Quiche van bladerdeeg met spinazie en feta

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KoRo.

Quiche of hartige taart, ik hou ervan! Een goede quiche kan altijd en je kunt er eindeloos mee variëren. Op een warme zomerdag is quiche een makkelijk gerecht en met eventueel een lichte salade ernaast een prima avondmaaltijd. Een overgebleven puntje quiche smaakt de volgende dag nóg lekkerder. Daarom is quiche ook een ideaal gerecht voor bij een brunch of om mee te nemen naar een picknick of babyshower.

Als ambassadeur van KoRo zet ik elke maand mijn favoriete producten in de spotlight. Deze keer ging ik aan de slag met de zwarte olijvenspread van Griekse Kalamata olijven.

Wil je de ingrediënten voor dit recept bestellen bij de KoRo Shop? Je krijgt nu 5% korting op je bestelling met mijn persoonlijke kortingscode FROMSCRATCH5.

spinazie feta quiche

Quiche van bladerdeeg

Kun je quiche maken met plakjes bladerdeeg uit de vriezer?

Ja, met bladerdeeg uit de supermarkt maak je in een handomdraai een makkelijke en lekkere quichebodem. Je kunt een grote lap koelvers bladerdeeg gebruiken, maar ook de plakjes bevroren bladerdeeg zijn heel geschikt om een lekkere quiche mee te maken. Er bestaan verschillende varianten: plakjes bladerdeeg met of zonder roomboter en bladerdeeg speciaal voor hartige taart. Al deze soorten bladerdeeg zijn geschikt om quiche mee te maken. Wanneer je “gewoon” bladerdeeg gebruikt in plaats van het bladerdeeg voor hartige taart raad ik aan om een lepel paneelmeel of een verkruimelde beschuit over de bodem van de quiche te strooien. Dit voorkomt dat de vulling zompig wordt.

Feta spinazie quiche

Er zijn veel gerechten te bedenken met feta en spinazie. Geen toeval, want het is een heerlijke combinatie. De inspiratie voor deze quiche met feta en spinazie komt uit Griekenland. Het Griekse gerecht spanakopita is een soort hartige taart (of hapjes) van filodeeg met feta en spinazie.

Vandaag maken we een goedgevulde quiche-versie van dit gerecht met feta en spinazie.

Griekse Kalamata olijven

Olijven, je moet ervan houden. Als je van olijven houdt dan ga je de Griekse Kalamata olijf fantastisch vinden. Bomvol smaak, ziltig en met een licht bittertje. Een klein laagje tapenade van Kalamata olijven zorgt in deze quiche voor een beetje extra umami!

Ben je geen fan? Laat het gerust weg, of probeer een andere tapende of pesto die je lekker vindt. Zongedroogde tomaat combineert bijvoorbeeld ook heel goed met deze feta spinazie quiche.

Quiche van bladerdeeg met spinazie en feta

Quiche van bladerdeeg met spinazie en feta

Recipe by Made from ScratchCourse: Brunch, Lunch, DinerCuisine: Frans, Grieks, Europees, Fusion
Servings

4

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

45

minutes

Makkelijk recept voor quiche van bladerdeeg met spinazie en feta. Een overgebleven puntje quiche smaakt de volgende dag nóg lekkerder! Dit recept is voor een quichevorm van 18-20 cm ø (ik gebruik deze).

Ingredienten

  • 5 plakjes bladerdeeg

  • 400 gram spinazie (vers)

  • boter, om in te vetten

  • 2-3 el Kalamata olijvenspread, naar smaak

  • 1-2 el paneermeel (of een beschuit)

  • 100 gram feta, verkruimeld

  • 5 eieren (M)

  • 150 ml slagroom

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180º C (hetelucht). Laat de plakjes bladerdeeg losjes afgedekt 10 minuten ontdooien. Dompel de spinazie 1 minuut onder in kokend water. Doe de spinazie in een vergiet en druk er met de achterkant van een lepel zo veel mogelijk vocht uit.
  • Vet de quichevorm in met boter. Haal de plastic velletjes van het bladerdeeg en maak een stapeltje van de plakjes bladerdeeg. Bestuif het bladerdeeg, werkblad en deegroller licht met bloem en rol het bladerdeeg in alle richtingen uit tot een ronde lap die ruim over de vorm past. Bekleed de quichevorm met het bladerdeeg. Rol met de deegroller over de rand van de vorm om overtollig deeg netjes af te snijden. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
  • Verdeel de olijvenspread in een dunne laag over de bodem. Strooi er paneelmeel of een verkruimelde beschuit overheen. Verdeel de uitgelekte spinazie en daarna de feta over de quiche.
  • Klop de eieren los met de slagroom. Breng op smaak met peper en eventueel een snufje zout. Giet het ei-mengsel over de quiche. Zet de quiche in het midden van de oven en bak in 40-50 minuten goudbruin en gaar (de vulling mag niet meer wiebelen wanneer je tegen de zijkant van de vorm duwt). Laat de quiche even afkoelen voor het aansnijden. Serveer met een simpele salade. Eet smakelijk!

Tip

  • Laat de quiche even afkoelen voor je hem aansnijdt, dan wordt de vulling wat steviger.
  • De quiche is zowel lauwwarm als koud heerlijk! Serveer er eventueel een lichte salade naast voor een volwaardige avondmaaltijd.
spinazie feta quiche