Basque burnt cheesecake recept

Jarenlang maakte ik een klassieke cheesecake met een bodem van Bastognekoekjes en frambozen- of aardbeientopping of een lekker cheesecake recept van Miljuschka, maar sinds kort heb ik een nieuwe favoriet: de Basque “burnt” cheesecake.

Deze Spaanse La Viña style cheesecake lijkt alle regels aan zijn laars te lappen en is daarom ontzettend makkelijk en veel sneller te maken dan een gewone cheesecake (hoewel hij wel het meest tot zijn recht komt na een nachtje in de koelkast). Wat we willen is dat de bovenkant nét niet verbrand is (hallo umami!) terwijl de binnenkant nog super smeuïg is. Omdat deze Baskische cheesecake behoorlijk inzakt na het bakken is het handig om een wat hoger taartje te maken. Dat gaat het makkelijkste in een kleine bakvorm. Ik heb voor dit recept een springvorm van ø 18 cm gebruikt.

Basque cheesecake

Baskische “burnt” cheesecake

voor een taartje van ø 18 cm, voor 8-10 personen

Ingrediënten

  • 400 gram roomkaas, op kamertemperatuur
  • 140 gram kristalsuiker
  • snufje zout
  • 1 tl vanille essence
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 ml slagroom, op kamertemperatuur
  • 2 el bloem

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220º C.

Bekleed de springvorm met een vel bakpapier. Dit gaat het makkelijkst door het bakpapier op de vorm te leggen en de losse bodem er in te drukken, zodat het papier zich naar de springvorm vormt. Zet de springvorm in elkaar en doe het bakpapier er in.

Klop de roomkaas met de suiker, zout en vanille in een paar minuten los in een kom. Voeg al kloppend een-voor-een de eieren en daarna de room toe. Zeef de bloem boven de kom en spatel dit door het beslag.

Giet het beslag in de vorm. Tik een paar keer met de vorm op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen. Hoe lang de cheesecake moet bakken hangt sterk af van de temperatuur van de ingrediënten. Begin met 25 minuten (doe de oven tussentijds niet open!) en verhoog indien mogelijk de temperatuur naar 240º C. Bak de cheesecake nog 5 tot 20 minuten tot de bovenkant donker en nét niet verbrand is.

Als de cheesecake net uit de oven komt is de binnenkant als het goed is nog jiggly (het wiebelt een beetje mee als je de vorm heen- en weer beweegt). Laat de cheesecake helemaal afkoelen om op te stijven, het liefst een nacht in de koelkast. De cheesecake gaat flink inzakken, dit hoort!

Verwijder de volgende dag de springvorm, peuter het bakpapier los en snij de cheesecake in puntjes.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.