Vegetarische zwarte bonen burgers

Er is veel veranderd in vegetarisch burgerland de laatste jaren. Met de komst van de Beyond burger is een vegetarische hamburger niet meer alleen een keuze die je maakt voor een betere wereld, maar steeds vaker de lekkerste optie. Een goede vegetarische burger kun je namelijk krokant en warm bakken, zonder dat de binnenkant droog wordt.

Dit recept voor vegetarische hamburgers van zwarte bonen maak ik heel vaak. Dit zijn echte guilt-free burgers, want zwarte bonen zijn super gezond en er gaat verder geen rommel in. Bovendien hebben zwarte bonen van zichzelf al een rokerige smaak. In combinatie met de kleur maakt dat deze zwarte bonen burgers een realistische en vooral heel lekkere vleesvervanger.

Vanwege de textuur gebruik ik het liefst gedroogde zwarte bonen. Die moet je eerst weken, 90 minuten koken en daarna laten afkoelen. Je kunt ook zwarte bonen uit blik gebruiken, de burgers zullen dan wat smeuïger zijn.

Vegetarische zwarte bonen burgers

Vegetarische zwarte bonen burgers

Fantastische rokerige burgers met een echte bite. Maak ze in de pan of op de BBQ! Onderstaande hoeveelheid is voor 4 personen.

Ingredienten

  • 300 g zwarte bonen, geweekt en gekookt (of 2 blikken van 400 g)

  • peper, zout, paprikapoeder, knoflook en chilipoeder naar smaak

  • Chipotle peper in adobo of Sriracha, naar smaak

  • 2 fijngemalen beschuiten of 3-4 el paneermeel

  • 1 ei

  • (brioche) burgerbroodjes, 1-2 per persoon

  • toppings: kaas, pickles, avocado, gebakken champignons, ketchup, mayonaise

Bereidingswijze

  • Maal de zwarte bonen in een keukenmachine grof of prak ze met een vork. Breng op smaak en voeg daarna beschuit of paneermeel en het ei toe. Voeg eventueel nog wat bloem toe als de burgers te nat zijn.
  • Vorm met een burgerpers, garneerring of je handen burgers. Deze burgers krimpen niet tijdens het bakken, dus maak ze op ware grootte. Leg de burgers op een met paneermeel bestoven vel bakpapier.
  • Zet de burgers tot gebruik in de koelkast om op te stijven.
  • Bak de burgers in wat olie in een hete koekenpan of op de BBQ aan beide kanten bruin. Snij de broodjes open en gril ze even op de snijkant. Doe de burgers met je favoriete toppings op de broodjes en dig in!

Tip

  • Zet alle toppings op tafel en laat je gasten hun eigen burger bouwen!
veggie burger and zucchini fries