Romig olijfolie-ijs zonder ijsmachine

Met deze super simpele methode maak je heerlijk olijfolie ijs met maar een paar ingrediënten en zonder ingewikkelde apparaten. Het brengt de fruitige smaak van goede olijfolie naar boven, dus trek de beste fles uit de kast. Combineer met je favoriete koekjes voor een heel bijzonder dessert!

Ingrediënten

Voor 500 ml ijs, genoeg voor 6-8 ijswafels

  • 60 ml olijfolie, van top kwaliteit
  • 200 ml gezoete gecondenseerde melk
  • snuf zout (bij voorkeur fleur de sel)
  • 1 tl vanille essence 
  • 250 ml slagroom, gekoeld

  • 12-16 koekjes (bijvoorbeeld kletskoppen)

Voor het ijs: 

  1. Spatel de olijfolie, gecondenseerde melk, zout en vanille in een kom door elkaar.
  2. Klop de slagroom in een andere kom lobbig, maar niet helemaal stijf.
  3. Spatel de slagroom in 3 delen voorzichtig door het olijfolie-mengsel. Probeer het zo luchtig mogelijk te houden.
  4. Knip de bovenkant van een wegwerp waterflesje zodat je een hoge beker met rechte zijkanten krijgt. Vul deze met behulp van de spatel met het olijfolie-slagroom mengsel.
  5. Dek de bovenkant af met een stukje bakpapier en zet rechtop in de vriezer. Laat minimaal 6 uur of een nacht bevriezen.

In elkaar zetten:

  1. Knip met een schaar het plastic flesje los van het ijs.
  2. Snijd de schijf ijs in 6 – 8 plakken van +- 2 cm dik.
  3. Leg elke plak ijs tussen twee koekjes. Serveer meteen of vries in.

Tips: 

Dit ijs is prima van tevoren klaar te maken. Na een week of twee wordt de structuur wel minder romig.

Je houdt een half blik gecondenseerde melk over. Dit kun je in de oven inkoken voor een heerlijke karamelsaus die goddelijk is over dit ijs.