Nog meer kleine taartjes van Petit Gâteau

Er is altijd wel een reden om kleine taartjes te maken! In Nog meer kleine taartjes komt Meike Schaling van Petit Gâteau opnieuw met een hele rits variaties. Dit keer gaan we de hoogte in.

Uitstraling van het boek

Van alle kookboeken die in 2020 uitkwamen heb ik naar Nog meer kleine taartjes misschien wel het meeste uitgekeken. En het was het wachten waard! Dit boek heeft hetzelfde handzame formaat als Kleine taartjes en Kleine hartige taartjes, maar dan met een vrolijke roze kaft met allerlei feestelijke taartjes erop. Het is meteen duidelijk: dit worden zoete en uitbundige recepten.

frasier tartelette

Inhoud en schrijfstijl

Ruim 2,5 jaar geleden schreef ik een review over Kleine Taartjes van Petit Gâteau Het was het eerste boek van Meike Schaling en het eerste kookboek waar ik over schreef. Ik vond sommige recepten toen best lastig en miste in het boek vooral de opbouw van de taartjes zelf. Als ik Nog meer kleine taartjes doorlees heb ik gevoel alsof Meike mijn gedachten kan lezen: Nog meer kleine taartjes is veel beter gestructureerd, zonder dat de persoonlijke en gezellige schrijfstijl van Meike verloren gaat. Zo worden de glutenvrije en vegan opties bij elk recept herhaald. Is een recept van nature al vegan of glutenvrij, dan wordt dit op dezelfde plek nog eens vermeld. Ook het herhalen van de baktijd bij elk recept is fijn, dan hoef je niet zo heen- en weer te bladeren tijdens het bakken.
De recepten zijn in logische hoofdstukken ingedeeld en heel gevarieerd. De foto’s ondersteunen de recepten waardoor het meteen duidelijk is wat het eindresultaat wordt. Dit maakt het leuk om het boek door te bladeren en een recept uit te kiezen.

creme brulee tartelette

Uitvoerbaarheid van de recepten

Nog meer kleine taartjes staat vol met nieuwe recepten. De bekende tartelette bodems worden gecombineerd met allerlei gebak en desserts, van chocolademousse en Magnum bolletjes tot hele soezen en crème brûlée. Voor al deze variatie heb je gelukkig niet veel nieuwe spullen nodig: Met het bekende setje bakringen en een rol acetaatfolie kom je een heel eind.

Nog meer kleine taartjes verschijnt middenin de lockdown en dat is goed getimed, want de meeste recepten bestaan uit ontzettend veel stappen. Voor een gemiddeld taartje uit Nog meer kleine taartjes bakken we een bodem, een biscuit waarvan een stukje in het deegbakje gaat, een siroop om de biscuit mee te bestrijken, een mousse die daar bovenop gaat en nog iets van decoratie. Met dezelfde moeite had je dus ook koekjes, cake én chocolademousse kunnen maken. Hier en daar worden wel wat shortcuts gegeven en hoe vaker je de taartjes maakt, hoe minder werk het is, omdat je bijvoorbeeld siroop of biscuit kunt bewaren voor een volgende keer. De invries-tips komen met de huidige maatregelen ook goed van pas. Het zou nog handiger zijn geweest als in de index werd aangegeven voor welke recepten je hetzelfde biscuit kunt gebruiken.

chocolate mousse tart

Nu ik een aantal recepten uit Nog meer kleine taartjes heb gemaakt voel ik me veel zelfstandiger in het maken van nieuwe combinaties. Het grappige is dat ik hierdoor veel beter uit de voeten kan met het eerder verschenen boek Kleine taartjes. En dat dezelfde taartjes in de winkel van Petit Gâteau verkocht worden geeft een heel “echt” gevoel. Alsof de taartjes die je zelf bakt ook over de toonbank zouden kunnen gaan. Ik weet het zeker: zodra we weer op kantoor kunnen werken en er iets te vieren is ga ik indruk maken op mijn collega’s met deze taartjes!

gold chocolate tartelette

Nog meer kleine taartjes is o.a. te koop bij Bol.com of je lokale boekhandel.

Shop je via een link op deze pagina? Dan zou het kunnen dat ik daar commissie over ontvang (zie ook Samenwerken voor meer informatie).
Dit heeft op geen enkele manier invloed op mijn mening over dit boek gehad. 

Met dank aan Kosmos Uitgevers voor het ter beschikking stellen van dit boek.