Ik ben dol op brownies, maar ze zijn altijd wel wat… “humble looking”, zoals mijn Amerikaanse collega zou zeggen. Brownies met meerdere lagen zijn daar een hele goede oplossing voor! Zoals die waanzinnig lekkere frambozen cheesecake-brownies van Miljuschka. En wat dacht je van deze variatie met cornflakes, overgoten met een laag romige salted caramel? De cornflakes blijven luchtig en krokant, heel lekker in combinatie met de rijke brownielaag waar cacao én pure chocolade in zit. Het was lang geleden dat ik cornflakes in huis gehaald had trouwens, maar zeker geen straf om die weer eens als ontbijt te eten. Wist je dat je geplette cornflakes ook heel goed als grof paneelmeel kunt gebruiken?
Dit recept voor cornflake caramel brownies komt van het YouTube kanaal van Cupcake Jemma. Cupcake Jemma bakt bij Crumbs & Doilies in Soho, Londen, de lekkerste taarten, koeken, cupcakes en brownies. Deze cornflake caramel brownies zijn daar regelmatig te koop. Tijdens de COVID-19 lockdown in Engeland heeft Crumbs & Doilies samen met Cupcake Jemma een aantal bakboxen voor thuis ontwikkeld, waaronder ook een box voor cornflake caramel brownies. Wat ik supertof vind is dat in de video die bij deze bakbox hoort ook alle ingrediënten en hoeveelheden worden genoemd, zodat wij deze lekkere brownies thuis ook kunnen maken!
Hieronder heb ik het hele recept uitgeschreven. De hoeveelheden uit de video zijn precies goed voor een bakvorm van 20 x 20 cm.
Voor brownies en soortgelijke traktaties gebruik ik het liefst een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm. Die kun je makkelijk in 9 grote of 16 kleine stukken snijden. Deze cornflake caramel brownies zijn door de dikke laag caramel super machtig! Je kunt ook 9 vierkanten snijden en die schuin doormidden snijden voor 18 driehoekjes. Zorg er wel voor dat de caramel goed is afgekoeld als je de brownies in stukken snijdt, dan krijg je mooie rechte randen.
Cornflake caramel brownies van Cupcake Jemma
Course: Recepten, ZoetCuisine: American16
stukjes20
minutes20
minutesIngredienten
- Voor de brownie laag
85 g pure chocolade (70%)
85 g boter
2 eieren (M/L)
165 g suiker
60 g bloem
25 g cacao
1/4 tl bakpoeder
1/4 tl zout
- Voor de cornflake caramel laag
225 g suiker
150 g slagroom
75 g boter
3/4 tl zout
1 tl vanille aroma
125 g cornflakes
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 170º C. Smelt de chocolade met de boter au-bain-marie. Laat afkoelen tot lauwwarm.
- Klop de eieren met de suiker luchtig en duidelijk lichter van kleur. Voeg de gesmolten chocolade en boter toe.
- Meng bloem, cacao, bakpoeder en zout en spatel dit door het beslag.
- Verdeel het beslag over een met bakpapier beklede bakvorm en bak de brownie in 20-25 minuten net gaar. Laat afkoelen.
- Maak een droge karamel: zet een grote pan met dikke bodem met de suiker op het vuur. Laat de suiker rustig smelten en karameliseren (zie video).
- Voeg de slagroom toe terwijl je met een houten lepel met lange steel de karamel rustig doorroert (let op: de karamel gaat bruisen en is loeiheet!). Voeg boter, zout en vanille toe.
- Verhit de karamel opnieuw tot 118º C. Doe dan het vuur uit.
- Spatel de cornflakes zorgvuldig door de karamel. Verdeel de cornflakes over de brownie en druk aan met een spatel of achterkant van een lepel. Laat helemaal afkoelen (zie tip) en snijd in stukken.
Tip
- Zorg dat de cornflake laag helemaal is afgekoeld voordat je de brownies snijdt, dan krijg je mooie rechte stukken.