Socca pizza met vegan cashew ricotta

Dit is eigenlijk een combinatie van twee heerlijke recepten: socca, een soort dikke pannenkoek van kikkererwtenmeel die je los als borrelhapje kunt eten of zoals hier als glutenvrije pizzabodem en een vegan ricotta op basis van cashewnoten. De combinatie is lekker hartig en helemaal te gek in combinatie met geroosterde tomaten of gebakken paddestoelen.

socca pizza with tomatoes

Kikkererwtenmeel, van nature glutenvrij!

Kikkererwtenmeel of kikkererwtenpoeder wordt gemaakt van 100% gedroogde kikkererwten. Het is fijn van structuur en je koopt het kant en klaar, bijvoorbeeld bij De Notenshop. Omdat het van kikkererwten gemaakt is bevat het van nature geen gluten. Daarom wordt kikkererwtenmeel veel gebruikt in glutenvrije baksels. Je kunt het ook als bindmiddel of vervanger van ei gebruiken. Je maakt er een simpel pannenkoekenbeslag van door kikkererwtenmeel te mengen met wat water. Het bevat veel eiwitten, ik ken zelfs mensen die kikkererwtenmeel als proteïnepeoder toevoegen aan een bak kwark!

Socca pizza

In de Franse stad Nice wordt op vrijwel elke hoek van de straat Socca verkocht. Dit is een hartige koek op basis van kikkererwtenmeel. Het wordt warm in punten gesneden verkocht als snack, vaak op smaak gebracht met wat Herbes de Provence. Je kunt onderstaand recept hier ook voor gebruiken, want de socca is zo al heerlijk, in puntjes gesneden als borrelhapje.

Traditioneel wordt socca in grote houtovens gebakken. Thuis kun je dat effect nabootsen door de socca in een loeihete pan onder de grill te bakken. Een dunnere pannenkoek bakken op het fornuis kan ook en is minder omslachtig. Pannenkoeken van kikkererwtenmeel zijn van nature vegan, glutenvrij en lekker hartig van smaak.

In Italië kennen ze een soortgelijke snack: farinata di ceci. Bij il Pecorino, een pizzeria met heerlijk terras op het Van der Pekplein in Amsterdam Noord, hebben ze de farinata als glutenvrije pizzzabodem op het menu staan en zo kwam ik op het idee om de socca te combineren met een heerlijke vegan topping.

Vegan ricotta op basis van cashewnoten

De consumptie van cashewnoten is de laatste jaren flink gestegen en dat heeft alles te maken met de trend om vegan versies van bestaande producten te maken. Cashewnoten lenen zich perfect voor vegan cheesecake, maar er wordt bijvoorbeeld ook veel vegan kaas van cashewnoten gemaakt.

Om de cashewnoten te transformeren tot een heerlijk romige ricotta is het belangrijk om ongebrande cashewnoten te gebruiken en deze een nachtje in water te weken. Ook is het fijn als je een beetje krachtige keukenmachine hebt (ik ben erg tevreden over deze). Verder is het echt een kwestie van blenden en klaar! De ricotta is voor allerlei toepassingen te gebruiken, op deze pizza maar ook heerlijk op een toastje bij de borrel.

Socca pizza met vegan cashew ricotta

Socca pizza met vegan cashew ricotta

Recipe by Made from ScratchCourse: Hoofdgerecht, BorrelhapjeCuisine: Vegan, Italiaans
Personen

2

porties
Bereiden

30

minutes
Koken/Bakken

45

minutes

Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 2 personen (1 dikke pizza of 2 pannenkoeken) of borrelhapje voor 4 personen in combinatie met andere hapjes.

Ingredienten

  • Voor de vegan cashew ricotta
  • 200 gram cashewnoten, 8 uur of een nacht geweekt

  • 100 ml water

  • 1-2 tl citroensap

  • 1 teentje knoflook, geperst

  • 1 el edelgistvlokken

  • peper en zout, naar smaak

  • Voor de socca pizza
  • 150 gram kikkererwtenmeel

  • 250 ml water, lauwwarm

  • 1-2 el olijfolie, plus extra voor in de pan

  • 1 tl rozemarijn

  • peper en zout, naar smaak

  • Toppings naar keuze, zoals Coeur de Boeuf tomaat of gemengde paddenstoelen

Bereidingswijze

  • Voor de vegan cashew ricotta
  • Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en meng net zo lang tot het de smeuïge consistentie van ricotta heeft. Voeg eventueel nog wat citroensap toe. Het hoeft geen gladde saus te worden.
  • Zet tot gebruik in de koelkast, de cashew ricotta wordt dan wat steviger. 
  • Voor de socca pizza
  • Doe het kikkererwtenmeel met het water en olijfolie  in een kom, roer goed door en laat minimaal 30 minuten (tot 12 uur, als dat je beter uitkomt) staan. 
  • In de oven: Zet een gietijzeren pan in de oven en verwarm de oven (met de pan er in) 30 minuten voor op 240º C. Haal de pan voorzichtig uit de oven en zet de oven op grillstand. Doe een flinke scheut olijfolie en de rozemarijn in de hete pan. Giet al het beslag in de pan en bak de socca pizza 7-14 minuten onder de hete grill tot de bovenkant licht geblakerd is en de randjes goudbruin zijn. Besprenkel met een beetje olijfolie en royaal peper en zout. 
  • Op het fornuis: In plaats van één pizza kun je ook twee dunnere pannenkoeken bakken. Verhit wat olijfolie in een koekenpan, verdeel de helft van het beslag met wat rozemarijn erover en bak de kikkererwtenpannenkoeken aan beide kanten goudbruin. Breng op smaak met peper en zout. 
  • Bak toppings naar keuze zoals Coeur de Boeuf tomaat of paddenstoelen in de oven of koekenpan met wat knoflook, peper en zout. Bestrijk de socca pizza royaal met de vegan cashew ricotta en verdeel de toppings erover. 

Tip

    Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Notenshop.
    Lees meer over samenwerkingen.