van de grootte in 8 tot 10 minuten hard (breng een pan met water aan de kook, doe de eieren erbij als het water kookt en start de timer pas als het water kookt). Laat de eieren schrikken door ze in een kom met koud water te leggen (direct na het koken). Dit zorgt ervoor dat de eieren makkelijker te pellen zijn.
  2. Pel de eieren. Halveer elk ei over de lengte met een scherp mes en wip de dooiers er voorzichtig uit.
  3. Maak de vulling: Prak de dooiers met mayonaise en breng op smaak met je favoriete kruiden. Schep de vulling in de halve eitjes of gebruik een spuitzak met gekarteld spuitmondje voor mooie toefjes.

    Maak het eventueel af met een garnering zoals een snufje paprikapoeder of een takje bieslook.

Klassieke gevulde eieren met kerrie

De vulling voor gevulde eieren bestaat meestal uit de dooiers van de gekookte eieren, mayonaise om het lekker smeuïg te maken en kruiden. De klassieke smaakmaker voor gevulde eieren is kerrie. De klassieke gevulde eieren met kerrie kun je verder op smaak brengen met peper en zout. Paprikapoeder of cayennepeper is ook lekker in gevulde eieren.

Als je wat gevulde eieren met minder zout wilt maken is het Tafelgoud van Verstegen ideaal. Dit alternatief voor zout bevat o.a. misopoeder, komijn en kurkuma. Alleen nog een beetje kerrie toevoegen en je hebt de ideale kruiden voor gevulde eieren. Het zit in een molentje met twee maalstaanden waardoor je het ook goed kunt gebruiken voor de garnering van de gevulde eieren.

In plaats van kerrie kun je ook Vadouvan gebruiken. Vadouvan is een kruidenmengsel waar behalve curryblad (dit geeft de kerriesmaak) o.a. nootmuskaat, mosterdzaad en komijn in zit. Gevulde eieren met Vadouvan zijn net wat verfijnder van smaak dan gevulde eieren met alleen kerrie, de klassieker 2.0 dus!

Roze gevulde eieren op een wit plateau

Hou je niet van kerrie of ben je op zoek naar gevulde eieren met een andere vulling? Probeer gewoon wat dingen uit en kijk wat je lekker vindt! Net als hummus laten gevulde eieren zich goed combineren met allerlei andere smaken. Een paar ideetjes: gevulde eieren met bieslook en gerookte zalm, gevulde eieren met smokey chipotle of gevulde eieren met truffelmayonaise (gegarneerd met een beetje kaviaar misschien?).

Roze gevulde eieren maken

Je kunt gevulde eieren makkelijk roze maken door de gepelde eieren in bietensap te leggen! Hoe langer je de eieren in het bietensap laat liggen, hoe verder de roze kleur in het eiwit trekt. Wil je alleen een roze randje of ombré effect, laat de eieren dan niet langer dan een paar uur in het bietensap liggen.

Nu vind ik persoonlijk bietensap niet zo lekker om te drinken en ik hou niet van verspilling. In plaats van bietensap gebruik ik daarom gewoon een potje gekookte bietjes. Zo maak je roze gevulde eieren zonder bietensap (maar met bietjes). Vaak zit hier ook al azijn in, wat ervoor zorgt dat de kleur van de bietjes goed in de eieren trekt. Gebruik je andere bietjes of bietensap? Dan moet je nog een scheutje azijn toevoegen.

Als ambassadeur van KoRo zet ik elke maand mijn favoriete producten in de spotlight. Deze keer ging ik aan de slag met de gekookte bietjes.

Wil je de ingrediënten voor dit recept bestellen bij de KoRo Shop? Je krijgt nu 5% korting op je bestelling met mijn persoonlijke kortingscode FROMSCRATCH5.

Gevulde eieren bewaren

Gevulde eieren zijn een leuk borrelhapje en goed voor te bereiden. Wil je de gevulde eieren meenemen of een dag van tevoren klaarmaken? Dan raad ik je aan om de vulling apart te bewaren en de halve eitjes voor het serveren pas te vullen. Hierdoor zijn de gevulde eieren makkelijker te vervoeren, nemen ze minder plek in de koelkast in en het ziet er frisser uit (als je de gevulde eieren meer dan een paar uur van tevoren vult verkleuren de randjes van de vulling vaak een beetje). Je kunt de vulling alvast in een spuitzak doen zodat het vullen een fluitje van een cent is.

Roze gevulde eieren

Roze gevulde eieren

Recipe by Made from ScratchCourse: Borrelhapje, FeestCuisine: Nederlands
Porties

8

personen
Bereidingstijd

10

minutes
Kooktijd

10

minutes
Wachttijd

2

minutes

Maak in 3 stappen mooie roze gevulde eieren.
Een klassiek borrelhapje in een extra feestelijk jasje!

Ingredienten

  • 8 eieren

  • 1 potje rode bietjes (met azijn)

  • 2-4 el mayonaise

  • 1 tl kerrie of Vadouvan

  • 1 tl mosterd, naar smaak

  • Tafelgoud of zout, naar smaak

Bereidingswijze

  • Kook de eieren afhankelijk van de grootte in 8-10 minuten hard. Laat de eieren schrikken door ze in een kom met koud water te leggen (direct na het koken). Dit zorgt ervoor dat de eieren makkelijker te pellen zijn.
  • Pureer de bietjes met het sap uit het potje met de staafmixer of keukenmachine glad. Pel de eieren en doe ze in een bakje met deksel. Giet de bietenpuree op de gekookte eieren en voeg water toe tot de eieren net onder staan. Doe het deksel op het bakje en schud voorzichtig om zodat de eieren rondom bedekt worden met de bietenpuree. Zet 2-3 uur gekoeld weg.
  • Spoel de eieren af. Halveer elk ei over de lengte met een scherp mes en wip de dooiers er voorzichtig uit. Prak de dooiers met mayonaise en breng op smaak met de kruiden. Misschien heb je iets meer of minder mayonaise nodig. Schep de vulling in de halve eitjes of gebruik een spuitzak met gekarteld spuitmondje voor mooie toefjes.

    Garneer naar wens met wat Tafelgoud of verse kruiden. Eet smakelijk!

Tip

  • Wil je de eitjes meenemen? Doe de vulling alvast in een spuitzak, maar vul de eitjes pas ter plekke.