Snoephartjes koekjes

Alles over (stempel)koekjes met fondant

Koekjes versieren met fondant is de makkelijkste manier koekjes mooi af te werken. Zeker wanneer je er met een stempel een persoonlijk tintje aan geeft. Zo leuk voor een babyshower of als bedankje bij een bruiloft!

In deze blogpost vertel ik je alles wat je wil weten over koekjes met fondant.
Mis je nog iets? Let me know!

Welke koekjes voor fondant?

Ben je op zoek naar het perfecte recept voor koekjes met fondant erop? Look no further! Of je ze nou uitsteekkoekjes, suikerkoekjes, zandkoekjes, fondantkoekjes, vanillekoekjes, non spread koekjes of shortbread koekjes noemt, het komt allemaal op hetzelfde neer: wanneer je koekjes gaat bekleden met fondant wil je een recept waarbij de koekjes tijdens het bakken niet uitlopen.

Daarbij zijn drie dingen belangrijk: de juiste verhouding bloem-boter-suiker, de hoeveelheid rijsmiddel en de temperatuur van het deeg wanneer het de oven in gaat. Te weinig bloem en de koekjes zullen hun vorm niet goed behouden tijdens het bakken. Te veel rijsmiddel (bakpoeder en/of ei) en de koekjes zullen te bol worden waardoor de definitie van de vorm verdwijnt. Te warm deeg en de boter zal gaan smelten voordat de bloem voor genoeg stevigheid heeft gezorgd. Mijn lievelingsrecept is simpel, maar heeft precies de goede combinatie tussen smaak en stevigheid. Je kunt er nog je eigen draai aan geven door smaakmakers zoals koekkruiden, citroenrasp of cacao aan toe te voegen.

Koekjes met fondant

Koekjes met fondant

Recipe by Made from ScratchCourse: traktatie, bij de koffie, koekCuisine: babyshower, bruiloft, gelegenheid
Aantal

50

koekjes
Bereidingstijd

1

hour 
Baktijd

18

minutes
Wachttijd

1

hour 

Deze zoete koekjes zijn geïnspireerd op de bekende snoephartjes met daarop een laagje gekleurd rolfondant. Het koekje van shortbread zit precies tussen krokant en zacht in en ze blijven lang lekker. 

Het is de kunst om ervoor te zorgen dat de koekjes tijdens het bakken zo min mogelijk uitlopen, zodat de fondant precies op het koekje past. Daarom bevat dit recept een paar extra stappen zoals opkloppen van de boter en het koelen van het deeg.

Ingredienten

  • 100 gram (kristal)suiker

  • 200 gram zachte roomboter

  • 1 tl vanille extract

  • 300 gram (patent)bloem

  • ½ tl zout

  • 300 gram rolfondant (wit of gekleurd)

  • Levensmiddelenkleurstof (optioneel)

  • Poedersuiker, om te bestuiven

  • Verder nodig
  • Mixer, deegroller, koekjes uitsteker, vershoudfolie, bakpapier, bakplaat en letter stempels voor fondant/koekjes

Bereidingswijze

  • Laat de boter een aantal uur buiten de koelkast op kamertemperatuur komen. Klop dan de boter met de suiker en vanille in ongeveer 10 minuten luchtig en bijna wit van kleur. Heb je een staande mixer met verschillende opzetstukken? Gebruik dan de platte klopper voor deze stap en schraap tussentijds een paar keer de boter van de wand van de kom.
  • Voeg bloem en zout toe en meng dit kort maar zorgvuldig door het deeg. Het is nu nog een vrij zacht deeg, maar dat gaat na het koelen helemaal goedkomen. Vorm een plak van het deeg, verpak het in vershoudfolie en leg het minimaal 30 minuten (tot 48 uur, als dat je beter uitkomt) koel weg.
  • Kneed het deeg kort door om het weer een beetje soepel te maken. Bestuif het werkblad, de deegroller en de bovenkant van het deeg licht met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van 5-6 mm dikte. Doop de koekjes uitsteker tussendoor steeds in een bakje met bloem en steek zo veel mogelijk koekjes uit de lap deeg. Haal overtollig deeg weg (zie tip) en leg de koekjes voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat minimaal 30 minuten (of een nacht) koud weg. Dit zorgt ervoor dat de koekjes tijdens het bakken beter hun vorm behouden.
  • Verwarm de oven voor op 160º C (hetelucht). Bak de koekjes in 17-20 minuten in het midden van de oven. Deze koekjes blijven vrij licht, haal ze bij de eerste tekenen van goudbruine randjes meteen uit de oven. Laat de koekjes helemaal afkoelen op de bakplaat.
  • Als je de fondant zelf op kleur brengt, verdeel het dan in 5 delen. Breng met behulp van een cocktailprikker een heel klein puntje kleurstof aan op een stuk fondant en kneed dit door elkaar. Voeg indien nodig nog wat kleurstof toe, of doe er nog wat witte fondant bij als de kleur toch te donker is geworden. Dek de fondant waar je niet mee bezig bent altijd goed af met vershoudfolie om uitdrogen te voorkomen.
  • Kneed de fondant goed door om het soepel te maken. Bestuif het werkblad en de fondant met poedersuiker en rol het uit tot een lap van 2 mm dikte. Draai de lap fondant tijdens het uitrollen een paar keer een kwartslag om er zeker van te zijn dat het niet aan het werkblad blijft plakken. Druk met de letterstempel lieve woorden in de fondant en gebruik de koekjes uitsteker om er hartjes uit te steken.
  • Wees voorzichtig met het losmaken van de fondanthartjes zodat ze niet uitrekken. Bestrijk de onderkant van een fondant hartje met je vinger met water en leg het op een afgekoeld koekje. Door het water smelt de fondant een beetje waardoor het op het koekje blijft plakken. Maak op deze manier alle koekjes (stempelen, uitsteken, natmaken, plakken) en laat ze liggend drogen. Bewonder je vrolijke verzameling sweetheart koekjes!

Tip

  • Het deeg rondom de uitgestoken koekjes kun je opnieuw kneden en uitrollen om er meer koekjes van te maken. Maar hoe vaker je het deeg kneed, hoe minder goed de koekjes tijdens het bakken hun vorm behouden, dus probeer er de eerste keer zoveel mogelijk uit te halen.

Fondant stempelen voor koekjes met tekst

Als de koekjes gebakken en afgekoeld zijn kan het leukste gedeelte beginnen: het versieren van de koekjes met fondant! Hierbij een paar tips wanneer je koekjes gaat bekleden met fondant:

  1. Pak een stukje fondant en kneed dit (met de hand) even goed door
  2. Bestuif werkblad, deegroller en fondant met een beetje poedersuiker
  3. Rol de fondant uit tot een egale lap van 2mm dikte
  4. Druk de stempel in de fondant (niet te hard drukken anders zie je de randen van de stempel)
  5. Gebruik dezelfde koekjesuitsteker als waar je de koekjes mee hebt gemaakt om de fondant uit te steken. Door eerst te stempelen is het makkelijker om te tekst in het midden te krijgen. Maak zo net zo veel plakjes fondant als je wilt (ik maak er altijd een paar extra, want soms rekt er eentje uit tijdens de volgende stap).
  6. Gebruik een deegschraper om de plakjes fondant op te tillen. Test nog even of dit plakje fondant netjes op het koekje past. Maak de achterkant van het plakje fondant vochtig (met je vinger, een kwastje of nieuw stukje spons) en leg de fondant op het koekje.
  7. Druk de fondant voorzichtig en zorgvuldig aan, vooral bij de randjes. Laat liggend minimaal 30 minuten drogen.

Tip: Ik rol fondant graag uit op een siliconen bakmat. Dit werkt hygiënisch en je krijgt de fondant makkelijk los. Tijdens het rollen til ik fondant steeds op en draai de lap een kwartslag. Hierdoor rol je de fondant mooi egaal uit blijft het niet plakken.

