Vegan meringue roosjes

Deze vegan meringue roosjes worden gemaakt met aquafaba.

Aquafaba is echt mijn ontdekking van het jaar! Het vocht uit een blikje kikkererwten wat je normaal gesproken weggooit kun je op veel manieren gebruiken als eiwit. Het kan in principe met het vocht uit elk blikje bonen, maar bij kikkererwten zit meestal lekker veel en die eten we vaak. Ik vind het heel tof dat je hier iets voor gebruikt wat je anders zou weggooien! Bijkomend voordeel is dat het opkloppen van dit “eiwit” wat minder precies komt dan met eieren: je hoeft geen eieren te splitsen, de kom hoeft niet zo super-vetvrij te zijn en je kunt het niet te ver doorkloppen.
Je kunt met aquafaba ook super makkelijke (en skinny!) chocolademousse maken. Dat recept zal ik binnenkort ook delen.

Voor deze super makkelijke vegan meringue roosjes klop je het vocht uit een blik kikkererwten net zo lang op tot het echt stevig is, zoals opgeklopt eiwit. Je moet de kom boven je hoofd kunnen omdraaien zonder dat het er uit valt 😉 Afhankelijk van je mixer kan het even duren. Het gaat het beste met de ballongarde (die met ijzeren draden).

Vervolgens voeg je, in delen, een zelfde hoeveelheid kristalsuiker toe (dus 1 glas ongeklopt aquafaba betekent ook 1 glas suiker). Je kunt natuurlijk ook een ander soort suiker gebruiken als je dat liever hebt.

Als de suiker is opgelost (je voelt geen kristallen meer als je met een lepel over de bodem schraapt) kun je eventueel nog kleurstof toevoegen. Ik vind het zelf mooi om de kleurstof niet helemaal te mengen of om een paar strepen met kleurstof aan de binnenkant van de spuitzak te smeren voor een bijzonder effect.
Doe het schuim nu in een spuitzak met groot ster mondje en draai in een soepele beweging rozetten, van binnen naar buiten (zoals je normaal een toef op een cupcake zou spuiten, maar dan precies andersom!).

Hier een handig filmpje (in het filmpje laten ze zien hoe je rozetten spuit van buttercream op een cupcake, maar het principe is voor meringue exact hetzelfde):

Bak de meringue roosjes lang op een lage temperatuur, zodat ze drogen maar niet verkleuren: 1 uur op 100º C bijvoorbeeld. Ze moeten echt licht aanvoelen en bros zijn aan de onderkant.

Als de roosjes zijn afgekoeld kun je ze indien gewenst in een laagje gesmolten chocolade dopen (lees wel even het etiket om te kijken of er geen melkbestanddelen inzitten als je dit recept vegan wilt houden) en strooi er eventueel nog wat sprinkles over.

Ik zou dit nog wel eens willen proberen te maken met sprinkles en al in de oven, maar ik weet eigenlijk niet of ze dan smelten. Misschien zijn er wel speciale hitte-bestendige strooisels?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *