Passievrucht meringue pie recept

Hoera, de passievruchten zijn weer in het seizoen! Mijn lievelingsfruit.
Lemon meringue pie is natuurijk een klassieker, maar ik vind dit recept voor passievrucht meringue pie nét even wat bijzonderder.


Voor dit recept is het handig als je een keukenmachine hebt (ik gebruik deze).

Passievrucht meringue pie recept

Voor een ronde taart van 23 cm ø of een rechthoekige taart van 35 x 11.

Tip: Een bakvorm met zo’n ribbelige rand en soms een losse bodem (heel handig) heet quichevorm of taartpan. Ik gebruik deze.

Voor het deeg:

  • 175 gr bloem (of 150 gr bloem en 25 gr amandelmeel)
  • 25 gr poedersuiker
  • snuf zout
  • 135 gr koude boter, in blokjes
  • 1 el ei
  1. Zeef alle droge ingrediënten door elkaar.
    Meng de boter erdoor tot het de consistentie van broodkruim heeft.
    Dit gaat het snelste in een keukenmachine, maar het kan ook met de hand.
    Voeg 1 eetlepel ei toe en vorm snel tot een samenhangend deeg. Ook dit kan met de keukenmachine: als het deeg loskomt van de wand is het klaar. Voeg nog een eetlepel ijskoud water toe als het deeg te droog is.
  2. Verpak het deeg in vershoudfolie.
    Vorm er een plak van en leg het 1 uur in de koelkast.
    Vet de bakvorm in en verwarm de oven voor op 180 º C.
  3. Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier.
    Bekleed de taartvorm met het deeg. Scheurt het deeg, ga dan verder door er met losse stukjes een geheel van de maken. Snij de randjes netjes bij (zie tip).
  4. Bak de bodem eerst 20 minuten “blind”: leg een vel bakpapier over de bodem en verspreid daar droge bonen, rijst of blindbak vulling op zodat de bodem niet gaat rijzen tijdens het bakken.
    Verwijder na 20 minuten de blinde vulling en het vel bakpapier en bak de bodem nog 15 minuten totdat deze goudbruin is.
    Laat helemaal afkoelen.

Voor de passievruchten curd:

  • 350 gr passievruchten (een stuk of 10) voor 135 ml sap
  • 1 tl vanille essence of aroma
  • 1 tl maizena
  • 100 gr kristalsuiker
  • 50 gr boter
  • snufje zout
  • 2 eieren + 1 eidooier (het wit wordt gebruikt voor de meringue)
  1. Snijdt de passievruchten doormidden en schep het vruchtvlees er uit.
    Pulseer kort in de keukenmachine op de laagste stand om het vruchtvlees los te maken van de pitjes.
    Giet door een zeef en vang het sap op.
  2. Roer de maizena los in wat passievruchtensap. Doe dan alle ingrediënten, behalve de eieren en de eidooier, in een kom boven kokend water (au-bain-marie). Roer totdat de boter is gesmolten en de suiker is opgelost.
    Doe dan de eieren en -dooier erbij en blijf roeren zodat het ei niet stolt. Na ongeveer 10 minuten zou het de dikte van vla moeten hebben en 60 º C moeten zijn.
  3. Laat wat afkoelen en giet de lauwwarme curd op de gebakken taartbodem.

Voor de meringue:

Verdubbel de hoeveelheid als je de hele taart met meringue wilt bedekken.

  • 1 eiwit (als het goed is heb je deze nog over van de curd)
  • 50 gr suiker
  1. Verhit het eiwit met de suiker in een kom boven kokend water tot 60 º C om het ei te pasteuriseren. Roer regelmatig om te voorkomen dat het eiwit stolt.
  2. Klop in 10 minuten tot een stevige meringue. Als je de klopper ondersteboven houdt moet het puntje van de meringue nét blijven staan.
  3. Doe over in een spuitzak en verdeel over de afgekoelde taart met passievruchten curd.
  4. Brand de meringue met een crème brûlée brander of zet een paar minuten onder de grill.
Passionfruit meringue pie

Van overgebleven deeg kun je koekjes bakken: maak een rolletje van het deeg (leg eventueel even in de vriezer als het te zacht is) en snij in plakjes. Bak de koekjes de laatste 10 minuten mee in de oven.

De pitjes van de passievruchten worden in dit recept niet gebruikt. Deze kun je eventueel afspoelen, droogdeppen en even roosteren in de oven voor wat extra vezels in je salade of yoghurt.