Polenta friet uit de oven of BBQ

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KoRo en mijn BBQ-partner Vuur en Koolen.

Als ambassadeur van KoRo zet ik elke maand mijn favoriete producten in de spotlight. Deze keer ging ik aan de slag met de biologische polenta.

Wil je de ingrediënten voor dit recept bestellen bij de KoRo Shop? Je krijgt nu 5% korting op je bestelling met mijn persoonlijke kortingscode FROMSCRATCH5.

Polenta of maïsgriesmeel

Polenta is een van mijn favoriete ingrediënten. Wanneer ik een gerecht met polenta friet op een menukaart zie staan bestel ik het eigenlijk altijd. Polenta is heel veelzijdig: polentapap is bijvoorbeeld heerlijk in plaats van aardappelpuree bij stoofvlees en paddestoelen. Maar als je warme polenta laat afkoelen wordt het steviger van structuur en kun je het in stukken snijden en krokant opbakken.

Dit recept voor polenta friet gaat uit van dezelfde methode: eerst koken, dan laten opstijven en vervolgens krokant bakken. Je kunt de polenta friet in de oven bakken, maar op de BBQ is natuurlijk nog veel leuker!

Soorten polenta

Er bestaan verschillende soorten polenta. Kort gezegd is er gewone polenta, instant polenta of snelkook polenta en voorgekookte polenta. Gewone polenta heeft een kooktijd van zo’n 30 minuten. Instant polenta heeft een kooktijd van enkele minuten. Voorgekookte polenta hoeft niet meer gekookt te worden en wordt (o.a. in Italië) meestal verpakt als een soort leverworstje waar je direct plakken van kunt snijden.

Dit recept voor polenta friet gaat uit van biologische polenta met een kooktijd van 5-10 minuten. De verhouding polenta op water is bij deze variant 1 op 4. Gebruik je een andere soort polenta? Houdt dan de hoeveelheid water en kooktijd op de verpakking aan.

parmezan polenta fries

Polenta friet maken

De lekkerste polenta friet maak je door de polenta goed op smaak te brengen en vervolgens te zorgen voor een krokant korstje. De truc voor smaakvolle polenta friet is om de polenta in bouillon te koken. Je kunt hier verschillende soorten bouillon voor gebruiken. Mijn advies: kies een bouillon die goed past bij de overige gerechten die je bij de polenta friet wilt serveren. Mijn favoriet voor polenta friet van de BBQ is bijvoorbeeld paddestoelenbouillon.

Direct na het koken voegen we extra smaak en romigheid toe door een klont boter en flink wat peper door de polenta te roeren. Naar wens kun je in deze stap ook nog wat kaas of rookaroma toevoegen.

Door de polenta in rechte schaal te laten afkoelen stijft de massa op en kun je er polenta frieten van snijden. Hoe dunner je de polenta frieten snijdt, hoe krokanter ze bakken. Twee uurtjes in de koelkast is voldoende om er stevige polenta frieten van te kunnen snijden, maar een hele nacht mag ook. Polenta friet is daarom een fijn recept voor wie de BBQ of een etentje graag voorbereid.

Polenta friet uit de oven of van de BBQ

Een half uurtje op 180º C en een klein beetje olie, dat is alles wat de polenta frieten nog nodig hebben als ze gesneden zijn. Maar het mag ook heter, tot 220º C bijvoorbeeld. Daarom kun je dit recept voor polenta friet gebruiken voor zowel de oven als indirect grillen op de (kamado) BBQ. De polenta frieten passen zich gewoon aan aan de temperatuur voor de bereiding van de andere gerechten.

Meng voor het bakken wat olie met paprikapoeder of je favoriete BBQ kruiden en bestrijk de polenta friet hier licht mee. Verdeel de polenta friet over het rooster van je oven of (kamado) BBQ en laat de hitte zijn werk doen. Omkeren is niet nodig (mits je de BBQ tussentijds gesloten houdt).

Niet genoeg plek op het rooster? Je kunt de polenta friet ook bakken in een BBQ schaal of plancha, maar misschien is het gewoon tijd om te upgraden naar een grotere (kamado) BBQ. In dat geval verwijs ik je graag door naar de leukste BBQ winkel van Nederland: Vuur en Koolen. Lokale ondernemers met verstand van zaken, een uitgebreid online assortiment en een gezellige winkel in Bleiswijk voor wie liever met zijn handen kijkt.

Polenta friet uit de oven of BBQ

Polenta friet uit de oven of BBQ

Recipe by Made from ScratchCourse: BijgerechtCuisine: BBQ
Personen

4

porties
Bereiden

20

minutes
Koken/Bakken

30

minutes

Heerlijke krokante polenta frieten van de Green Egg of gewoon uit de oven. Veelzijdig, super lekker en makkelijk voor te bereiden: een ideaal bijgerecht.

Ingredienten

 • 300 g polenta (zie tip)

 • 1200 ml bouillon

 • 30 g roomboter

 • Paprikapoeder of BBQ kruiden, naar smaak

 • Olie, om mee te bestrijken

 • Parmezaanse kaas, kruiden en (truffel) mayonaise, naar smaak

Bereidingswijze

 • Breng de bouillon aan de kook. Voeg de polenta toe en roer goed door met een garde. Kook de polenta in 5-10 minuten al roerende met een houten lepel of spatel gaar.
 • Zet het vuur uit. Voeg een klont boter en eventueel kaas toe en breng op smaak met peper. Vet een ovenschaal in met een drupje (olijf)olie. Stort de polenta in de schaal. Strijk glad en laat afgedekt minimaal 2 uur (of een nacht) opstijven in de koelkast.
 • Bereid de BBQ voor op indirect grillen (180º C – 220º C, afhankelijk van overige gerechten) of verhit de oven voor op 180º C. Snijdt de opgesteven polenta in dunne frieten. Meng wat paprikapoeder of BBQ kruiden met een scheut (olijf)olie en bestrijk de polenta frieten hier licht mee.
 • Verdeel de polenta friet over het rooster van de BBQ of oven en bak de polenta friet in 30 minuten goudbruin en krokant. Bestrooi naar wens met wat geraspte Parmezaanse kaas en verse of gedroogde kruiden en serveer met (truffel) mayonaise of tomatenjam. Heerlijk bij allerlei BBQ gerechten maar bijzonder lekker bij stoofvlees, short ribs en paddestoelen.

Tip

 • Dit recept voor polenta friet gaat uit van biologische polenta met een kooktijd van 5-10 minuten. De verhouding polenta op water is bij deze variant 1 op 4. Gebruik je een andere soort polenta? Houdt dan de hoeveelheid water en kooktijd op de verpakking aan.
 • De truc voor smaakvolle polenta friet is om de polenta in bouillon te koken. Je kunt hier verschillende soorten bouillon voor gebruiken. Mijn advies: kies een bouillon die goed past bij de overige gerechten die je bij de polenta friet wilt serveren. Mijn favoriet voor polenta friet van de BBQ is bijvoorbeeld paddestoelenbouillon.
parmezan polenta fries

Tot slot

Dit artikel bevat links naar de webshop van Vuur en Koolen, mijn Big Green Egg partner waar ik met veel plezier mee samenwerk. Ik draag deze winkel een bijzonder warm hart toe, maar ik word er zelf niet beter van als je hier iets koopt. Hoewel ik het natuurlijk wel heel leuk vind om te horen als je net zo enthousiast geworden bent over BBQ-en met de Big Green Egg als ik!

Lees meer over verschillende soorten samenwerkingen in Samenwerken.