Aan de slag met “Vegan zuivel” van Emelie Holm

Misschien typisch Nederlands, maar als ik buiten de deur iets ga drinken dan kies ik het liefste iets bijzonders. Een latte met speciale melk is dan echt een treat, hoewel ik het nog niet overal zonder te knipperen bestel (“Mag ik een decafé latte macchiato met havermelk, alstublieft? In zo’n hoog glas graag.”).

Als je zoiets dan from scratch lekkerder, goedkoper en zonder toevoegingen zelf kunt maken dan ben ik daar altijd voor te porren en dus ging ik aan de slag met het boek Vegan zuivel van Emelie Holm.

Over het boek

Het boek heeft een mooie, matte, beetje Scandinavische uitstraling. Elk recept is vergezeld van een mooie, grote foto. Je krijgt meteen zin om allemaal mooie flessen en potjes te verzamelen.

Aan het begin van het boek worden basisrecepten gegeven voor verschillende soorten notenmelk en -pasta’s. In elk recept worden alle stappen beschreven. Dit vind ik tijdens het maken van een recept heel handig, want dan hoef je niet steeds heen en weer te bladeren.
Wat ik ook heel slim vond is dat Emelie in Vegan zuivel naast de “gewone” recepten soms ook een snelle versie geeft, voor als je vergeten bent de noten te weken!

In de tweede helft van het boek staan recepten waarin de basisrecepten gebruikt worden. Van dips tot ijs en pesto en alles door elkaar.

En natuurlijk staan er ook recepten voor vegan kaas in! Dat wil ik zeker eens proberen, maar vond ik voor nu toch iets te ingewikkeld om mee te beginnen.
In het boek worden voor de fermentatie van vegan kaas “probiotica” in poeder of capsule vorm gebruikt. Het is mij niet helemaal duidelijk of je daar gewoon alle voedingssupplementen met probiotica voor kunt gebruiken. Als je vegan bent lijkt het mij in ieder geval goed om er op te letten dat je probiotica gebruikt van een niet-dierlijke bron.

Ik miste wel een goed recept voor cheesecake op basis van cashewnoten.
Emelie schreef eerder een boek over bakken zonder geraffineerde suikers en suiker is ook uit dit boek verbannen. Misschien is dat de reden dat er geen vegan cheesecake in dit boek staat?

Vegan zuivel is niet alleen een heel volledig kookboek met recepten en toepassingen, het is een lifestyle boek, waarmee het heel makkelijk en leuk wordt om (een deel van) je zuivel te vervangen door zelfgemaakte vegan opties.

Aan de slag

Ik wilde zo simpel mogelijk beginnen en koos daarom een aantal recepten uit waar je geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig hebt. Met wat cashewnoten, dadels, een pantykousje en nog wat ingrediënten uit het keukenkastje maakte ik 3 veelzijdige recepten uit Vegan zuivel.

Een blender of keukenmachine is cruciaal (ik gebruik deze).
Gebruik je een keukenmachine, maal dan in delen in om een waterballet te voorkomen (I found out the hard way!). Heel eerlijk: een blender is wel praktischer.

Cashewmelk

Notenmelk is toch wel de basis als je met vegan zuivel aan de slag wilt gaan, dus stond ik op zaterdagmiddag een pantykous met cashewnoten uit te melken. Nuttin’ to see here, move along!

De cashewnoten worden ‘s avonds geweekt en zijn de volgende ochtend klaar om met heet water, een snufje zeezout en wat ahornsiroop tot een dun papje te worden vermalen in de blender.
Dit papje giet je door een notenzak (of in mijn geval een pantykousje, creatief opengehouden met een cookie cutter). Goed uitwringen om alle melk er uit te persen. Even laten staan et voila: mijn eerste vegan homemade melk!

Deze gouden tip kreeg ik van een vegan collega: gebruik een (nieuwe) panty kniekous (20 denier) als notenmelk zak!

Dit maakt het uitknijpen van de geweekte noten veel makkelijker dan met een doek.

Als je notenmelk maakt dan hou je de “pulp” met vezels over. In Vegan zuivel staat een leuk upcycle recept voor koekjes waar je de overgebleven notenvezels voor kunt gebruiken.

Notenkoekjes

Voor deze koekjes kun je de pulp gebruiken die je overhoudt bij het maken van vegan melk. Meng dit met wat gesmolten kokosolie, notenpasta, ahornsiroop, beetje zout, amandelmeel en cacao en voeg cacaonibs en gehakte zonnebloempitten toe. Rol er balletjes van, leg die op een bakplaat, druk ze plat met een vorm en bak ze in de oven goudbruin.

De cacaonibs en zonnebloempitten kun je vervangen door allerlei anders lekker wat je misschien nog in de kast hebt staan, zoals sesamzaadjes, stukjes chocolade of gedroogd fruit.
Ik had nog geroosterde passievruchten pitjes over van de passievrucht meringue pie en deed die er door met wat gedroogde bosbessen.

Het resultaat: voedzame koekjes die ook nog eens een goed gevoel geven 🙂

Dadel karamel

Oké, ik moet er wel even bijzeggen dat dit geen karamel is, maar wel een heel lekker natuurlijk zoet sausje voor in je overnight oats, op een boterham of taartje, over ijs, door de vegan yoghurt en makkelijkste recept ooit:

Maal gedroogde dadels (of dadel pasta) in een keukenmachine glad met wat warm water. Voeg eventueel meer water toe voor een gladdere saus.

Met de cashewmelk en dadel karamel maakte ik een heerlijk ontbijtje met overnight oats:

Vul een potje voor de helft met havermout.
Voeg een snufje zout en een theelepel dadel karamel toe,
Vul aan met cashewmelk en roer goed door elkaar.
Roer er tot slot wat in stukjes gesneden aardbeien doorheen.
Zet een nachtje in de koelkast.

En zo heeft Emelie Holm mij meteen al geïnspireerd om een van mijn favoriete ontbijtjes voortaan vegan te maken!

Het boek Vegan zuivel is o.a. te koop bij Bol.com 
Shop je via bovenstaande link? Dan zou het kunnen dat ik daar commissie over ontvang (zie ook Samenwerken voor meer informatie).
Dit heeft op geen enkele manier invloed op mijn mening over dit boek gehad. 

Met dank aan Good Cook B.V. voor het ter beschikking stellen van dit boek.