Chocolade marmer cake met matcha

Deze chocolade matcha cake is gebaseerd op het basisrecept van mijn oma. Ik denk dat veel mensen dit basisrecept ook kennen als “pound cake”, omdat er gelijke hoeveelheden boter, suiker, bloem en ei in gaan (in Engels sprekende landen blijkbaar een “pound of each”). Je kunt dit recept hierdoor heel makkelijk omrekenen naar grotere of kleinere hoeveelheden: per 60 gram suiker/boter/bloem gebruik je 1 ei. Voor een “gemiddelde” cake is dit 180 gram suiker/boter/bloem en 3 eieren.

Tip: wil je weten hoeveel beslag je nodig hebt voor bijvoorbeeld een tulband? Vul je cakevorm dan eens met water en meet hoeveel meer water er in de andere vorm gaat, dan weet je hoe veel keer meer beslag je nodig hebt.

Als je het beslag in twee delen verdeelt kun je aan de ene helft cacao toevoegen en aan de andere helft niets, een beetje vanille of zoals in dit geval een lepel matcha (groene thee) poeder.

Wij goten na het bakken nog wat chocolade ganache over de bovenkant en bestrooiden dit met een beetje geraspte kokos.

Ingrediënten

Cakebeslag

 • 180 gram boter op kamertemperatuur
 • 180 gram suiker
 • 180 gram bloem
 • 1/2 tl zout
 • 3 eieren (L)

Smaakmakers

 • 1 el matcha of 1 tl vanille essence voor een “gewone” marmer cake
 • 1 el cacao

Topping

 • 200 gr chocolade puur of melk
 • 1 el geraspte kokos

Instructies

 1. Klop boter en suiker romig. 
  Voeg de bloem met het zout in delen toe. 
  Klop 1-voor-1 de eieren door het beslag. 
 2. Doe de helft van het beslag in een aparte kom en roer de cacao erdoor.
 3. Roer het matcha poeder met een paar lepels water tot een papje en roer door de andere helft van het beslag. Indien je geen matcha gebruikt kun je deze helft ook op smaak brengen met wat vanille essence. 
 4. Verwarm de oven voor op 180º C. 
 5. Vet een cakeblik goed in. Eventueel kun je een strook bakpapier over de lengte leggen, waarbij de uiteindes boven de rand uitsteken. Zo kun je de cake straks makkelijk uit de vorm halen.
 6. Schep om-en-om lepels van de twee kleuren beslag in de vorm. 
 7. Strijk aan het eind een beetje glad met een lepel. Nu kun je nog een vork of sateprikker van boven naar beneden en links naar rechts rustig door het beslag halen. Zo krijg je een iets verfijnder patroon (niet te veel, anders wordt het helemaal chocoladecake). 
 8. Bak de cake 45 minuten op 180º C. Prik af en toe met een satéprikker in de cake: als deze er schoon uitkomt is de cake klaar. 
 9. Voor de topping (optioneel): Smelt de chocolade au-bain-marie of per 30 seconden in de magnetron. Als je toevallig (ongeklopte) slagroom of kokosolie in huis hebt kun je een beetje toevoegen om het wat vloeibaarder te maken. Giet de chocolade over de afgekoelde cake (smeer eventueel wat uit met de achterkant van een lepel) en versier met wat geraspte kokos. Je kunt de cake natuurljk ook versieren met iets anders wat je lekker vindt, zoals sprinkles of koek-kruimels! Ook kun je met de achterkant van een lepel van links naar rechts over de nog zachte chocolade gaan om zo een mooi patroon te maken. Enjoy!