Op de gezonde toer met Weeklight van Donna Hay

De nieuwe Donna Hay is er! Boordevol kleurrijke recepten met veel groente die snel op tafel staan.

Donna Hay is in Australië echt een instituut. Zeg maar Jamie Oliver x Linda de Mol. Ze heeft al 29 bestsellers op haar naam staan, maakte precies 100 nummers van haar eigen tijdschrift Donna Hay Magazine, presenteerde diverse TV-programma’s en inmiddels zijn in Australië ook haar eigen keukenspullen en bakmixen te koop. Ze is een soort ultiem “Aussie mom role model” en Weeklight staat dan ook vol met lifestyle foto’s van Donna op het strand, in haar nieuwe moestuin of in de prachtige kookstudio. Lekker met de kinderen en de bolderkar naar het strand om avocado’s te grillen, dat soort werk.

Uitstraling van het boek

Weeklight is een lekker groot, dik kookboek. De groente op de voorkant spat bijna van de cover af en je krijgt meteen zin in groente.

Vegaburgers uit Weeklight van Donna Hay

Met €32,50 is Weeklight aardig aan de prijs voor een paperback, maar het staat dan ook bomvol recepten en prachtige foto’s (door Con Paulos).
De recepten zijn compact. De ingrediënten, uitleg (en vaak een extra tip van Donna) passen luchtig op 1 pagina en de gerechten zijn bijzonder mooi opgemaakt, veelal in handgemaakt servies van lokale kunstenaars.
In Weeklight staan geen lange intro’s over het belang van gezond eten of procesfoto’s van hoe je snijbietbladeren oprolt, wel hier een daar een vrolijk en rustgevend intermezzo met foto’s en quotes van Donna, opgemaakt alsof het kleine gedichten zijn. Het doet een beetje denken aan een lifestyle tijdschrift.

Inhoud en schrijfstijl

De ondertitel van Weeklight is “snelle recepten voor een goed gevoel”. Het is dan ook één grote groenteparade in alle kleuren van de regenboog en met allerlei bereidingswijzen. Denk bijvoorbeeld aan avocado’s van de barbecue, koolsla met flinterdun gesneden rauwe venkel, stiekeme groenteburgers, snijbiet dolma’s, in de oven geroosterde broccoli en courgette rosti’s.

Wat ik echt leuk vond aan dit kookboek is dat er in de recepten hele makkelijke, doeltreffende stylingtips worden gegeven, zoals avocadokwarten bedekt met sesamzaad of het overdwars doorsnijden van sugar snaps.

Het boek is niet expliciet vegetarisch. Er staan wat recepten in met healthy proteins zoals kip en zalmfilet, maar er staan zo veel recepten zonder vlees in dat ik dit boek met een gerust hart aan mijn vegetarische vriendinnen cadeau zou doen. Gewoon de kip vervangen door halloumi 🙂
Na 4 hoofdstukken groentegeweld worden we nog beloond met een aantal verantwoorde toetjes met verrassende ingrediënten, waarvan de meeste vegan zijn. Op basis van de titels zou ik ze stuk voor stuk bestellen in een restaurant.

Het enige waar ik een beetje moeite mee had is de soms wel erg letterlijke vertaling van Weeklight.
Zo komen er regelmatig ingrediënten voorbij die “bijgesneden” moeten worden (“6 korianderwortels, bijgesneden”, “2 kipfilets van 180 gram, bijgesneden”) en worden tomaten doormidden gescheurd (ik vermoed vertaald vanuit “split in half”?).
Ik vind het zelf altijd fijn als de ingrediënten bij het vertalen een beetje gelokaliseerd worden. Nog fijner is het als beide opties worden gegeven, zodat je niets mist van de originele uitgave, maar toch makkelijk aan de ingrediënten kunt komen. In Weeklight wordt dat bij sommige recepten gedaan (gebruik “cheddar of Goudse kaas”). Toch merk je dat superfoods in Australië wat meer ingeburgerd zijn dan bij ons. Donna dipt haar groentesushi met hetzelfde gemak in coconut aminos als in sojasaus.

Uitvoerbaarheid van de recepten

Aan de slag! Hoewel ik zeker zin in groente heb gekregen van dit boek blader ik toch weer meteen door naar de toetjes.
Mijn keuze valt op de choc-chunckcookies met tahin.
Voor deze “gezonde” chocolate chip cookies is de boter vervangen door tahin, een deel van de suiker door ahornsiroop en bloem door speltmeel.
Ik kijk naar mijn volle pot tahin (190 gram). In dit recept gaat 280 gram tahin (!), dat gaat ‘m dus niet worden. Ik besluit om het recept te vergelijken met een “gewoon” recept voor chocolate chip cookies en stuit op een super leuke video van Donna Hay waarin ze het voordoet. Dit recept lijkt heel erg op het recept van de choc-chunk cookies met tahin in Weeklight en ik ga voor de gouden middenweg: de helft boter en de helft tahin.

Choc-chunkcookies uit Weeklight

Eerlijk is eerlijk: dit zijn misschien wel de lekkerste koeken die ik ooit heb gebakken en het was ook nog eens super makkelijk! Dit geeft me veel vertrouwen in de overige recepten in Weeklight.

Een paar dagen later maak ik nog de pasta met spinazie, tahin en amandelen (klik hier voor het recept). Ook hier bijna een hele pot tahin in plaats van room… maar verderop in Weeklight staat een recept voor romige cashew saus. Daar heb ik er nog heel veel van in huis na de avonturen met Vegan Zuivel! Dus vervang ik de helft van de tahin voor cashewnoten. De saus met peterselie, dille en munt is lekker fris, ik zou er zelf nooit op zijn gekomen. Omdat je de pasta door de verse spinazie en daarna de saus schept is het eindresultaat alleen niet super warm, dus volgende keer zou ik eerst de saus toevoegen aan de pasta, dit nog even goed verwarmen en daarna de spinazie erdoor scheppen.

De meeste recepten in Weeklight zijn voor 4 personen, dit staat altijd duidelijk aangegeven. Als een recept zich er bijzonder goed voor leent om een dubbele portie te maken, zoals een lekkere groentelasagne, dan heeft Donna de hoeveelheid alvast voor ons verdubbeld. Donna heeft twee tienerzonen en gaat uit van lekkere grote porties!
Het is mij niet helemaal duidelijk welke recepten een voor-, hoofd- of bijgerecht zijn. Ik denk dat je ervan uit kunt gaan dat elk recept minimaal als lichte hoofdmaaltijd kan dienen.

Op een heel specifieke groente of superfood na zijn de meeste ingrediënten uit Weeklight goed verkrijgbaar. Na het lezen van dit boek wil je zelf sowieso ook een moestuin, dus misschien een goede business tip voor Donna om hierna een eigen lijn moestuinzaden uit te brengen?

Weeklight van Donna Hay o.a. te koop bij Bol.com 
Shop je via onderstaande link? Dan zou het kunnen dat ik daar commissie over ontvang (zie ook Samenwerken voor meer informatie).
Dit heeft op geen enkele manier invloed op mijn mening over dit boek gehad. 

Met dank aan Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum voor het ter beschikking stellen van dit boek.