Must-have glazen voor foodfotografie

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Things for Drinks. Een te gekke webshop met allerlei soorten glaswerk en bartools. Op dit moment wordt de webshop van Things for Drinks nog gevuld. Heb je interesse in één van onderstaande glazen, maar staat het nog niet in de online shop? Neem dan even contact met ze op!

Mijn favoriete glazen voor foodfotografie

Als je op deze pagina terecht bent gekomen dan is de kans groot dat je mijn passie voor precies dat ene glas, bordje of de perfecte prop voor foodfotografie begrijpt. Soms heb je een bepaald beeld in je hoofd maar lukt het niet om de juiste attributen te vinden. In dit artikel vertel ik je graag meer over mijn favoriete glazen om mee te fotograferen en natuurlijk ook hoe ze heten en waar ze te koop zijn!

Beer can glass

Wat heb ik lang gezocht naar glas! Dit is zo’n typisch voorbeeld van een perfecte prop voor foodfotografie die eigenlijk bedacht was voor een ander soort toepassing en daarom moeilijk te vinden. Als je het weet is het logisch: het beer can glass moet een blikje zonder bovenkant voorstellen. Maar door het rechte gladde oppervlak en de manier waarop de rand naar binnen loopt is dit het allermooiste glas om swirls mee vast te leggen: dit effect bereik je door bijvoorbeeld koffie, matcha of een andere kleurrijke vloeistof met melk te mengen en het moment waarop de twee vloeistoffen samenkomen vast te leggen door gebruik van een statief en korte sluitertijd. Love it!

Mijn favoriet: Beer can 350 ml van Libbey, via Things for Drinks.

Tip: De beer can glazen zijn zowel in de hoge als lage variant verkrijgbaar in verschillende inhoudsmaten, let hier dus even op bij je aankoop. Een grotere inhoudsmaat kan handig zijn als je bijvoorbeeld cocktails of zomerse drankjes wilt fotograferen, omdat er dan meer ruimte is stukjes fruit en ijs. Voor foodfotografie kun je eventueel gebruik maken van een blinde vulling (zoals een klein flesje) in het glas om te voorkomen dat je heel veel vulling moet maken. Voor sommige foto’s kan dit in de weg zitten en is een kleinere versie van het glas wellicht weer handiger.

Het ultieme milkshake glas

Een smal voetje, de juiste hoogte, niet te breed aan de bovenkant en een mooi relief: dit is voor mij het ultieme milkshake glas. Over het algemeen ziet het er het meest smakelijk uit om de basiskleur van de shake zelf op een pastelniveau te houden, eventueel in combinatie met witte of felgekleurde details, zoals sprinkles, rietjes of natuurlijk een cherry on top. Ga je voor two-tone shakes of wil je milkshakes fotograferen met (chocolade) saus in het glas? Dan kan een milkshake glas met brede bovenrand ook een goede optie zijn.

Mijn favoriet: Soda 355 ml van Libbey, via Things for Drinks.

Mason jar met handvat: freakshake of bloody Mary

De mason jar met handvat vraagt gewoon om over-de-top styling. Vul ‘m met een milkshake, doop de rand van het glas in chocoladesiroop en sprinkles en ga los met rietjes, mini donuts, spekkies en suikerspin. Doet het goed voor menu of social fotografie in combinatie met een effen achtergrond in knalkleuren. De mason jar leent zich ook perfect voor bloody Mary’s in een stadse brunch setting. Dankzij het bijpassende deksel ook heel geschikt voor meal (of eigenlijk drink) prep recepten.

Mijn favoriet: Drinking Jar with handle & lid 473 ml, via Things for Drinks.

Hobstar loves bottleshots

De Hobstar glazen zijn zowel in de horeca als voor de cocktailbar thuis ontzettend populair en ik snap wel waarom. Het uitgesproken patroon in combinatie met het zware glas geven meteen een gevoel van kwaliteit. Kenmerkend voor de glazen uit de Hobstar serie is dat ze vrij breed zijn, wat ze bijzonder geschikt maakt voor foto’s waarbij je ook een grote fles in beeld wilt brengen.

Mijn favoriet: Hobstar Cooler 473 ml van Libbey, via Things for Drinks.

Tip: In combinatie met de glazen deksel van een Weckpotje is dit ook een heel fijn glas om je zuurdesem starter in te onderhouden!

Speakeasy: spelen met lichtinval

De speakeasies glazen, verkrijgbaar in allerlei vormen en maten, hebben een relief waar je waanzinnige effecten mee kunt bereiken. Maak een combinatie van verschillende glazen en laat er direct (zon)licht op vallen voor een romantisch effect, of ga voor een coupe met een gouden randje een extra feestelijke uitstraling.

Mijn favoriet: Speakeasies Swing van Luigi Bormioli, via Things for Drinks.

Tot slot

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Things For Drinks. Dit artikel bevat links naar de webshop van Things For Drinks. Ik draag deze winkel een warm hart toe, maar word er zelf niet beter van als je hier iets koopt.

Lees meer over verschillende soorten samenwerkingen in Samenwerken.