Soesjestoren met chocolade ganache

Er zijn weinig dingen die ik leuker vind om te maken dan soesjes! Het is eigenlijk zo’n simpel deeg en met een beetje liefde en de juiste stappen gebeurt er in de oven iets magisch waardoor de soesjes zich helemaal vullen met lucht zodat ze daarna makkelijk gevuld kunnen worden.

Soesjestoren

Soezendeeg

Soesjes zijn lang niet zo bewerkelijk als macarons en als je het mij vraagt veel lekkerder! Op een of andere manier worden het er altijd meer dan je had bedacht, maar gelukkig gaan ze ook net zo makkelijk op.

Het is belangrijk om het deeg een paar minuten door te koken, zodat de bloem gaart en een deel van het vocht verdampt. Als je een sissend geluid hoort gaat het de goede kant op. Blijf rustig roeren zodat het deeg niet aanbrandt en gelijkmatig gaart. Doe het deeg vanuit het pannetje in een kom voordat je de eieren toevoegt. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet te heet is. Als je de eieren toevoegt lijkt het eerst alsof het deeg schift, dit hoort. Gewoon blijven roeren.

Spuit de soesjes niet te groot, want in de oven bollen ze nog flink op. En maak ze met een natte vinger mooi glad voordat ze de oven ingaan. Alles wat uitsteekt zal te snel bruin worden.

Soesjes vullen

Het vullen van soesjes en Berliner bollen gaat super makkelijk met een speciaal opzetstukje. Dit heet een vul-spuitmondje. Met een gewoon spuitmondje gaat het ook, maar dan zul je het gat iets groter moeten maken. Als je gewoon lekkere soezen zonder gedoe wilt maken kun je ze natuurlijk ook doormidden snijden en vullen met behulp van twee lepeltjes. Doop de soesjes in dat geval voor het snijden in het de chocolade.

Ruby en gold chocoladeglazuur

Soesjes zijn natuurlijk al heerlijk met alleen wat poedersuiker, maar als je iets zelf maakt dan wil je toch wel een beetje eer van je werk? Daarom vind ik het leuk om ze extra bijzonder te maken met chocoladeglazuur van ruby en gold chocolade. De roze ruby chocolade is lekker fruitig en de gold chocolade is gemaakt van gekarameliseerde witte chocola!

Droge karamel

Ga je voor de full experience soesjestoren? Dan raad ik je aan om een droge karamel te maken om de soesjes mee aan elkaar te plakken. Let wel goed op, want de karamel brand snel aan en is loeiheet.

Soesjestoren met chocolade ganache

Soesjestoren met chocolade ganache

Recipe by Made from ScratchCourse: DessertCuisine: Feestelijk, Zoet
Hoeveelheid

40

soesjes
Bereiden

45

minutes
Koken/Bakken

25

minutes

Deze soesjestoren maak je door een berg soesjes aan elkaar te plakken met wat karamel. Binnenin zit een steuntje van karton verstopt. Super feestelijk toch?

Ingredienten

  • Voor het soezendeeg
  • 120 g boter

  • 240 g water

  • ¼ tl zout

  • 120 g bloem

  • 4 eieren

  • Voor de vulling
  • 150 g instant cream

  • 100 g melk (halfvol)

  • 100 g water

  • Voor de ruby en gold chocoladeglazuur
  • 50 g ruby chocoladedruppels

  • 50 g gold chocoladedruppels

  • 2-3 el poedersuiker

  • 2-3 el melk

  • 2 el honing (optioneel)

  • 2 el cacaoboter (optioneel)

  • Voor de karamel (als je een toren maakt)
  • 75 g kristalsuiker

  • Overige benodigdheden:  pannetje, houten lepel, spuitzak, bakpapier, bakplaten, mixer, vul-spuitmondje, stevig vel papier (A4)

Bereidingswijze

  • Soesjes bakken
  • Verwarm de oven voor op 200º C. 
  • Breng boter, water en zout in een pannetje met dikke bodem rustig aan de kook. Voeg de bloem in één keer toe en roer door met een houten lepel of spatel. Laat het deeg drie minuten rustig doorkoken, roer af en toe door.
  • Doe het deeg in een kom, laat een paar minuten afkoelen en roer dan een-voor-een de eieren erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Doe het deeg in een spuitzak, knip het puntje af zodat er een opening van ongeveer 1 cm ontstaat.
  • Spuit dopjes van 2 – 2,5 cm ø met een paar centimeter tussenruimte op met bakpapier beklede bakplaten. De soesjes gaan flink rijzen in de oven dus maak ze niet te groot. Duw met een natte vinger de puntjes op de soesjes terug, zodat ze mooi glad zijn. Bak de soesjes in 25-30 minuten goudbruin, liever iets te lang dan te kort. Doe de oven tussentijds niet open! Maak direct na het bakken een kleine sneetje in de onderkant van elk soesje, zodat tijdens het afkoelen nog wat extra stoom kan ontsnappen.
  • Soesjes vullen
  • Meng de instant cream met melk en water met een mixer met garde in 3 minuten op de hoogste versnelling. Proef en voeg eventueel nog wat vanille en/of poedersuiker toe.
  • Doe de vulling in een spuitzak met (vul-)spuitmondje en vul de afgekoelde soesjes via de opening in de onderkant met de room. Eventueel kun je de soesjes ook opensnijden en vullen met behulp van twee lepeltjes (doop de soesjes in dat geval voor het opensnijden in de gesmolten chocolade). 
  • Versieren
  • Verwarm 50 gram ruby chocolade met 1-2 el poedersuiker en 1-2 el melk au-bain-marie en roer tot de chocolade gesmolten is. Voeg eventueel een eetlepel honing toe voor mooi glanzende glazuur en wat (cacao)boter voor een romige, vloeibare substantie.
  • Doop ⅓ van de soesjes met de bovenkant in het chocoladeglazuur en zet ze weg om te drogen.
  • Herhaal stap 1 en 2 met de gold chocolade en bestrooi de overgebleven soesjes met poedersuiker. Bewaar de slagroomsoesjes tot gebruik in de koelkast.
  • Assemblage (voor een toren)
  • Maak van een vel stevig papier een pion ter grootte van een ijshoorntje en zet dit vast met een nietje of paperclip. Zet het hoorntje in het midden van een mooi bordje.
  • Maak een droge karamel: zet een pannetje op het vuur, strooi wat suiker in het midden en wacht tot dit gesmolten is. Voeg steeds wat suiker toe op de plekken waar de suiker gesmolten is. Zet het vuur laag zodra alle suiker vloeibaar is.
  • Plaats de eerste laag soesjes rondom het hoorntje op het bordje. Doop de soesjes voor de volgende laag kort in de karamel en stapel ze direct met de onderkant op de eerste laag. Stapel zo verder tot een feestelijke soesjestoren en sluit af met het allermooiste soesje bovenop.

Tip

  • Met dit recept maak je ongeveer 40 soesjes. Ruim voldoende voor een een feestelijk torentje voor 2-3 personen, plus extra om te snoepen.
  • Je kunt de soesjes ook vullen met gewone slagroom en -versteviger of banketbakkersroom. Hoe vetter de room, hoe beter de vulling zijn vorm zal houden.

Dit recept maakte ik in samenwerking met De Notenshop. Lees meer over dit soort samenwerkingen in Samenwerken met Foodbloggers.