Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Wijndivas
Onlangs bezocht ik pers-event over de Spaanse regio Castilla y León. Dit gebied is een echte wijnstreek en ik had het genoegen om veel verschillende wijnen te mogen proeven. Een wijnmaker stak er voor mij met kop en schouders bovenuit en dat was Bodegas Sinforiano. Vanuit mijn enthousiasme voor deze wijnmaker kwam ik bij de Wijndivas terecht die de wijnen van Sinforiano in Nederland verkopen.
Wijndivas BBQ wijnbox (met kortingscode!)
Samen met de Wijndivas hebben we iets heel leuks voor jullie gemaakt:
Een pakket met drie heerlijke wijnen van Bodegas Sinforiano. Je bestelt deze box nu met €5,- korting wanneer je op wijndivas.com de kortingscode SCRATCH20 gebruikt.
Bestel de Sinfo BBQ Box op wijndivas.com
Deze wijnen passen bijzonder goed bij zomerse temperaturen en BBQ gerechten. En laat dat laatste nou net mijn specialiteit zijn! Daarom vandaag een heerlijk BBQ recept voor gegrilde octopus, speciaal als pairing met de Verdejo van Sinforiano. Enjoy!
Pulpo van de BBQ
Het lijkt misschien een beetje intimiderend, pulpo of gegrilde octopus van de BBQ. En dat terwijl gegrilde octopus een makkelijk recept is wat zich ook goed laat voorbereiden. Pulpo bereid je op de BBQ in een paar simpele stappen:
- Pulpo wassen
- Pulpo 45-60 minuten koken
- Pulpo marineren in knoflook-rub en olijfolie
- Pulpo afgrillen op de hete BBQ
Pulpo kopen
Waar is pulpo te koop? Ik koop pulpo altijd bij de viskraam op de zaterdagmarkt op de Lindengracht in Amsterdam. Een goede visboer kan het ook voor je bestellen. De prijs van pulpo varieert tussen de €12,- en €15,- per kilo, voldoende voor 3-4 personen.
In dit recept ga ik ervan uit dat de octopus al in schoongemaakt. Dat wil zeggen dat je alleen de tentakels van de octopus van de visboer hebt meegekregen.
Makkelijke marinade
Pulpo van de BBQ is een recept met Mediterraanse invloeden. Daar passen smakelijk zoals knoflook en peterselie heel goed bij.
Het zou een makkelijk recept worden, had ik toch beloofd? Na het koken marineren we de octopus in een flinke scheut olijfolie en een eetlepel knoflook-rub. Ik gebruik hiervoor de Garlic Rub van LetQ, verkrijgbaar via mijn BBQ-partner Vuur en Koolen. Het is een rub op basis van (veel) knoflook, peterselie, zout, suiker en een pittig pepertje. Veelzijdig en lekker makkelijk in dit recept voor pulpo van de BBQ.
Ben je op zoek naar een lekker recept voor groente van de BBQ? Dan moet je ook echt een keer artisjok van de BBQ proberen!.
Pulpo van de BBQ (gegrilde octopus)
Course: HoofdgerechtCuisine: BBQ, Mediterraans4
servings30
minutes45
minutesPulpo van de BBQ is een heerlijk Mediterraans gerecht. Het is goed voor te bereiden en niet moeilijk om te maken. Een glas Verdejo van Bodegas Sinforiano maakt het gerecht helemaal af.
Ingredienten
1 kg pulpo, schoongemaakt
3 el olijfolie
1-2 el knoflook-rub, naar smaak
50 ml citroen- of knoflookmayonaise, voor erbij
Bereidingswijze
- Zet een pan met ruim kokend water op (zie tip). Was de pulpo tentakels onder koud stromend water. Splits de pulpo afhankelijk van de grootte in porties van 1 of 2 tentakels.
- Laat de tentakels per portie langzaam in het kokende water zakken en kook de pulpo in 45-60 minuten gaar (proef eventueel een stukje). Giet af doe in een kom.
- Schep de gekookte pulpo om met een flinke scheut olijfolie en knoflook-rub naar smaak (zie tip). Dek af en laat minimaal een uur (liefst een nacht) marineren in de koelkast.
- Bereid de BBQ voor op direct grillen (180º C). Haal de pulpo uit de marinade en gril in een paar minuten rondom tot het mooi geroosterd van kleur is en de uiteindes knapperig zijn.
Serveer met de mayonaise. Heerlijk met geroosterde aardappeltjes en paprika. Enjoy!
Tip
- Een wijnkurk in het kokende water zou de octopus extra mals maken. Baat het niet dan schaadt het niet zou ik zeggen!
- Ik gebruik voor de marinade de knoflook-rub van LetQ, lekker makkelijk. Je kunt ook zelf een mix maken van fijngehakte knoflook, peterselie, zout, chili flakes en een schepje suiker.