Shortbread met citroenvulling (lemon bars)

Hoera! Het is weer tijd voor een nieuwe #swiepswoepswap georganiseerd door de leukste juf van Nederland: Mandy and more.

Het idee is simpel: de deelnemers krijgen van Mandy te horen van welke foodblogger ze een recept gaat “swoepen”, oftewel er een eigen draai aan gaan geven. Vorige keer resulteerde dit in deze goddelijke cowboy kano’s. Deze editie ben ik gekoppeld aan niemand minder dan Deb’s Bakery and Kitchen en dat betekent heel veel recepten om uit te kiezen!

Op het moment liggen er zulke prachtige citroenen op de markt en daar wilde graag iets mee doen. Ik nam Deb’s basisrecept voor boterige shortbread koek, voegde iets meer bloem toe voor een wat kruimeligere bodem en swiepte er een heerlijke laag lemon curd bovenop. Om je vingers bij af te likken, deze lemon bars!

Op zoek naar een glutenvrije traktatie? Maak dan ook eens deze glutenvrije boterkoek van Francis van Mamazetkoers.

lemon bars on a terracotta plate

Shortbread lemon bars

Voor 16 kleine of 9 grote stukken | een vierkante bakvorm van 20 cm x 20 cm

Shortbread bodem

  • 125 gram bloem
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 100 gram boter

Meng alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine tot een samenhangend deeg. Kneed kort door en verdeel over een ingevette bakvorm, eventueel bekleed met bakpapier. Druk de bodem met je handen, spatel of maatschepje aan tot een egale laag. Zet tot gebruik in de koeling. Verwarm de oven voor.

Bak de bodem 15-20 minuten op 180* C.

Lemon curd laag

  • 2 eieren
  • 150 gram suiker
  • 2 el bloem
  • sap van 1 citroen
  • rasp van 1 citroen

Mix alle ingrediënten voor de citroenvulling met een garde door elkaar en verdeel dit over de voorgebakken bodem. Bak de lemon bars nog eens 20 – 25 minuten op 180º C.

Laat de lemon bars helemaal afkoelen, snij in stukken en bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker.