baby in red car seat sleeping in car

Wat neem je mee op reis met een baby?

Op roadtrip met een baby van vier maanden. Van Nederland via België, Noord-Frankrijk, Midden-Frankrijk en Zuid-Frankrijk naar de Spaanse kust en weer terug. Ik zou het zo weer doen.

Het oorspronkelijke plan was om met de auto naar een bruiloft in Normandië te gaan en daar nog een weekje vakantie aan vast te plakken. Bij het zoeken naar leuke accomodaties vond ik fijne Airbnb in de Loire vallei. Toen vrienden precies aansluitend iemand zochten om een maand op hun honden en vakantiehuis aan de Spaanse kust te passen zeiden we meteen ja. We hadden allebei de mogelijkheid om op afstand te werken en op het kinderdagverblijf in Nederland was voorlopig toch nog geen plek. Lekker weer even samen terug in onze bubbel. Dit was gewoon meant to be!

We besloten er een zo relaxed mogelijke reis van te maken door de afstanden goed op te knippen en slim in te pakken.

Op reis met een baby, wat neem je mee?

Naast de gewone spullen die je thuis dagelijks gebruikt zoals luiers, babydoekjes, zonnebrand en kleding vond ik een paar dingen bijzonder handig om mee te nemen op reis met een baby. Het zijn misschien niet de eerste dingen waar je aan denkt als je op reis gaat met een baby, maar ik vind het echte musthaves wanneer je met de auto op reis gaat met een baby.

1. Speelkleed of tentje

Even de benen strekken is voor een baby minstens net zo belangrijk als voor grote mensen. Een speelkleed of tentje is daarom ideaal om binnen handbereik te hebben wanneer je met een baby op reis gaat. Lunchen bij een wegrestaurant of picknicken in het groen? Kleedje uit en je baby kan even lekker zijn eigen ding doen in een schone en vertrouwde omgeving. Het voordeel van een tentje is dat je baby beter beschermd is tegen zon en zand en dat je het ook als campingbedje kunt gebruiken.

2. Wasbare zwemluier

Is een wasbare zwemluier handig op vakantie? Echt wel! Het is misschien wel de beste en sowieso meest ruimtebesparende tip uit deze lijst. Op hete dagen koelden we regelmatig even af in het zwembad: zwemluier aan, rondje zwemmen, zwemluier over de stoel en de droge luier weer aan. Stapels wegwerp zwemluiers waren er anders doorheen gegaan. Bij The Green Butt hebben ze wasbare zwemluiers van verschillende merken in allerlei printjes. Moeilijk kiezen, want de eerste 9 maanden kun je meestal met één wasbare zwemluier vooruit.

Benieuwd naar gewone wasbare luiers of weet je niet waar je moet beginnen? Bij The Green Butt volg je ook gratis de online Wasklas, een compacte maar heel complete uitleg van 1,5 uur. Ideaal voor onderweg dus!

3. Airlayer in het autostoeltje

Na een dag in de auto kan het aardig klam worden in het autostoeltje. Met een baby wil je de airco ook niet te koud zetten, want op een flinke verkoudheid zit niemand te wachten. Ik vind de Air Layer van Aeromoov daarom ideaal. Het is een soort dekje van extra ademend materiaal voor in het autostoeltje of de kinderwagen. Ze zijn er in allerlei leuke printjes (of gewoon effen) en je kunt ze makkelijk wassen. Zo blijft de bekleding van het autostoeltje ook lekker schoon.

4. Speenbakje

Waar is de speen? Altijd in het speenbakje. Dit handige bakje haak je aan de wieg, het autostoeltje of je handtas en zo heb je altijd een hygiënische opbergplaats voor de speen. Er zit een gleuf in voor ventilatie. Een extra speen (of twee) is trouwens ook geen overbodige luxe.

5. Baby wasmiddel en Biotex

Gebruik je thuis wasmiddel speciaal voor babies? Neem daar dan ook een reisflesje van mee. Zo kun je op vakantie een wasje draaien met je eigen wasmiddel. Fijn omdat de geur vertrouwd is voor je baby en omdat het eventuele huidirritatie kan voorkomen. Een potje met Biotex is ook handig om mee te nemen voor een snel handwasje of om doorgelekte pakjes in te weken.

Kun je met een baby van 4 maanden op reis?

Ja! Babies die nog niet kruipen of lopen zijn vaak minder bewegelijk en slapen veel. Dit is dus het ideale moment op met je baby op reis te gaan. Let er wel op dat de baby niet te lang achter elkaar in het autostoeltje zit.

Hoe lang kan een baby in de auto zitten?

Het advies is om je baby niet langer dan 2 uur achter elkaar in het autostoeltje te laten zitten. Mocht hij net lekker slapen dan zal het vast niet op een paar minuten komen. In onze ervaring waren 2 blokken van 2 uur rijden op een dag ideaal. Tussendoor deden we meestal een stop van 1 – 1,5 uur waarbij we een fijn plekje zochten waar de baby lekker kon liggen en rollen.

Wat is het beste moment om te gaan rijden met een baby?

Het beste moment om met een baby te gaan rijden is als hij moe is. Door het rustige gehobbel vallen baby’s vaak snel in slaap in de auto. Er zijn zelfs mensen die een rondje gaan rijden om hun baby in slaap te krijgen! Je kunt ervoor kiezen om ‘s avonds of zelfs ‘s nachts te rijden. Tip: controleer als je ‘s avonds gaat rijden of het mogelijk is om laat nog aan te komen in je hotel en laat de baby niet te lang achter elkaar in het autostoeltje zitten.

Wij vonden het ideaal om rustig te ontbijten en daarna pas te gaan rijden. Weinig file en een ontspannen begin van de dag. Met 2 blokken van 2 uur rijden plus een lange pauze kwamen we meestal aan het eind van de middag op de volgende locatie aan. Precies op tijd voor een duik in het zwembad!

Tot slot

Dit artikel bevat links naar de webshop van The Green Butt en Bol.com. Shop je via een link op deze pagina? Dan zou het kunnen dat ik daar commissie over ontvang (zie ook Samenwerken voor meer informatie).

Met dank aan The Green Butt voor de super leuke zwemluier!