Makkelijk Italiaans abrikozentaartje

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KoRo.

Als ambassadeur van KoRo zet ik elke maand mijn favoriete producten in de spotlight. Deze keer ging ik aan de slag met de biologische vruchtenpasta.

Wil je de ingrediënten voor dit recept bestellen bij de KoRo Shop? Je krijgt nu 5% korting op je bestelling met mijn persoonlijke kortingscode FROMSCRATCH5.

Abrikozentaartje

La dolce vita

Het taartje dat we vandaag gaan maken is een vrije interpretatie van een van mijn favoriete Italiaanse taartjes.

De Italiaanse crostata (ook wel bekend als sfogliata of coppi) is een Italiaanse gebaksoort die je heel veel tegenkomt. Het is eigenlijk een dunne vlaai gevuld met jam of vruchtenpasta, die veel lijkt op onze Limburgse linzenvlaai. Mijn persoonlijke favoriet is die met abrikoos. Wanneer ik die in de vitrine zie liggen als ik in Italië ben kan ik een stukje niet weerstaan. Vaak wordt de taart ter plekke gesneden en kun je zelf aangeven hoe groot stuk je wilt. Genieten!

In tegenstelling tot veel ander gebak en zeker vlaai heeft deze taart een vrij krokante brosse bodem. Het deeg van dit makkelijke abrikozentaartje is praktisch hetzelfde als shortbread met ei. Je kunt van wat overgebleven deeg dus ook koekjes bakken.

Het is een makkelijk deeg wat je zonder keukenapparatuur kunt maken. Een uurtje rust in de koeling zorgt ervoor dat het makkelijker uit te rollen is.

Makkelijke taartvulling

Met een lekkere jam of vruchtenspread maak je in een handomdraai een heerlijke vulling voor dit makkelijke taartje. Ik gebruik het liefste een vruchtenspread die wat zuurder van smaak is en met wat minder suiker, zodat je het fruit echt goed proeft. Voor dit taartje gebruikte ik een biologische abrikozenspread. Hij lijkt me trouwens ook heerlijk in de smaak zure kers, die staat voor volgende keer op de planning.

Om deze vruchtenspread als vulling voor dit taartje te gebruiken hoef je er eigenijk niets aan te veranderen. Je kunt het gewoon rechtstreeks over de ongebakken bodem verdelen voordat het taartje de oven in gaat. En je kunt natuurlijk ook mini taartjes maken, bijvoorbeeld in een muffinvorm. Ik zei toch dat dit een makkelijk taartje was?

Easy Italiaans abrikozentaartje

Easy Italiaans abrikozentaartje

Recipe by Made from ScratchCourse: Zoet, Taart, Bij de koffieCuisine: Italiaans
Servings

8

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

45

minutes

Lekker makkelijk taartje geïnspireerd op de Italiaanse crostata. Een brosse bodem van shortbread met daarop een dikke laag friszure abrikozenjam. Genieten!

Ingredienten

  • Voor een taartje van 18 cm ø (zoals deze)
  • 50 g suiker

  • 75 g boter

  • 150 g bloem

  • 1/4 tl bakpoeder

  • 1/4 tl zout

  • 1 eiwit (ziet tip)

  • Vulling
  • 450 g vruchtenpasta abrikoos of jam

  • Voor erover
  • 1-2 el rietsuiker

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Wrijf de boter door de bloem en kneed dit kort tot een samenhangend deeg. Vorm een dikke plak van het deeg, verpak het in vershoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180º C. Vet een taartvorm in met boter. Bestuif het werkblad licht met bloem en rol 2/3e van het deeg uit tot een ronde lap van 2 mm dikte. Bekleed de vorm met het deeg en snij de rand netjes bij.
  • Verdeel de vruchtenpasta over de bodem, maar hou 1 el vruchtenpasta apart. Rol de rest van het deeg uit en snijd in dunne strokeen. Weef van de stroken een raster bovenop de taart. Rol met een deegroller over de rand om de stroken netjes af te werken.
  • Bak de taart in 45 minuten goudbruin. Verhit de achtergehouden vruchtenpasta met een scheutje water en bestrijk de taart hiermee na het bakken. Bestrooi tot slot met wat rietsuiker. Laat helemaal afkoelen voor het aansnijden. Enjoy!

Tip

  • Het ei in dit recept komt niet zo precies. Maak je een dubbele hoeveelheid? Dan kun je 1 heel ei gebruiken. Heb je net een dooier in plaats van eiwit over? Dan kan die erin!
Abrikozentaartje met thee in de tuin

1 reactie

Reacties zijn gesloten.