Geswiepswoepswapte slofjes met winterse perenbavarois

Heel even was het spannend of de swiepswoepswap van oktober door zou gaan. Want terwijl honderden foodbloggers de inschrijfpagina angstvallig bleven refreshen zat organisator Mandy van Mandy and more met haar hoofd heel ergens anders. Op een roze wolk, met haar Prins, met wie ze vlak daarvoor in het huwelijksbootje stapte. Gefeliciteerd Mandy! En bedankt voor het open zetten van de inschrijvingen tijdens je huwelijksreis. Dat is swiepswoepswapcommitment.

Deze herfstige oktobereditie ben ik gekoppeld aan mijn swiepswoepswapvriendin Willeke van Mamma’tje van alles. Willeke swoepte vorige editie mijn olijfolie-ijs met kletskoppen en deze keer zijn de rollen omgedraaid!

Een slof bakken stond al een tijdje op mijn baklijstje dus Willeke’s slof met frambozenbavarois leek mij een heel geschikte kandidaat. Ik swoepte de frambozen voor peer met nog wat herfstige smaakmakers en paste het formaat aan aan de omstandigheden. Bezoek is op het moment beperkt mogelijk dus maakte ik 8 kleine ronde slofjes in plaats van één grote (ik gebruik deze bakringen van ø 6 cm). Je kunt dezelfde hoeveelheden aanhouden voor een “gewone” slof.

Pear mousse tartlets

Slofgebak wordt traditioneel gevuld met spijs of banketbakkersroom. In dit recept gebruik ik supersnel zelfgemaakt spijs. Je kunt dit eventueel ook weglaten als je er niet van houdt. Zelfgemaakt spijs is het best op smaak wanneer je het een dag van tevoren maakt, maar ook dit is optioneel. Door met behulp van vershoudfolie een rolletje van het spijs te maken kun je er heel gemakkelijk plakjes van snijden die je in het deeg drukt. Zo zorg je ervoor dat het spijs goed verdeeld is en mooi wegzakt in het deeg tijdens het bakken. Maak de plakjes spijs kleiner dan de slofjes zodat er rondom een rand vrij blijft (een halve centimeter is voldoende, het komt niet zo precies), het deeg rijst er tijdens het bakken omheen zodat de slofjes uiteindelijk gevuld zijn met spijs.

De bavarois bolletjes maak ik in een vorm voor ijsballen (de gaatjes plak ik dicht met een stukje plakband). Door de bavarois te bevriezen kun je de halve bolletjes er makkelijk uithalen en op de slofjes leggen. Ze ontdooien daarna heel snel. Eventueel kun je de bavarois ook rechtstreeks op de slofjes spuiten, de bavarois hoeft dan niet in de vriezer.

Slofgebak met kruidige perenbavarois

Slofgebak met kruidige perenbavarois

Recipe by Made from ScratchCourse: Recepten, ZoetCuisine: French
Porties

8

personen
Voorbereidingstijd

30

minutes
Baktijd

18

minutes

Heerlijke mini slofjes gevuld met amandelspijs en daarop een winterse perenbavarois met koek- en speculaaskruiden.

Ingredienten

  • Voor het amandelspijs
  • 100 g amandelmeel

  • 80 g suiker

  • 1/2 ei (gebruik de rest voor de bodem)

  • rasp van een halve limoen

  • Voor de sloffenbodem
  • 140 g bloem

  • 1/8 tl baking soda

  • 1/2 tl bakpoeder

  • snufje zout

  • 100 g suiker

  • rasp van een halve limoen

  • 100 g boter

  • 1/2 ei

  • Voor de perenbavarois
  • 2 blaadjes gelatine

  • 150 g zoete perenpuree (Le Fruit de Monin, Williams Pear)

  • 190 g slagroom

  • koek- en speculaaskruiden, naar smaak

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten voor het amandelspijs in de keukenmachine en meng tot een samenhangend geheel. Maak met behulp van een stuk vershoudfolie een dik worstje van het spijs en leg tot gebruik in de koelkast (liefst 1 dag van tevoren).
  • Meng de droge ingrediënten voor de bodem in de kom van de keukenmachine. Voeg boter en ei toe en meng tot het deeg loskomt van de wand van de kom. Maak met behulp van een stuk vershoudfolie een plak van het deeg en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180º C. Bestuif het werkblad met bloem, rol het deeg uit tot een lap(je) van 1 cm dik en steek er met bak- of slofringen vormpjes uit. Leg ze met ring en al op de bakplaat bekleed met bakpapier (zie tip).
  • Snij 8 plakken van het amandelspijs en druk deze licht in de deegrondjes. Bak 16-18 minuten tot de slofjes mooi gerezen zijn en de randjes goudbruin beginnen te kleuren.
  • Week de gelatine 5 minuten in koud water. Verwarm de perenpuree en voeg naar smaak koek- en speculaaskruiden toe. Knijp de gelatine uit en roer door de perenpuree. Laat afkoelen tot handwarm.
  • Klop de slagroom stijf (zie tip). Spatel de afgekoelde perenpuree in drie delen voorzichtig door de slagroom. Verdeel de bavarois over 8 siliconen vormpjes voor halve bollen en zet minimaal 4 uur in de vriezer.
  • Haal de bevroren bavarois bollen uit de vriezer en verdeel ze over de sloffenbodems. Laat minimaal 30 minuten ontdooien op kamertemperatuur.

Tip

  • Het deeg is vrij zacht. Het is het makkelijkst om de uitgestoken deeglapjes met bakring en al te verplaatsen, bijvoorbeeld door er een kaasschaaf onder te schuiven. Als je een grote slof maakt kun je het deeg ook rechtstreeks op bakpapier uitrollen zodat je het niet hoeft te verplaatsen.
  • Fruitpuree kun je ook zelf maken door 2 delen fruit in te koken met 1 deel suiker en dit te pureren met de staafmixer.
  • Klop de slagroom niet té stijf, dan is het makkelijker te mengen met de fruitpuree.
pear mousse tartlets