Cowboy kano’s met kokos, pecan, kaneel en choco chunks

Voor de #swiepswoepswap van Mandy and More mocht ik een recept van de blog van By Diënty uitkiezen om er een echte Made from Scratch draai aan te geven. Ik ging voor dit recept voor havermoutkoeken met witte chocolade. Omdat ik cowboy cookies (een Southern American classic met oats, pecan, kokos, kaneel en chocolade) al een tijdje op mijn baking backlog had staan en deze koeken ook op basis van haver zijn, leek me dit de uitgelezen mogelijkheid om de twee te combineren.

Ik bak de cookies in bakringen, normaal bedoeld voor rondo’s of kano’s. Het begon als een idee om te zorgen dat de koeken niet zo ver uitlopen, maar door de rand komen de koken ook ver omhoog. Het resultaat zit tussen een cookie en een gebakje in. Niet zo droog als een muffin, maar wel vol met lekkere stukjes chocolade en nootjes. Het is inmiddels een beetje mijn signature koek geworden!

cowboy cookies

Je kunt er na stap 4 voor kiezen om de cookie dough afgedekt 2 uur tot 2 dagen in de koelkast te zetten. De smaken hebben dan de kans om beter in te trekken en het deeg is wat makkelijker te hanteren. Dit is ook heel handig als je de koeken met kinderen wilt maken: je hoeft dan alleen nog het kant-en-klare deeg in vormpjes te duwen.

Recept voor cowboy kano’s

Ingrediënten

Voor 12 koeken

  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr bruine basterdsuiker
  • 50 gr gewone suiker
  • 1/2 tl vanille
  • 1 el melk
  • 1 ei
  • 85 gr bloem
  • 1/2 tl bakpoeder (of half bakpoeder en half baksoda)
  • snufje zout
  • 1/2 tl kaneel of koek- en speculaaskruiden
  • 100 gr havermout
  • 25 gr geraspte kokos
  • 40 gr pecannoten
  • 125 gr pure chocolade, grof gehakt

Bereidingswijze

Klop de boter met de twee soorten suiker in 5-8 minuten tot het luchtig en lichter van kleur is.

Klop het ei met de vanille en een scheutje melk los in een kommetje en voeg dit in 3 delen aan de opgeklopte boter.

Zeef de bloem met het bakpoeder, zout en kaneel of koek- en speculaaskruiden boven de kom en spatel dit door het beslag.

Houd wat pecannoten en stukjes chocolade apart voor de bovenkant van de koeken. Voeg de havermout, kokos, overige pecannoten en chocolade chunks toe en roer door.

Optioneel: leg de cookie dough 2 uur in de koelkast zodat het wat steviger wordt.

Verwarm de oven voor op 175º C.
Verdeel de (kano) bakringen over een met bakpapier beklede bakplaat en vul elke ring met 50 gram cookie dough.  
Druk de achtergehouden pecannoten en chocolade chunks in de bovenkant van de koeken.

Bak de cowboy kano’s gedurende 12-24 minuten in de oven. Draai de bakplaat eventueel halverwege zodat de koeken gelijkmatig garen.
De cowboy kano’s zijn nog heel zacht als ze uit de oven komen. Laat de koeken afkoelen voor je ze uit de bakringen haalt.

cowboy cookies