“Leave the gun, bring the cannoli”
– the Godfather

De echte Siciliaanse cannoli maak je klassiek met een vulling van ricotta. In Italië is de ricotta meestal wat romiger (want van schapenmelk) dan in andere landen, daarom zie je veel recepten waarbij een mix van ricotta en mascarpone of slagroom wordt gebruikt. Je kunt de ricotta ook een beetje laten uitlekken en goed opkloppen met de mixer. Voeg 60 tot 80 gram suiker toe aan 1 bakje ricotta en breng op smaak met wat vanille.
Je kunt dan afwisselen door de cannoli met verschillende toppings te
versieren (hoewel stukjes chocola door de vulling ook wel heel lekker is…).

Let op: Cannoli eet je het beste kort nadat ze gevuld zijn! Je kunt de buisjes en de vulling van tevoren maken en per keer vullen. 

Je kunt de uiteindes van de cannoli in chocolade dopen en vervolgens in gehakte pistache, disco-dip of gekonfijte sinaasappel dopen – of je strooit na het vullen bijvoorbeeld hazelnootjes over de uiteindes.


Officieel maak je dit recept met marsala, een Italiaanse wijn die iets weg heeft van dessertwijn/sherry/port. Je kunt dit vervangen door bijvoorbeeld port met een beetje azijn. Er schijnen ook Italianen te zijn die zweren bij dit recept met zuur geworden rode wijn! Dus mocht je ergens nog een restje zijn vergeten (haha!) dan kun je dat hier prima voor gebruiken.

Extra punten als jouw cannoli “blaren” krijgen tijdens het bakken (foto!). 

Dit recept is voor ongeveer 20 cannoli

Doe in een keukenmachine:
– 250 gr. bloem
– 1/2 tl kaneel
– 1/4 tl zout
– 50 gr. suiker
– 50 gr. reuzel (lard) of roomboter 

Maal dit in de keukenmachine kort tot een kruimelig deeg. 
Voeg toe:

– 1 eierdooier (het wit gebruik je later om de cannoli dicht te smeren)

Voeg beetje bij beetje (misschien heb je niet alles nodig) toe:

– 5 – 7 el marsala (of 5 el port + 1 el azijn of 6 el zuur geworden rode wijn)

Meng in de keukenmachine tot het deeg loslaat van de wand. Kneed nog even door met de hand en maak een bal van het deeg. Pak in in vershoudfolie en laat 1 tot 24 uur rusten in de koelkast (net wat je uitkomt).

Verhit een (frituur)pan met 2-3 liter olie tot 180º C. 
Vet de cannoli-vormen in met wat vet of olie. 
Rol het deeg in delen uit (voeg wat bloem toe aan je werkblad zodat het niet meer plakt). Je kunt het deeg uitrollen in de pastamachine (gebruik je die tenminste ook eens!) tot stand 3 of 4. 
Steek rondjes uit van 10-12 cm. Vouw steeds een rondje om een cannoli-buis en zet het overlappende gedeelte vast door wat eiwit op de onderste laag te smeren. Druk het uiteinde aan en vouw de openstaande randjes een beetje naar buiten (dan komen ze straks makkelijk van de vorm en zijn ze beter te vullen). 

Bak de cannoli 1-2 minuten en laat uitlekken op keukenpapier.

Voor de vulling:

– 200 ml. slagroom
– 100 gr. suiker 
– 500 gr. ricotta

Klop de slagroom stijf met de suiker en spatel de losgeklopte ricotta erdoor.
Meng er eventueel nog wat vanille of chocoladestukjes doorheen. Een klein beetje amandel-essence is ook heerlijk (laat de vanille dan weg).  
Doe de vulling in een spuitzak. 

Als de cannoli helemaal zijn afgekoeld vul je ze van twee kanten met het ricotta mengsel (doe dit vlak voordat je ze gaat eten, anders worden ze slap). Versier eventueel nog met wat nootjes of chocolade en bestuif
    vanaf
             grote
                       hoogte
                                  met een wolkje
                                                     poedersuiker

* Als je het te wild door elkaar hebt geroerd, of toch de ricotta met de mixer hebt toegevoegd, dan kan het zijn dat je nu een vloeibare ricotta-soep hebt. Niet getreurd! Hier maak je straks heerlijk ijs mee. Begin opnieuw of, als je geen zin hebt om terug naar de winkel te gaan voor verse ingrediënten, vul de cannoli gewoon met slagroom

* Vind je 500 gr. ricotta te veel commitment, maak dan gerust eerst een halve hoeveelheid. Je vult de cannoli toch pas op het moment dat je ze gaat eten, dus je kunt prima nu een halve batch maken en als het je bevalt de volgende dag nog een.

Trek gekregen in échte cannoli? Op https://www.grandlife.nl/ vind je een top-10 van de mooiste plaatsen om te bezoeken in Italië.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *