Vegan chocolademousse

vegan chocolate mousse with fruit

We deelden al eerder een recept voor vegan meringue roosjes, die op kantoor een grote hit waren. Voor wie het nog niet kent: je vangt het water uit een blikje bonen (bijvoorbeeld kikkererwten of zwarte bonen) op en klopt dit net zo lang op tot het eerst schuimig en dan stevig wordt, zoals eiwit. Je moet wel even geduld hebben, want het duurt wel een minuut of 10 tot het schuim echt stevig is. 
Gelukkig hebben wij zo’n heerlijke Kitchenaid! Ik ga meestal op de bank zitten met een tijdschrift en ineens “hoor” je dan dat het klaar is, de mixer lijkt een iets ander toerental te draaien (ik denk omdat het schuim stugger wordt).

Daarna hoef je er alleen nog maar gesmolten pure chocolade doorheen te spatelen en je hebt een heerlijke lichte chocolademousse, zonder toegevoegde suiker en heel wat minder vet dan de klassieke variant. 

Benodigdheden

  • Aquafaba (opgevangen vocht van 1 blikje bonen, wij gebruikten vandaag het vocht van een blik zwarte bonen)
  • 100 gram pure chocolade (of meer, naar smaak)
  • optioneel: mespuntje cream of tartar*
  • beetje kokos en/of vers fruit, bijvoorbeeld frambozen of aardbeien

Bereidingswijze

  • Smelt de chocolade au-bain-marie of in de magnetron.
  • Klop het opgevangen vocht uit het blikje bonen met de mixer op tot het van schuimig naar echt stevig schuim is gegaan en van kleur is veranderd. Dit kan wel 10 minuten duren. 
    * Ik had toevallig ook “cream of tartar” in huis en heb daar een mespunt van toegevoegd. In Engeland is het gebruikelijk om dit poeder van wijsteen aan meringue toe te voegen om het schuim te verstevigen en dat heb ik hier ook een beetje gebruikt. Je kunt dit ook prima weglaten!
  • Check of de chocolade voldoende is afgekoeld, het moet echt niet meer warm aanvoelen, dus ongeveer kamertemperatuur. 
  • Spatel de afgekoelde, maar nog wel vloeibare, chocolade door de opgeklopte aquafaba.
  • Verdeel over 4 of 5 bakjes en zet in de koelkast.
  • Bestrooi voor het serveren met wat geraspte kokos en fruit naar smaak. Neem een hap en verbaas je over het heerlijke resultaat!

Trek gekregen in meer vegan lekkers? Op http://lifebyrosie.nl/healthy/gezonde-vegan-taartjes-aardbeien-en-chocolade/ laat Rosanne je stap-voor-stap zien hoe je heerlijke frozen taartjes met aardbeien en chocolade maakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *