Homemade hummus: basisrecept en variaties

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KoRo.

Als ambassadeur van KoRo zet ik elke maand mijn favoriete producten in de spotlight. Deze keer ging ik aan de slag met gedroogde kikkererwten, tahin, pompoenpuree en zongedroogde tomaten.

Wil je de ingrediënten voor dit recept bestellen bij de KoRo Shop? Je krijgt nu 5% korting op je bestelling met mijn persoonlijke kortingscode FROMSCRATCH5.

Zijdezachte hummus: basisrecept

Ottolenghi said it best: de allerlekkerste zelfgemaakte hummus maak je van gedroogde kikkererwten en tahin van goede kwaliteit.

Door de gedroogde kikkererwten een nacht in water te weken en daarna goed gaar te koken in ruim water heb je de beste basis om ze in de keukenmachine om te toveren tot een smeuïge hummus. Omdat het koken wel even duurt maak ik het liefst een grote batch hummus in één keer, waar ik een aantal lekkere variaties van maak. Zo heb je meteen een tafel vol verschillende dips!

En wat is tahin van goede kwaliteit? Een mooi vloeibare tahin die gemaakt is van witte sesam. Heb je in de kast een potje staan met daarin een bruine kruimelige substantie? Dan zul je daar nooit zo’n lekker romige hummus mee kunnen maken als met een tahin die zo van de lepel afloopt. Er gaat flink veel tahin in dit recept, dus welke je gebruikt maakt hier echt verschil.

hummus 3 ways

Pompoen hummus recept

Met dit basisrecept voor hummus kun je alle kanten op. Met een simpele schep pompoenpuree en ras-el-hanout maak je in een handomdraai een heerlijke kruidige pompoenhummus. Tip: rooster ook eens wat pompoenpitten en strooi die over de zelfgemaakte pompoenhummus.

Deze pompoenpuree bestaat uit niets anders dan 100% pompoen en is van nature lekker zoet. Wat je overhoudt kun je zelfs als babyvoeding gebruiken!

Hummus zongedroogde tomaat recept

Ben je net als ik verzot op de hartige smaak van zongedroogde tomaat? Voeg dan wat tomatenpuree en zongedroogde tomaat toe aan het basisrecept voor zelfgemaakte hummus. Voor wat extra pit kun je de hummus zongedroogde tomaat bestrooien met chili flakes.

Ik gebruik het liefst zongedroogde tomaten zonder olie. Om ze lekker zacht te maken hydrateer je ze als volgt: doe een paar gedroogde tomaten in een magnetronbestendige schaal. Voeg een scheutje balsamico-azijn en zoveel water toe dat de tomaten onder staan en verwarm 2 minuten op vol vermogen in de magnetron. Laat even afkoelen en de tomaten zijn klaar voor gebruik.

Op zoek naar meer dips en smeersels voor bij de borrel? Maak ook eens deze pompoenpit-pesto met wortelloof!

Homemade hummus: basisrecept, pompoen hummus en hummus met zongedroogde tomaat

Homemade hummus: basisrecept, pompoen hummus en hummus met zongedroogde tomaat

Recipe by Made from ScratchCourse: Dips, Mezze, Borrel, SmeerselsCuisine: Midden-Oosters
Personen

12

porties
Bereiden

20

minutes
Koken/Bakken

45

minutes

De allerlekkerste hummus maak je zelf met dit basisrecept! Ik maak het liefst een grote batch in één keer waar je in een handomdraai een aantal heerlijke variaties van maakt.

Ingredienten

  • Basisrecept hummus
  • 300 g gedroogde kikkererwten, een nacht in water geweekt

  • 1 tl baking soda

  • 1/4 tl komijnzaad, gemalen

  • 1 teen knoflook

  • sap van 1 citroen, naar smaak

  • 200 g tahin

  • 1/2 tl zout, naar smaak

  • 4 ijsblokjes (optioneel)

  • Pompoen hummus
  • 2 el pompoenpuree

  • 2 tl ras el hanout kruiden, naar smaak

  • Zongedroogde tomaat hummus
  • 5 zongedroogde tomaten (niet op olie)

  • 1/2 el balsamico azijn

  • 2 el tomatenpuree

Bereidingswijze

  • Basisrecept hummus
  • Spoel de kikkererwten af en kook ze in ruim water met de baking soda in 40-60 minuten zacht. Voeg richting het eind van de kooktijd de komijn en een snuf zout toe. Verwijder zo veel mogelijk bovendrijvend schuim en losse velletjes. Giet de kikkererwten af en vang een glas van het kookvocht op. Verwerk de kikkererwten zo warm mogelijk.
  • Doe 2 eetlepels van het citroensap met de knoflook in een keukenmachine en maal fijn. Giet het knoflook-citroen papje door een (thee)zeefje. Vang het vocht op (de stukjes knoflook worden niet gebruikt).
  • Doe de warme kikkererwten met het knoflook-citroensap, tahin, zout, ijsblokjes en een scheutje van het kookvocht in de keukenmachine en meng dit tot een smeuïge hummus. Voeg naar smaak meer citroensap en kookvocht toe. De hummus mag zo vloeibaar worden als Turkse yoghurt of een milkshake, want tijdens en afkoelen dikt het nog flink in.

    Verdeel de hummus in drie delen en maak bijvoorbeeld onderstaande variaties.
  • Voor de pompoen hummus
  • Voeg aan 1/3e van het basisrecept 2 el pompoenpuree en 2 tl ras el hanout kruiden toe. Bestrooi naar wens met een scheutje olie, geroosterde pompoenpitten en (plantaardige) witte kaas.
  • Voor de zongedroogde tomaat hummus
  • Doe de gedroogde tomaten in een magnetronbestendige schaal. Voeg balsamico-azijn en zoveel water toe dat de tomaten onder staan en verwarm 2 minuten op vol vermogen in de magnetron. Laat even afkoelen, knijp de tomaten uit en hak ze fijn.
  • Voeg aan 1/3e van het basisrecept de zongedroogde tomaten en 2 el tomatenpuree toe. Bestrooi naar wens met een scheutje olie en chili vlokken.

Tip

  • Je kunt de hummus goed afgedekt in de koelkast enkele dagen bewaren. Of vries ‘m in!
hummus 3 ways