Snoephartjes koekjes

Wat voor fondant voor stempelkoekjes?

Er bestaan verschillende soorten fondant:

  • modelleerfondant (stevig, om bloemen/figuurtjes mee te boetseren)
  • rolfondant (om uit te rollen en taarten/koekjes mee te bekleden)
  • afgeslapte fondant (vloeibaar, om cupcakes/petit fours in te dopen)

Als je koekjes wilt bekleden met fondant met een leuke (tekst)stempel is rolfondant het beste. Rolfondant is in kleine gekleurde pakjes verkrijgbaar in het bakschap van de meeste supermarkten. De kwaliteit (elasticiteit en smaak) van rolfondant bij bakspeciaalzaken is meestal beter.

Witte rolfondant kun je eenvoudig zelf kleuren door er een klein beetje levensmiddelenkleurstof doorheen te kneden. Je kunt ook verschillende kleuren rolfondant met elkaar mengen door te kneden, bijvoorbeeld witte rolfondant met een beetje rode/roze rolfondant voor pastelroze fondant. Voor een marmereffect meng je de kleuren nét niet helemaal.

Waar plak je fondant mee vast?

Goed nieuws, je hebt geen eetbare lijm, gesmolten chocolade of andere ingewikkelde ingrediënten nodig om fondant op koekjes te plakken. Een klein beetje water is genoeg. Gebruik een kwastje of je vinger om de achterkant van het fondant vochtig te maken en leg de fondant op het koekje. Druk vooral de randjes rondom voorzichtig maar zorgvuldig aan. Na een minuutje smelt de suiker in de fondant een beetje waardoor het vast blijft zitten.

Je kunt fondant ook vastplakken met gesmolten chocolade of royal icing (glazuur met eiwit). Een nadeel hiervan is dat de ondergrond minder vlak wordt. Er bestaat ook eetbare lijm. Om koekjes te versieren met fondant werkt water prima. Wil je bovenop de fondant zwaardere dingen plakken, zoals eetbare parels of bloemetjes? Dan kun je daar eventueel eetbare lijm of royal icing voor gebruiken.

Zijn koekjes met fondant lekker?

Fondant heeft van zichzelf niet heel veel smaak en voegt dus weinig “lekkers” toe aan koekjes. Fondant is wel verreweg de makkelijkste manier om koekjes mooi strak te versieren, zeker wanneer je uitsteekvormpjes en stempels gebruikt. Daarom is fondant een hele goede keuze voor koekjes die vooral mooi moeten zijn, waar je er meestal niet veel van eet (zoals een gepersonaliseerd bedankje op een bruiloft).

Koekjes worden ook vaak versierd met royal icing glazuur. Dit is zoeter dan fondant. Het versieren van koekjes met royal icing vergt meer oefening dan met fondant. Je kunt koekjes ook in royal icing dopen, zoals in dit recept voor koekjes met marmer icing.

marbled xmas cookies

Hoe lang blijven koekjes met fondant vers?

Koekjes met fondant zijn lang houdbaar. Hoe lang ze echt lekker vers blijven hangt van je eigen smaak af. Met het recept voor koekjes met fondant op deze pagina bak je redelijk zachte koekjes, waardoor je weinig verschil in kwaliteit zult merken. Kies je voor een meer krokante soort koekjes dan is de kans groot dat die na verloop van tijd ook zacht zullen worden. Voor alle koekjes geldt dat ze het meest vers blijven wanneer je ze goed verpakt.

Wil je koekjes met fondant voorbereiden, bijvoorbeeld voor een bruiloft of babyshower? Dan kun je de koeken gerust een maand van tevoren al helemaal afmaken. Je hoeft de koeken niet in te vriezen. Bewaar de koeken luchtdicht op een koele en donkere plaats.

Snoephartjes koekjes

Dit recept schreef ik als ambassadeur van De Notenshop.