Kleine hartige taartjes – boekreview (mét recept!)

Na het overweldigende success van Kleine taartjes van Petit Gâteau is Meike Schaling terug met een hartige versie van het boek.
Hierin staan niet alleen hartige taartjes, maar ook hartige cakes, quiches, wafels, koekjes, pasteitjes, bolletjes, brioche, madeleines, plaattaart en zelfs soesjes.
En ik mag een recept met jullie delen!

Wie mijn blog al een tijdje leest weet dat al eerder een review schreef over Meike’s eerste boek “Kleine taartjes”, waarin 1 basisrecept met ruim 60 variaties wordt gegeven. In de hartige versie worden 6 basisrecepten met weer veel variaties gegeven. Vrijwel alle recepten kunnen van tevoren worden klaargemaakt en het boek staat dus vol met hartige traktaties om mee te nemen naar een brunch, picknick of paasontbijt. Er worden veel ideeën en tips gegeven om te variëren met de vullingen van de hartige taartjes zodat je je eigen draai aan de taartjes kunt geven.

Een aantal punten die mij in positieve zin opvielen aan “Kleine hartige taartjes” van Meike Schaling:

  • “Kleine hartige taartjes” is op dezelfde manier uitgegeven als “Kleine taartjes”. Een handzaam formaat met een stevige kaft en heel veel foto’s.
  • Er worden weinig ingewikkelde apparaten gebruikt en de meeste bakvormen heeft een beetje hobbybakker al in huis. De bakringen die je voor de zoete kleine taartjes nodig hebt komen hier ook weer van pas. Cadeautip: maak een pakketje met dit boek en een setje bakringen!
  • Goeie tip om tijdens het bereiden van bijvoorbeeld een pastasaus wat groente apart te houden als vulling voor taartjes, aangezien je maar weinig nodig hebt om kleine hartige taartjes mee te vullen.
  • Het boek biedt een goede variatie aan recepten qua tijd en uitdaging, van een snelle cake tot een bijzondere brioche.

Een kookboek moet natuurlijk getest worden en daarom maakte ik deze hartige cake met olijven. Een heerlijke ziltige cake die snel klaar is en toch heel bijzonder smaakt. En ik mag het recept met jullie delen!

Cake aux olives uit Kleine hartige taartjes van Meike Schaling

Ingrediënten

  • 180 g bloem
  • 10 g bakpoeder
  • 3 eieren
  • 100 g melk (zie tip)
  • 100 g olijfolie
  • 100 g geraspte kaas
  • zout
  • versgemalen peper
  • 200 g zwarte, groene of een mix van olijven

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom.
  • Klop de eieren met de melk (en karnemelk of yoghurt) en olijfolie in een andere kom.
  • Roer er de bloem en het bakpoeder door en vervolgens de kaas, het zout en de versgemalen peper.
  • Spatel de olijven losjes door het beslag.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Vet de cakevorm(en) in en vul deze voor driekwart.
  • Bak de cake(s) ongeveer 50 minuten. De baktijd verschilt per oven, maar hangt ook af van het formaat van de cake. Kleine cakes zijn natuurlijk sneller klaar dan grote. Als je een mes in de cake steekt, moet het droog uit de cake komen.

TIP: Je kunt 100 g melk gebruiken, maar het is ook lekker om de helft van de melk te vervangen door karnemelk of yoghurt om een zuurtje aan het beslag te geven.

Bij dit recept wordt niet aangegeven hoeveel cake je met deze hoeveelheid ingrediënten maakt. Ik bakte de cake met bovenstaande hoeveelheden in een cakeblik van 30 cm.

In het boek “Kleine hartige taartjes” staan nog veel meer lekker recepten en ik kan niet wachten om een van mijn favoriete snacks from scratch te gaan maken: KAASVLINDERS.
De gevlochten brioche bolletjes lijken me uitdagend, maar ook heel leuk om te gaan maken.


Het boek “Kleine hartige taartjes” is o.a. te koop bij Bol.com 
Shop je via bovenstaande link? Dan zou het kunnen dat ik daar commissie over ontvang (zie ook Samenwerken voor meer informatie).
Dit heeft op geen enkele manier invloed op mijn mening over dit boek gehad. 

Met dank aan Kosmos Uitgevers voor het ter beschikking stellen van dit boek.