Crème brûlée met Earl Grey (London Fog)

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KoRo.

Als ambassadeur van KoRo zet ik elke maand mijn favoriete producten in de spotlight.

Wil je de ingrediënten voor dit recept bestellen bij de KoRo Shop? Met mijn persoonlijke kortingscode FROMSCRATCH5 krijg je 5% korting op je bestelling.

KoRo kortingscode

Deze keer ging ik aan de slag met de ruwe rietsuiker en Bourbon vanillestokjes.

Smash it!

Kerst mag dan voorbij zijn, een goede crème brûlée kan altijd en past bij elk etentje! Of zoals Pierre Cadault in Emily in Paris: er zijn weinig dingen meer satisfying dan het kapotslaan van het krokante suikerlaagje op dit beroemde Franse dessert.

Het geheim van een perfect smashable suikerlaagje op de crème brûlée zit ‘m in een combinatie van de juiste ingrediënten en timing:

 • Ruwe rietsuiker, karameliseert het snelst zodat de roomlaag koud blijft
 • Crème brûlée die minimaal een aantal uur in de koelkast heeft kunnen opstijven
 • Een flinke gasbrander (ik gebruik deze), zodat de suiker vlot gebrand kan worden (zie tip)

Voor een nóg krokanter laagje kun je tot slot een tweede laagje rietsuiker aanbrengen en dit nog even kort verhitten met de gasbrander.

Tip: Ja, in theorie kun je de suiker ook onder een hete grill in de oven laten karameliseren. Maar dit zal nooit zo snel gaan als met een brander, met als gevolg dat de romige laag van de crème brûlée lauw en klonterig wordt. Het kan, maar met een brander geeft een veel beter resultaat. Let trouwens wel op met de gasbrander: doe lang haar vast, draai de brander niet te ver open en gebruik ondiepe bakjes, zodat er geen gas bovenin de vorm blijft hangen wat vlam kan vatten.

Echte vanille

Als ik in een restaurant crème brûlée bestel kan ik het niet laten om te checken of er een echt vanillestokje is gebruikt. Het maakt me altijd blij om die kleine zwarte puntjes in de romige laag van de crème brûlée te zien, dan weet je dat er niet op de ingrediënten beknibbeld is.

Ik heb voor dit recept de Bourbon vanillestokjes van KoRo gebruikt. Deze vanillestokjes zitten vol smaak en door het stokje zelf ook nog even mee te laten trekken in de room heb je aan één stokje ruim voldoende voor dit recept.

crème brûlée bite

London fog

Crème brûlée is natuurlijk een super klassiek dessert. Toch vind ik het leuk om er een moderne twist aan te geven! Door het meekoken van een zakje Earl Grey thee maak je een handomdraai een bijzondere variatie. Je kunt deze stap ook overslaan als je liever een klassieke crème brûlée maakt.

Tijdens een reis door Canada een aantal jaar geleden bestelde ik voor het eerst een London Fog latte. Hoewel ik denk dat ze in Engeland juist niets moeten hebben van deze zoete Earl Grey thee met vanille en melk vind ik het een fantastische smaakcombinatie die ook heel goed tot zijn recht komt in deze crème brûlée.

London Fog crème brûlée

London Fog crème brûlée

Recipe by Made from ScratchCourse: dessert, zoetCuisine: Frans, klassiek
Personen

6

porties
Bereiden

20

minutes
Koken/Bakken

1

hour 
Wachttijd

4

hours 

Heerlijk basisrecept voor klassieke crème brûlée met een perfect smashable suikerlaagje in een modern jasje met Earl Grey. De oventijd en hoeveel suiker je precies nodig hebt voor een egaal laagje bovenop hangt af van de grootte van de bakjes. Dit recept gaat uit van bakjes met een diameter van 9 cm.

Ingredienten

 • 1 vanillestokje

 • 400 ml slagroom

 • 1 zakje Earl Grey thee

 • 4 eidooiers (minimaal 68 gram)

 • 65 g kristalsuiker

 • 6-8 tl rietsuiker

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 140º C. Verwarm een braadslede of ruime ovenschaal mee.

  Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een scherp mesje het merg eruit. Breng de slagroom met de vanille (merg en peul) en thee rustig tegen de kook aan en laat dit minimaal 5 minuten trekken. Verwijder daarna de thee en het vanillestokje (knijp er zo veel mogelijk vanille uit).
 • Klop de eidooiers met een garde los met de kristalsuiker. Giet de warme slagroom er in delen bij en klop dit steeds goed door zodat het eigeel niet de kans krijgt om te stollen. Giet het mengsel eventueel door een zeef om schuim en eventuele klontjes te verwijderen en verdeel over lage schaaltjes.
 • Zet de schaaltjes in een braadslede of ovenschaal en giet er zoveel kokend water omheen dat de bakjes ruim in het hete water staan zonder dat dit over de rand kan stromen (3/4e van de hoogte van de bakjes).
 • Bak de crème brûlées in het waterbad in de oven in 45-60 minuten tot de vulling niet meer vloeibaar is (het midden mag nog een beetje wiebelig zijn, want tijdens het afkoelen zal de crème brûlée verder opstijven). Haal de bakjes voorzichtig uit het hete water. Laat ze 30 minuten op kamertemperatuur afkoelen, dek ze af met vershoudfolie en laat ze in minimaal 4 uur of een nacht helemaal afkoelen in de koelkast.
 • Strooi vlak voor het serveren een dun laagje rietsuiker over de afgekoelde crème brûlées en brand dit met een gasbrander tot een amberkleurige karamellaag. Herhaal eventueel met een tweede laagje suiker en serveer direct. Now smash it baby!

Tip

 • Door het meekoken van een zakje Earl Grey thee maak je een handomdraai een bijzondere variatie. Je kunt deze stap ook overslaan als je liever een klassieke crème brûlée maakt.
 • Voor een nóg krokanter laagje kun je tot slot een tweede laagje rietsuiker aanbrengen en dit nog even kort verhitten met de gasbrander.
crème brûlée