Kerstkoekjes met marmer icing (vegan optie!)

Weet je waar ik heel ontspannen van word? Van die filmpjes op instagram waarin koekjes van begin tot eind perfect gedecoreerd worden. Daar ik kan ik echt veel te lang naar kijken.

Wat ze er in die filmpjes alleen niet bij zeggen is dat je voor het netjes versieren van zo’n koekje icing in precies de juiste consistentie moet hebben, het een rommeltje wordt als je geen vaste hand hebt en de filmpjes heel versneld afgespeeld worden. En ohja, het belangrijkste: je hebt engelengeduld nodig want de eerste duizend koekjes worden lang zo netjes niet. Lastig als je een beetje perfectionistisch bent! Maar ik heb een oplossing: in plaats van het outlinen van de koekjes met royal icing kun je ze ook dippen. Dat gaat sneller, wordt altijd netjes en je kunt er een tof marmer effect mee maken door er levensmiddelen kleurstof doorheen te swirlen.

marbled xmas cookies

Ik gebruik mijn favoriete basisrecept voor koekjes om te versieren met royal icing. Het is een standaard 1-2-3 recept (1 deel suiker, 2 delen boter, 3 delen bloem), maar de credits voor alle tips ‘n tricks gaan naar Sugarbase. Onderstaand recept is een vrije vertaling, ik heb de hoeveelheden aangepast voor de thuisbakker.

Vervang de roomboter door een plantaardige boter naar keuze en je hebt een super recept voor vegan shortbread koekjes om te decoreren!

Ik verdeel het koekjesdeeg in 3 delen die ik allemaal een ander smaakje geef.
Een lap deeg is dan precies genoeg voor 10-12 koekjes op 1 bakplaat.

How to: royal icing met marmer effect

Terwijl de koekjes in de oven staan kun je de royal icing alvast maken. Hiervoor maak je een papje van 2 theelepels meringue poeder waar je één-voor-één 2 eetlepels water aan toevoegt. Laat even staan en klop hier 250 gram poedersuiker doorheen (life hack: knijp met twee handen stevig in de zijkant van een bus poedersuiker, dan floept de bovenkant er zo af – you’re welcome). Voeg eventueel nog een eetlepel water toe en klop goed door tot het de consistentie van meringue of scheerschuim heeft.

Doe de royal icing in een kommetje waar de koekjes ruim in passen en verdun met wat water (het is snel te veel water, begin met een paar druppels). De ideale consistentie is “10 second icing”: een sliertje icing doet er dan tien seconden over om weer helemaal in het oppervlak te verdwijnen. Duurt het langer, dan moeten er nog een paar druppels bij. Doop cocktailprikkers in wat levensmiddelen kleurstof en ga hier kris-kras en rond mee door het oppervlakte van de icing.

Doop de afgekoelde koekjes een-voor-een in de royal icing. Voeg na 3 tot 4 koekjes weer wat kleurstof swirls toe. De patronen zullen steeds mooier worden! Overgebleven icing kun je in een potje in de koelkast bewaren.

marbled xmas cookies

Basisrecept koekjes om te versieren

Ingrediënten (voor 30-36 koekjes)

  • 125 gram kristalsuiker
  • 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 375 gram (patent)bloem
  • 1/2 tl zout
  • Optioneel: cacao, vanille en/of koek- en speculaaskruiden

Stap 1:
In een staande mixer met platte klopper, klopt de boter met de suiker luchtig tot het duidelijk lichter van kleur is (dit kan wel 10 minuten duren).

Stap 2:
Schraap met een spatel het beslag van de wand van de kom.
Wissel de platte klopper om voor een deeghaak.
Voeg de bloem en het zout toe en meng enkele minuten met de mixer en vervolgens kort met de hand tot een samenhangend deeg.

Stap 3:
Verdeel het deeg in 3 delen en meng indien gewenst op smaak met 1 tl cacao, vanille of koek- en speculaaskruiden.
Verpak elk deel als een plak in vershoudfolie en leg het minimaal 20 minuten (of een nacht) in de koelkast, zodat de boter weer hard kan worden.

Stap 4:
Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm dik op een met bloem bestoven werkblad. Steek of snijd er koekjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.

Ik haal 10-12 koekjes uit 1 deel deeg, dat is voldoende voor 1 volle bakplaat.

Stap 5:
Zet de bakplaat met de ongebakken koekjes eerst 20 minuten in de koelkast. Hierdoor houden de koekjes tijdens het bakken hun vorm.
Verwarm de over voor op 160° C.

Stap 6:
Bak de koekjes 15-18 minuten onderin de oven op 160° C.
Draai de bakplaat eventueel halverwege zodat de koekjes gelijkmatig garen.
Ze zijn klaar als ze nét beginnen te kleuren.

Als de koekjes net uit de oven komen kun je eventuele bobbels zachtjes wegdrukken met een vork. Zo zijn de koekjes straks nog beter te versieren.

Laat de koekjes helemaal afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt en verder versiert.

Deze koekjes zijn zeker een maand houdbaar (en blijven ook net zo lang lekker!).

marbled xmas cookies