Romige orzo met artisjok, spinazie en champignons

Soms heb je een idee voor een nieuw recept en pakt het precies zo uit zoals je het in je hoofd had. Dit is zo’n recept! Een heerlijke romige eenpanspasta, lekker makkelijk voor een doordeweekse avond. Of serveer er een plankje charcuterie met wat kaas en brood bij voor een Italiaans etentje. Een ding weet ik zeker: bij ons thuis gaat deze pasta vaker gemaakt worden. Buon appetito!

Op zoek naar meer pasta-inspiratie? Probeer ook eens deze spaghetti met radicchio, gorgonzola en gesuikerde pecannootjes

creamy orzo dish

Eenpansgerecht met 5 ingrediënten

Ervan uitgaande dat je boter of olie, knoflook en een bouillonblokje in huis hebt heb je voor deze romige eenpanspasta maar 5 ingrediënten nodig: orzo, een potje gemarineerde artisjokharten, champignons, een handje verse spinazie en wat pecorino kaas. Je kunt ook andere soorten paddestoelen, peterselie in plaats van spinazie of een andere harde Italiaanse kaas zoals parmezaan gebruiken.

De inspiratie voor dit recept komt grappig genoeg niet uit Italië maar uit Amerika! Daar wordt de combinatie artisjok-spinazie veel gegeten als romige dip met gesmolten kaas. Door de artisjok kort aan te bakken worden de blaadjes iets taaier, waardoor ze niet zo wegvallen in de saus. Gebruik beslist een potje gemarineerde artisjokharten op olie, want die in een blikje met water zijn lang niet zo smaakvol.

orzo pasta ingredients

Wat is orzo pasta?

Orzo is een Italiaanse pastasoort die qua vorm en grootte lijkt op puntige rijstkorrels. Je kunt orzo net zoals andere pastasoorten koken in ruim water, of zoals in dit recept rechtstreeks in de saus meekoken. Tijdens het koken geeft de orzo veel zetmeel af waardoor de saus lekker romig wordt. Deze bereidingswijze in bouillon lijkt op die van risotto, maar dan een stuk sneller en zonder dat je er omkijken naar hebt. Laat het ze in Italië maar niet horen!

Voor dit recept gebruik ik de Orzo n° 65 van La Molisana (o.a. verkrijgbaar bij Albert Heijn).

Romige orzo met artisjok, spinazie en champignons

Romige orzo met artisjok, spinazie en champignons

Recipe by Made from ScratchCourse: HoofdgerechtCuisine: Pasta, Italiaans, Vegetarisch
Personen

3

porties
Bereiden

5

minutes
Koken/Bakken

15

minutes

Een heerlijke romige eenpanspasta, lekker makkelijk voor een doordeweekse avond. Of serveer er een plankje charcuterie met wat kaas en brood bij voor een Italiaans etentje!

Ingredienten

 • boter, om in te bakken

 • 1 teentje knoflook, naar smaak

 • 250 gram champignons

 • 1 potje (180 gram) gemarineerde artisjokharten in olie

 • 375 ml paddestoelen- of groentebouillon (van een blokje)

 • 250 gram orzo

 • 150 gram verse spinazie, gewassen

 • pecorino kaas, voor eroverheen

Bereidingswijze

 • Laat een klont boter met wat olie van de artisjokken in een pan met dikke bodem goed heet worden. Snij de champignons in plakjes en pers of rasp de knoflook. Voeg de knoflook en champignons toe aan de pan en bak de champignons bruin. Breng eventueel op smaak met wat peper, chili of gedroogde Italiaanse kruiden.
 • Snij grote parten artisjok over de lengte doormidden. Voeg de artisjokken toe aan de pan met champignons en bak kort mee. Voeg de orzo en de bouillon toe. Roer goed door en kook de pasta met de deksel op de pan in 7 minuten beetgaar.
 • Haal het deksel van de pan en kook de saus indien nodig verder in. Roer de spinazie door de warme pasta. Serveer met de pecorino kaas.

Tip

 • Omdat orzo een kleine pastasoort is eet je er snel meer van. Serveer de pasta eventueel met wat charcuterie en brood of een salade met simpele vinaigrette, of maak de porties wat groter.
 • Omdat de bouillon zout bevat is het niet nodig om tijdens het koken zout toe te voegen. Daarbij is pecorino kaas ook enorm zout. Proef het gerecht daarom met de kaas voordat je eventueel extra zout toevoegt.

Tot slot

Onlangs ontving ik een fijn pakket met alle pastasoorten van La Molisana om uit te proberen. De Orzo n° 65 van La Molisana die ik in dit recept gebruik zat hier ook in. Ik vond het leuk om hier wat lekkers mee te maken. Tijdens het eten zei Bart “gelukkig maar dat deze pasta ook gewoon bij de Albert Heijn te koop is, want dit wil ik wel vaker eten!”.
In mijn blog Samenwerken lees je meer over de verschillende soorten samenwerkingen die ik doe.

creamy orzo dish